PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna beogradska vila: Kad priroda uđe u dom

  • Objavljeno:
  • 4.2.2022

Impresivna u svakom smislu, porodična kuća smeštena u mirnom kraju Beograda, udaljenom od strogog centra grada, zanimljiva je sa mnogo aspekata. Na prvi pogled ostavlja utisak moćnim konceptom savremene arhitekture kao i pratećim sadžajima na otvorenom osmišljenim po meri modernog poimanja hedonizma.

 

Autori iz studija Architehna uspešno su realizovali osnovnu ideju investitora - kreirati urbanu vilu koja pruža mir i privatnost. Budući da je u arhitektonskom konceptu primenjena G forma, dve strane fasade su otvorene ka bočnim parcelama, koje pružaju privatnost.

 

 

Druge dve strane kuće prema susedstvu su "zatvorene", kako bi bile zaštićne od pogleda. Enterijerski gledano, u tim delovima koji su orijentisani ka susedstvu, nalaze se pomenute servisne prostorije a ne one u kojima se odvijaju svakodnevne životne aktivnosti.

 

Pođimo od osnovnog. Sveukupno objekat obuhvata 350 kvadratnih metara. Podela je standardna. Prizemlje je rezervisamo za otvorenu, prostranu dnevnu zonu koja je okosnica porodičnog života. Poseban deo prostora odvojem je za servisne prostorije sa praktičnom nameru. Sprat se prostire na 100 kvadratnih metara i gotovo u celini se sastoji od spavaćih odaja.

 

Kuća se otvara ka unutrašnjem dvorištu i bazenu. To je i logično i funkcionalno rešenje. Zelenilo igra važnu ulogu u ovom konceptu. Autori su želeli da se i spavaće odaje i dnevna zona otvaraju ka dva vitka stabla koja vrlo efektno "najavljuju" i jedan od dominantnih motiva u uređenju enterijera. Reč je o pažljivo odabranom rastinju koje daje upečatljiv akcenat modernom stilu. Veliki stakleni paneli kako prizemlja, tako i prostorno manjeg sprata koji se nastavlja na veliku terasu, kao čest i dobar manir moderne rezidencijalne arhitekture, vizuelno minimizuju granicu između eksterijera i enterijera. Sve se stapa u jedinstvenu celinu koja asocira na sofisticiranu eleganciju i komfor.

 

 

SHOP THE LOOK: dizajn outdoor nameštaj i outdoor tekstil: Enviro DesignConceptStore.

 

U svim partijama enterijera dominiraju moderne forme nameštaja. Na sceni su svetli tonovi drveta, rasveta koja svakoj celini daje famozni "završni pečat" i obilje svetlosti. Dinamiku stvara elegantna smena bež i bele boje, blistavog mermera kojim su prekriveni podovi i drveni detalji na plafonima. U dnevnoj sobi, kao treći element, pojavljuje se kamen kojim su obloženi određeni zidovi. Priroda je duboko ušla u unutrašnji prostor i oživela ga na jedinstven način.

 

Samim tim, primeraka rastinja ima i u samom ambijentu - u dnevnoj zoni pre svega! Ali, kako se gornji nivo, kroz staklom naglašenu galeriju otvara ka prizemlju, stilska prožimanja dobijaju na snazi i kompaktnosti. Primera radi, stepenište koje vodi iz prizemlja ka spratu ima sopstveni živi zid sačinjeng od fino odabranog rastinja.

 

Spoljni sadržaji su opremljeni za svaku priliku i raspoloženje. Od ležaljki do stola za sedenje i ručavanje.

 

 

SHOP THE LOOK: vrhunske pergole za uživanje na otvorenom.

 


Ako vam se sviđa ova kuća, pogledajte i:

Kuća iz snova: Kada arhitekta kreira kuću za sebe (VIDEO I PLAN)

Idealna adaptacija stare porodične kuće za četvoročlanu porodicu


 

 

U kućama poput ove, čovek zaista ima osećaj da živi u sopstvenom svetu kreiranom u skladu sa ličnom vizijom životnog zadovoljstva.

 

Tekst: Redakcija Kuća stil

Foto: Architehna

 

Plan kuće: