PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća koja stvara mir i privatnost (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 28.4.2022

Postavljena na kraju bloka, sa prometnom saobraćajnicom sa jedne strane, ova porodična kuća je svojom formom, materijalima i orijentacijom uspela da obezbedi mir i privatnost za svoje stanare.  

 

Projekat za Greenbriar Residence u Houston-u potpisuje CONTENT Architecture studio. Prvi utisak koji ostavlja ova porodična kuća u Teksasu je stabilnost i masivnost, a postignut je čvrstim volumenima i njenim ravnim, oštrim formama. Iako zatvorena prema uličnom frontu, ona kamenim reperima akcentuje poziciju ulaza, pozivajući u unutrašnjost koja se nazire kroz staklena ulazna vrata. Sam ulazni deo dodatno je izdvojen svojom nižom visinom u odnosu na bočne kubuse.

 

Sa zapadne strane nalazi se prometna saobraćajnica, od koje je parcela izolovana punim zidom, pa i zapadna fasada prati ovu linearnost, uz geometrijsko poigravanje otvorima. 

 

Sve fasade su obrađene fasadnom ciglom u nijansama sive boje, što doprinosi težnji da volumeni kuće izgledaju kao kameni blokovi. Svaki od njih ima krov sa drugačijim padom.

 

Fasada sa glavnim ulazom

 

Zapadna fasada, ka prometnoj saobraćajnici

 

Ceo koncept kuće vođen je idejom kamenih blokova raspoređenih oko vode. Tako se kuća sastoji od više zasebnih, spojenih volumena orijentisanih prema unutrašnjem dvorištu i bazenu. Šum vode i masivnost kamena stvaraju svojevrsni zaklon od buke i užurbanosti spoljnjeg sveta.

 

Lepota i mir unutrašnjeg dvorišta

 

Na taj način, unutrašnje dvorište sa bazenom je postalo centar, težište oko koga je obavijena kuća, okrenuta ka njemu, otvorena prema istoku i jutarnjem svetlu. Svaki zasebni volumen ima svoju funkciju – obedovanje, kuvanje, boravak, relaksaciju, igru, spavanje i svaki od njih je vizuelno povezan sa unutrašnjim dvorištem generišući svoju jedinstvenu vizuru.

 

Unutrašnje dvorište kao centralni prostor kuće, akcentovano dizajn outdoor nameštajem

 

Prožimanje unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora

 

Pored dominantne usmerenosti ka unutrašnjosti i centru, za Greenbriar Residence karakterističan je i tok funkcija prostorija koje se prelivaju iz jedne u drugu, prateći dnevni ritam njenih stanara.

 

Dnevna soba i kuhinja, razdvojene stepeništem

 

Staklena vrata postavljena su celom dužinom zida  kuhinje i dnevne sobe prema dvorištu, povezujući ova dva prostora i čineći prelaz između njih neprimetnim.

 

Staklena vrata između kuhinje i unutrašnjeg dvorišta

 

Pogled na bazen iz kuhinje

 

Dnevna soba i kuhinja razdvojene su stepeništem , a prostor ispod njega i njegova drvena baza iskorišteni su za dodatni prostor za sedenje i obedovanje, pored trpezarije, koja je zasebna prostorija.

 

Drveno stepenište u dnevnoj zoni

 

Dnevni prostor, trpezarija, sa elegantnom rasvetom

 

Položaj kuhinjskog dela, njegova orijentacija i povezanost sa centrom kuće, ukazuju na značaj ovog prostora u životnom funkcionisanju porodice. Kuhinja je enterijerski moderno rešena, čistih linija i pravilnih formi, u prirodnim tonovima belog mermera i drveta, uz efektan detalj plavih barskih stolica.

 


SRODNE TEME

5 inspirativnih kuhinja koje su oduzele dah u 2021. godini


 

Svetli, prirodni tonovi u enterijeru

 

Kuhinja sa plavim barskim stolicama

 

Dnevna zona ove kuće ne podrazumeva samo dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju, već su tu i prostori za odmor, igru, relaksaciju, kao i kućna kancelarija. Sve prostorije imaju obilje dnevne svetlosti i pažljivo usmeren pogled, gde god je to moguće, prema unutrašnjem dvorištu.

 


SRODNE TEME

Moderna beogradska vila: Kad priroda uđe u dom

Kuća iz snova: Kada arhitekta kreira kuću za sebe (VIDEO i PLAN)


Soba sa klavirom, prostor za relaksaciju i druženje

 

Osim gostinske sobe koja je u prizemlju, spavaće sobe i prostor za dečiju igru nalaze se na spratu.

 

SHOP THE LOOK: elegantna rasveta, moderne ugaone garniture, dizajn tepih žutog kolorita

 

Spavaća soba sa prostorom za sedenje

 

Elegantno master kupatilo

 

Detalj iz dečije sobe

 

PLAN KUĆE

 

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

 

Architects: CONTENT Architecture

Photographs: Leonid Furmansky

Lead Architect : Jesse Hager

Structural Engineer : Fractal Structural Engineering

Builder : Welch Builders

Landscaping Designer : Alisa Dawson Design