PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kamena kuća u Istri dizajnirana za uživanje svih čula

  • Objavljeno:
  • 9.9.2022

 

Vila za odmor u stilu mediteranskih kamenih kuća, u mirnom okruženju prirode, osmišljena je tako da omogući potpuno uživanje. Udoban enterijer u opuštajućim tonovima i uređeno, sunčano dvorište sa bazenom čine jedinstvenu celinu prepoznatljivog dizajna.

 

U samom srcu Istre, u blizini Motovuna i nedaleko od Poreča i Rovinja, nalazi se ova kamena lepotica sa dizajnerskim potpisom Borisa Ružića. Okružena vinogradima i maslinjacima, ona je izuzetna reinterpretacija tradicionalne istarske kuće sa svim prednostima modernog dizajna.

Spajanje tradicionalnih vrednosti gradnje i estetskih i tehnoloških dostignuća današnjice prepoznatljiva je karakteristika dizajnerskog rada Borisa Ružića, što je Vilu Ulmus učinilo savršenim mestom za odmor i uživanje.

 

Naglašene prednja i zadnja fasada kuće, obložene su kamenom

 

Za eksterijer je upotrebljen prirodni kamen i ostali prirodni materijali, boje i teksture čime se postiglo potpuno uklapanje u ambijent. Velike zelene površine, terasasti vrtovi i drveće okružuju vilu i obezbeđuju njenu privatnost.

Vila se sastoji od dva zasebna kubusa, povezana kvadratnim atrijumom, što je odredilo funkcionalni raspored unutar ove kamene kuće. Glavni ulaz je pozicioniran u delu koji spaja ova dva kubusa i iz kog se pruža pogled na vrt sa bazenom.

 

Drvena vrata i povučeni ulaz u vilu, vode u atrijum između dva kubusa

 

U levom krilu objekta, smešteni su dnevni boravak, kuhinja i trpezarija, pažljivo osmišljene estetike i funkcionalnosti. Velika klizna vrata omogućavaju da se, po lepom vremenu, dnevna zona proširi i na dvorište.

 

Klizna vrata između dnevnog boravka i dvorišta sa bazenom

Shop The Look: Enviro klub sto u kombinaciji mermera i metalnog postolja

 

U enterijeru ove kamene kuće dominiraju bež tonovi zidova i sofe, u kombinaciji sa jednostavnim i jedinstvenim komadima nameštaja od drveta i metala, kao i dizajnerskim dekorativnim i svetlosnim instalacijama. Betonski plafon i podovi u rustikalnom natur parketu, u svom kontrastu, zaokružuju jednu toplu enterijersku celinu.

 

Dnevna soba sa kaminom i dizajnerskom rasvetom

Shop The Look: Enviro trpezarijski sto  od punog drveta

 


Ako vam se dopada ova kuća, pogledajte i:

Kuća koja stvara mir i privatnost (PLAN)

Odmor iz snova: luksuzne vile u Toskani čija će vas ponuda iznenaditi 


 

Dve udobne spavaće sobe sa kupatilima nalaze se u desnom krilu, i one, kao i sve ostale prostorije u vili, zahvaljujući staklenim kliznim vratima, su u direktnom kontaktu sa spoljnim prostorom.

 

Dok je ovaj izlazak u prirodu bio idejna vodilja arhitektonskog koncepta, mali deo prirode je i uveden u vilu. U staklenom atrijumu koji spaja dva krila kuće svoj prostor je dobilo i stablo masline. I to nije jedino značajno stablo u ovoj priči, jer ulumus je latinsko ime za brest, drvo u vrtu vile po kome je ona i dobila ime.

 

Maslina u staklenom atrijumu kamene vile

 

Prostor oko vile uređen je da omogući druženje i udoban boravak napolju, pa je tu, pored bazena sa ležaljkama, i letnja kuhinja i prostor za sedenje.

 

Sa ovim kao završnim korakom, koncept potpunog odmora i uživanja u ambijentu, pažljivo je i do detalja osmišljen i realizovan u Vili Ulumus u Krajobi.

 

Bazen sa opuštajućim pogledom na zelenilo

 

Projekat: Vila Ulmus, Boris Ružić Design

Foto: brdesign.hr

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil