PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Porodična idila: Elegantna kuća koja spaja čoveka s prirodom

  • Objavljeno:
  • 17.6.2021

U poslednje vreme, čovek intenzivno traži načine da se u što većoj meri poveže sa prirodom. Primer za to je i ova lepo osmišljena porodična kuća, koja ostavlja utisak kao da je srasla sa svojim neobičnim zelenim okruženjem.

 

Kuća je smeštena na brdovitom, šumovitom području grada u Gvatemali, a u potpunosti ima ravnu, pravilnu osnovu. Baš zbog ovakvog terena, vlasnici su želeli jednospratnu kuću kako bi lepote prirode iskoristili na najbolji mogući način. Iz ovog razloga, odlučeno je da se napravi podzemna garaža kako bi se sačuvale zelene površine.

 

 

 

Kuća, u kojoj spolja i iznutra dominiraju drveni i stakleni elementi, dizajnirana je u obliku slova "L" zbog uokvirivanja bašte koja se u zadnjem delu graniči sa brdovitim terenom.

 

 

Glavni koncept dizajna je funkcionalna i vizuelna transparentnost. Prostorije u sobama za druženje su otvorenog plana, ali su ipak jasno i suptilno povezane. Vertikalne površine i zidovi su prozirni, dok su gornje i donje ivice izrađene u staklu u cilju održavanja kontinuiteta između spoljnih i unutrašnjih baštenskih površina, kao i otvorenog i zatvorenog prostora.

 

 

 

Odaje za spavanje su linearno pozicionirane u dugačkom obliku slova L, čiji se niz završava glavnom spavaćom sobom. Jedini prostor koji je smešten na drugom spratu je porodična soba koja se ređe koristi, pa je iz tog razloga i odlučeno da ne bude deo dnevne dinamike.

 

Foto: Andrés Asturias