PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna renovacija stare engleske kuće

  • Objavljeno:
  • 11.11.2020

Iza atraktivne fasade od metala i cigle leži blistavo beli enterijer renovirane kuće u londonskoj četvrti Kings Kros, za čiji je novi izgled – i unutra i spolja, zaslužan nagrađivani lokalni biro Fraher and Findlay Architects.

 

Stara viktorijanska kuća u centralnom Londonu prošla je kroz obimnu transformaciju, u kojoj je, pored kompletne modernizacije enterijera, dobila i unikatnu ekstenziju koja je u potpunosti preobrazila izgled zadnjeg dela kuće.

 

 

Zahvaljujući dogradnji, životni prostor kuće "Signal House" je sa prvobitnih 108 kvadratnih metara proširen na 150 kvadrata.

 

 

"Vlasnici su želeli da preispitamo svaki aspekt postojeće građevine kako bi najefikasnije upotrebili prostor, u isto vreme kreirajući snažnu povezanost na svakom od nivoa kuće", objašnjavaju arhitekte.

 

 

Prvobitan položaj stepeništa činio je da prizemlje deluje odsečeno od ostalog dela kuće, stoga su arhitekti dobili priliku da ga izmeste.

 

 

 

Novo stepenište, smešteno iza tankih crnih rešetki, proteže se centralnim delom kuće, pružajući bolju povezanost spratova, bez narušavanja otvorenosti prostora.

 

 

Renovirano prizemlje sada obuhvata kuhinju i trpezariju koje se pružaju ka zadnjem dvorištu. Nekada nedovoljno iskorišćen prostor sada je pretvoren u moderan i funkcionalan enterijer koji se kupa u prirodnoj svetlosti.

 

 

Odlična osvetljenost postignuta je zahvaljujući masivnim staklenim vratima i impresivnom prozoru koji se proteže preko zida i plafona dograđenog dela i nastavlja na zidu starog dela kuće.

 

 

Staklene površine omogućile su kontinuiran pogled ka bašti i nebu sa oba nivoa  dnevne zone – iz prizemlja i mezanina. Prostor duple visine nad trpezarijom kreira svetlosne tunele koji obasjavaju prizemlje, unoseći prijatnu atmosferu i osećaj lakoće u prostor.

 

         

 

U celom enterijeru kuće arhitekti su primenili paletu svetlih prirodnih materijala, poput kuhinjskih elemenata, nameštaja, stolarije, podova i stepeništa, koju su upotpunili detaljima od robusnih, tamnih materijala.

 

 

"Upotreba materijala u enterijeru podstaknuta je industrijskom lokacijom u blizini Kings Krosa i nasleđem ranih viktorijanskih građevina", objašnjavaju arhitekti studija Fraher and Findlay.

 

 

Tako se elementi od matiranog crnog metala, osim na eksterijeru, mogu videti na stepeništu, rasvetnim telima, kuhinjskim i kupatilskim elementima.

 

 

 

Foto: Adam Scott