PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Sjajna renovacija kamene kuće sa početka 20.veka

  • Objavljeno:
  • 13.8.2021

U istorijskom delu španskog grada Gerona, nalazi se kuća koja datira iz 1900-ih godina. Deo njenog prostora arhitekte su potpuno renovirale i kreirali pravu oazu idealnu za mladi bračni par koji bi u njoj živeo.

 

Za renovirani izgled zaslužna je arhitekta Gloria Duran Torrellas koja je sa svojim talentom i umećem još jednom pokazala kako rustični i moderni stil mogu živeti u harmoniji.

 

 

Kući se pristupa preko drvene kapije sa ulice koja vodi do garažnog mesta i ulaza u samu kuću. Kompletno prizemlje služi kao prelazni boravak, ali i kao gostionica sa dve spavaće sobe i zajedničkim kupatilom.

 

Unutrašnje stepenište vodi na prvi sprat i na samom ulazu pogled se širi ka prostoru polu-otvorenog koncepta sa kuhinjom, trpezarijom, spavaćom sobom i dnevnim boravkom.

 

 

Kuhinja uvodi pravo moderno okruženje sa belim kuhinjskim elementima, koji služe i kao pregrada između zone obedovanja i boravka. Ono što je čini posebnom jeste površina sa sudoperom koja ima i funkciju barskog stola kako bi se pravilo društvo tokom pripreme hrane.

 

Visilice od duvanog stakla, Enviro DesignConceptStore

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Zadivljujuća renovacija kuće iz sredine 19. veka
Moderna renovacija stare engleske kuće


 

Drvene grede, plafoni od opeke i originalni kameni zidovi pomogli su prostoru da zadrži svoj rustični izgled. Toplina doma je dodatno postignuta sa prekrasnim drvenim podom od brazilskog lešnika u kombinaciji sa ručno tkanim tepihom.

 

Modularna ugaona garnitura i klub sto unose moderni stil u rustični enterijer 

 

Izuzetno svetao dnevni boravak vodi do terase kroz velika, staklena, klizna vrata. Terasa poseduje jedinstvene drvene grede koje su zadržane i restaurirane kako bi nudile hlad. Bliže prozoru nalazi se i mali, veoma šarmantan bazen za stanare, čija se voda sliva u slivnik koji se može videti sa glavne fasade imanja, kroz jedan od prozora.

 

Ćilim Katanija, Enviro DesignConceptStore

 

 

Terasi se može pristupiti i iz glavne spavaće sobe, koja raspolaže sa kompletnim kupatilom i garderoberom. Romantični i beli komadi nameštaja upotpunjuju i nastavljaju trend moderne beline kroz celu kuću.

 

 

 


Pročitajte još i:

Šarmantne letnje kuće u Kotoru (DETALJAN PLAN)
Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)


 

U kupatilu je kao materijal dominantan brazilski orah koji je korišćen za pod prostorije, oblogu keramičke kade i prostora oko lavaboa. Zahvaljujući solarnim panelima kako kupatilo, tako i ostatak kuće snabdeva se toplom vodom i dobija se osvetljenje LED rasvetom.

 

 

Kuća je projektovana prema različitim kriterijumima energetske efikasnosti i održivosti, kao što su toplotno izolovani krovovi i podovi, novi prozori i balkonska vrata sa dvostrukim staklom. Ova kuća unapređena je i sa tehnologijom i poseduje inovativni sistem automatizacije sa kojim se upravlja svetlima, klima uređajem i garažnim vratima. Prethodno navedeni elementi se mogu kontrolisati i sa različitim uređajima, kao što su tablet, telefon ili računar.

 

Plan kuće:

 

- Ukupna kvadratura: 206 m2

- Broj spavaćih soba: 3

- Broj kupatila: 2

- Površina terase: 20 m2
 

 

Prizemlje

 

I nivo

 

Autori projekta: Gloria Duran Torrellas