PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zadivljujuća kuća na Fruškoj gori

  • Objavljeno:
  • 10.9.2021

Studio Modelart Arhitekti projektovao je za jednu višečlanu porodicu zaista nešto posebno. Predstavljamo vam kuću koja je pravo domaće remek-delo, a pruža potrebnu privatnost ali i otvorenost ka prirodi u kojoj se nalazi.

 

Kuća na Fruškoj gori izgrađena je kao porodični dom za višečlanu porodicu. Jedan od glavnih izazova je bilo povezivanje kuće sa okruženjem i otvaranje vidika ka Fruškoj gori, što je rezultiralo „izlomljenim“ oblikom kuće. Klijenti su želeli da sačuvaju privatnost, uz istovremeno „otvaranje“ prema prirodnom okruženju. Kao rezultat te želje kuća je povučena u odnosu na ulicu i smeštena je na središnjem delu parcele.

 

 

Specifičan oblik parcele takođe je uticao na poziciju i oblikovanje kuće. Gledano sa ulice, kuća koja se prostire na 300m2 deluje zatvoreno bez velikih staklenih površina i otvora.

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Savremena vikendica na Fruškoj gori

Spektakularna vila renovirana od stare zanatske fabrike


 

Međutim, dodatnim oblikovanjem kuće nagoveštava se dinamična forma, koja se u potpunosti sagledava iz dvorišta, gde dominiraju velika otvorena pročelja i staklene površine.

 

Oblik kuće zasnovan je na klasičnom dvovodnom krovu jednostavne forme, postavljene podužno u pravcu pružanja parcele. Dodavanjem dva istovetna elementa postavljena pod uglom u odnosu na glavni kubus, forma kuće je postala dinamična i otvorena.

 

 

Oblikom kuće dominiraju četiri otvorena pročelja koji podstiču vezu sa okolinom. Omotač ovih delova kuće projektovan je tako da postigne kontrast između sive opeke fasade spolja i drvenih letvica sa unutrašnje strane. Na ovaj način naglašen je osećaj zaštićenosti koji pruža porodični dom, istovremeno pružajući toplinu, udobnost i komfor.

 

 

Kontrast između različitih materijala u eksterijeru prenet je i na dizajn enterijera, gde su detalji poput drvenih letvica na plafonu i opeke na kaminu, iskorišćeni da prostoru daju dozu rustičnosti i ušuškanosti. U enterijeru dominiraju svetli tonovi, što prostor čini otvorenim i prozračnim.

 

 


Povezane vesti:

Moderna rustična vikendica na jezeru
PRE I POSLE: Od stare brvnare do modernog doma


 

U prizemlju kuće nalazi se prostran dnevni boravak, direktno povezana sa trpezarijom i kuhinjom, u nivou spoljnog prostora terase i platoa kod bazena. Enterijer dnevne sobe čini neodvojivu celinu sa terasom i bazenom.

 

Shop the look: Dvosed Feuille i klub sto Tri, Enviro DesignConceptStore

 

Shop the look: Trpezarijski sto Drop i visilice Clava Dine, Enviro DesignConceptStore

 

U prizemlju se takođe nalaze tehničke prostorije i garaža, kao i radna soba. Za razliku od dnevne na prvom nivou, noćna zona je smeštena na drugom i uključuje spavaću sobu sa kupatilom, dve dečije sobe sa zajedničkim kupatilom i gostinsku sobu, sa dodatnim prostorijama poput vešeraja, ostave i garderobera.

 

 

Plan kuće

 

 

 

Arhitekte: Modelart Arhitekti
Fotografije: Miloš Matinović