PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

PRE I POSLE: Od stare brvnare do modernog doma

  • Objavljeno:
  • 26.10.2018

Pogledajte kako su proslavljeni škotski dizajneri enterijera i TV voditelji renovirali kuću od 180 kvadrata iz 80-ih godina prošlog veka i kreirali moderan enterijer koji će vas opčiniti svojom energijom.

 

Stara kuća u blizini Toronta iz 1987. godine prošla je kroz fantastičnu renovaciju zahvaljujući svetski poznatim dizajnerima i TV licima Kolinu Mekalisteru i Džastinu Rajanu. Dizajneri su se upustili u zahtevan projekat obnove objekta i transformisanja zastarelog enterijera u svetao, otvoren i moderan prostor za odmor od užurbanog gradskog života.

 

Dnevni boravak PRE

 

Kuća je zahtevala obimne radove: temelji kuće su bili u lošem stanju, pa je bilo neophodno da se cela brvnara podigne i iskopa novi podrum.

 

Dnevni boravak POSLE

 

 

Takođe, stari krov je bilo nemoguće popraviti, te je zamenjen novim, a postavljeni su i potpuno novi brodski podovi, kao i veliki prozori koji su omogućili obilje prirodne svetlosti.

 

Dnevni boravak POSLE

 

Zidovi su porušeni i prostor kuhinje otvoren ka dnevnom boravku duple visine.

 

Kuhinja PRE

 

Za kuhinjske ormariće i zidove odabrana je bela boja tako da je ovaj prostor i vizuelno povezan s ostatkom prostorije. Radne površine izrađene su od kvarcnih ploča Caesarstone, a nad kuhinjskim šankom postavljen je interesantan luster u industrijskom stilu.

 

Kuhinja i dnevni boravak POSLE

 

Kuća je proširena zastakljenom ekstenzijom koja se nadovezuje na dnevni boravak u prizemlju. Prostorija služi kao dodatna dnevna zona i kutak za rad. Ova sunčana soba opremljena je nameštajem od prirodnih materijala i uređena je u kombinaciji rustičnog i modernog stila.

 

Nadogradnja 

 

Široka balkonska vrata otvaraju prostoriju ka velikoj terasi i povezuju je s prirodom.

 

Nadogradnja 

 

Dizajneri su uvideli potencijal nedovoljno iskorišćene prostorije koja je služila kao ostava i perionica, i transformisali je u dodatnu spavaću sobu. To je omogućeno premeštanjem ostave u podrum.

 

Spavaća soba PRE

 

Kombinacija vedrih boja i rustičnog stila pružaju novoj spavaćoj sobi vedar i opušten karakter. Najupečatljiviji element u prostoriji je panel od drvenih daski koji ujedno služi i kao uzglavlje kreveta. Ovaj reciklirani zid zapravo je napravljen od drveta koje je spaseno tokom rušenja delova terase koji su bili u lošem stanju. Išmirglano i obnovljeno, postalo je fokusna tačka prostorije.

 

Spavaća soba POSLE

 

Zidne lampe u industrijskom stilu takođe su ručni rad Rajana i Mekalistera, koji su ove svetiljke izradili od stare cevi za gas. Praktično postolje kreveta sadrži fioke i na taj način je povećan prostor za odlaganje stvari u relativno maloj prostoriji.

 

Glavna spavaća soba PRE

 

Glavna spavaća soba na galeriji je pre renoviranja delovala zapušteno i zanemareno. Plafon je bio spušten, a nakon njegovog uklanjanja, dobijen je otvoreniji i moderniji prostor.

 

Glavna spavaća soba POSLE

 

Krevet i noćni stočić koji su izrađeni u kombinaciji drvo i metal, kao i spoj sivih nijansi sa detaljima u boji, doprineli su da enterijer svojim dizajnom pređe iz 20. u 21. vek. Dizajneri su iskoristili još jedan upečatljiv element – velika  drvena vrata sa ambara kako bi na efektan način razdvojili spavaću sobu od kupatila i prikrili garderober.

 

Glavna spavaća soba POSLE

 

Rezultat je moderan prostor koji odaje osećaj udobnosti i dobrodošlice, zahvaljujući i manjim detaljima poput krznenog prekrivača ili pletenih taburea koji su upotpunili prostor i pružili ravnotežu hladnijom materijalima i bojama.

 

Kupatilo na galeriji

 

Kupatilo u prizemlju bio je opremljeno najosnovnijim elementima i vapilo je za promenom dizajna.

 

Kupatilo u prizemlju PRE

 

Nakon kompletnog renoviranja, kupatilo je transformisano u elegantan prostor: kadu je zamenila tuš kabina, prozor je proširen, a ispod njega je postavljen drveni pult nepravilnog oblika koji nosi efektan kameni umivaonik.

 

Kupatilo u prizemlju POSLE

 

Foto: Brandon Barre