PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Spektakularna vila renovirana od stare zanatske fabrike

  • Objavljeno:
  • 3.9.2021

Predstavljamo vam vilu na 763m2 koja je nekada bila stara fabrika za proizvodnju keramike, a sada je divni dom u kome se savršeno spajaju šarm tradicionalne španske arhitekture, moderne pogodnosti i savremeni dizajn enterijera.

 

U španskom gradu Gerona, nalazi se zdanje staro više od 100 godina, koje je doživelo svoj preporod zahvaljujući arhitektama Gloria Duran Torrellas studija. Veličanstven dom smešten je na parceli od 3.010 m2 i prostire se ukupno na 763 m2 korisne površine pomoćne i glavne kuće. Ova građevina nekada je bila jedna od malih zanatskih fabrika za proizvodnju keramike koja je postojala u Kataloniji krajem 18. i 19. veka, stoga poseduje ventilirane fasadne površine, koje su i dalje sačuvane.

 

Fasada glavne i pomoćne kuće je zadržana kako bi se održao rustikalni izgled koji podseća na pređašnju funkciju, a njen originalni kamen ojačan je krečnim malterom. U procesu renoviranja kreirani su i novi prozori na balkonima po uzoru na stare, a ostali su restaurirani i vraćeni su originalni okvir usled svoje lepote i visine.

 

 


Ako vam se sviđa ova kuća, svideće vam se i:

Sjajna renovacija kamene kuće sa početka 20.veka
Zadivljujuća renovacija kuće iz sredine 19. veka


 

Ispred prilaza, pored pomoćnog objekta prolazi prijatna staza ispod stogodišnjih borova koja kombinuje travu i velike komade betonskih ploča, a vodi do ulaza u glavnu kuću. Sa desne strane staze nalazi se i pergola za parkiranje kapaciteta za tri vozila kojoj se pristupa sa drugog kapijskog ulaza.

 

 

Pomoćna kuća predstavlja prvi renovirani objekat u ovom kompleksu. Ideja je bila kreirati mesto koje se može koristiti kao alternativni ambijent za uživanje sa porodicom i prijateljima. U ovome su arhitekte uspele kreirajući veličanstven trem sa outdoor trosedom, roštiljem, trpezarijskim stolom i stolicama sa pogledom na vrt.

 

 

Unutar kuće gde je nekada bila stara fabrička peć, sada ovaj prostor krasi mini-bazen, podovi od brazilskog oraha, stakleni krov sa izolacijom i dve ležaljke kreirajući pravo SPA okruženje. Takođe ovde se nalaze i sauna kao i teretana i kupatilo.

 

 

Nastavljajući popločanim putem dolazi se do ulaza u glavnu kuću koji je i više nego velelepan. Pristupa mu se kroz veliki luk otvoren prema spolja, pod kosim krovom sa drvenim gredama i izloženim, restauriranim crepom, magično istaknut sa brojnim visilicama.

 

 

Shop the look: Modularna garnitura Magic, Soap mini visilice i indoor/outdoor tepih Garden Layers pronađite u Enviro DesignConceptStore

 

Vrata otkrivaju stepenište sa staklenom ogradom, rukohvatom i pozadinskim osvetljenjem, koje vodi na prvi sprat. Prostorom dominira originalna viseća rasveta poput ribarske mreže koja mu daje karakter.

 

 

Nakon renoviranja, lokacija dnevne sobe, kuhinje i trpezarije je promenjena kako bi kuhinja bila povezana sa baštom i pomoćnom kućom.

 

 

Kuhinja se nadovezuje na trpezariju i dnevnu sobu i krase je komadi nameštaja koje je dizajnirala arhitekta projekta, Glorija Duran. Oslikani gvozdeni kamin, takođe dizajnersko delo arhitekte, povezuje ove dve prostorije i čini ih udobnim i opuštajućim mestom sa pogledom na bazen i bujnu zelenu baštu.

 

Trem ima dva različita prostora: jedan sa istočne strane kome se direktno pristupa iz kuhinje i služi kao baštenska trpezarija, dok drugi trem ima direktiji pristup bazenu kojim dominira originalni kauč idealan za opuštanje pored bazena.

 

Trpezarijski sto Kalota, Enviro DesignConceptStore

 

 


Povezane vesti:

Porodična idila: Elegantna kuća koja spaja čoveka s prirodom
Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom


 

Bazen se prostire na površini od 138 m2, a poseduje udobno zidano stepenište i prostor za sunčanje obložen izdržljivim brazilskim orahom.

 

 

Dok je prvi deo kuće otvoreniji i fleksibilniji prostor koji uključuje dnevni boravak, trpezariju i kuhinju, nastavak prizemlja pak čine spavaće prostorije zatvorenijeg karaktera. U ovom delu nalaze se četri manja apartmana, od kojih je jedan sa dnevnim boravkom i garderobom, a dva imaju direktan pogled na vrt i bazen i sopstveno kupatilo.

 

 

 

 


Dnevni prostor na drugom nivou je raspoređen u dve zone: prostorom sa kaminom i otvorenom terasom sa koje se pruža veličanstven pogled ka gradu i dvorištu.

 

Modularne garniture Alcatraz, Enviro DesignConceptStore

 

 

Na drugom spratu nalazi se i glavna spavaća soba sa kupatilom, garderobom i velikom radnom sobom okrenutom prema tremu. U ovom prostoru niko ne ostaje ravnodušan usled pogleda na veličanstveni ulaz u kuću kao i na srednjovekovni centar grada sa druge strane.

 

 

 

Tokom renoviranja ove kuće bili su iskorišćeni gotovo svi originalni elemenati koji su restaurirani sa kriterijumima održivosti i udobnosti. U tom smislu, podovi i krovovi su izolovani i stolariji je dodato dvostruko zastakljivanje. Ono što ovu kuću čini zaista bajkovitom je funkcionalno i dekorativno osvetljenje sa LED tehnologijom. Ova rasveta omogućava da se u kući napravi predivna atmosfera koju nećete želeti da napustite.

 

 


Plan kuće

 

 


Kako kuća izgleda uživo, pogledajte u video prilogu koji sledi.

 

 Autori projekta: Gloria Duran Torrellas