PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Porodična oaza za odmor: Eko kućice od 40 m² sa planom

  • Objavljeno:
  • 9.4.2021

Da boravak u prirodi ne mora da vas liši komfora pokazala je arhitektonska firma Duda Porto Aquitectura na primeru zelene porodične oaze sa tri moderne ekološke kućice koje su izgrađene za samo 15 dana.

 


7 najlepših kuća za beg u prirodu

 

Kuća na planini ili pored jezera san je mnogih koji odmor zamišljaju u umirujućem okruženju. Ove fotografije navešće vas da poželite vašu sopstvenu oazu za beg iz grada, moderno dizajnirano utočište u kojem biste imali sav komfor dok ste u prirodi.


 

Na jednom malom placu u Brazilu ispunjenom bujnom vegetacijom nalazi se sve što jednoj porodici treba za užitak u prirodi: moderna kuća sa natkrivenom terasom, dečija kućica na drvetu za bezbrižnu igru, čak i drvena kućica za ljubimca, dizajnirana u istom stilu kao prethodne.

 

 

Jedna od glavnih ideja arhitekti bila je da se kreira jednostavan objekat čistih linija, čija forma asocira na tipične kuće, donoseći na taj način toplinu i porodičnu atmosferu.

 

 

S druge strane, ovaj objekat je mnogo više od obične porodične kuće. Njegov moderan, modularan, prefabrikovani i ekološki dizajn odlikuje i bliska povezanost s prirodom i funkcionisanje "van mreže" zahvaljujući solarnim panelima i sistemu za prikupljanje kišnice.

 

 

 

Glavni objekat zapravo je jedan modul, odnosno segment dimenzija 8 x 4,3 metra u kojem se nalazi spavaća soba. Privatno kupatilo od 5 kvadrata pripojeno je uz sobu, čineći ukupnu površinu od 39 kvadrata životnog prostora.

 

 

Zahvaljujući modularnom dizajnu, kuća se širi sklapanjem segmenata u visinu ili širinu. Tako se po potrebi vlasnika mogu dodati moduli koji će funkcionisati kao kuhinja i trpezarija, ili pak dnevna ili dečija soba.

 

 

Prostrana terasa okružuje kuću sa dve strane, nudi prostor za sedenje pod natkrivenim delom ili pak vedrim nebom. Terasa je uređena poput spoljašnje dnevne sobe, sa udobnom sofom i foteljama, i oplemenjena žardinjerom sa jednim stablom drveta i mini baštom.

 

Za potpuno uživanje i komfor čak i po hladnijem vremenu, u delu za sedenje nalazi se i dvostrani kamin koji greje i unutrašnji i spoljašnji prostor.

 

 

Prelepo dizajnirana unutrašnjost odiše toplinom zahvaljujući obilnoj upotrebi prirodnih materijala. Drvene letvice u svetlim tonovima prekrivaju površine zidova i tavanice, a isti materijal korišćen je za brodski pod.

 

 

I brojni drugi komadi nameštaja skladno su se uklopili u temu prirode i prirodnog – od priručnih hoklica i noćnog stočića, preko drvene TV komode, do efektnih komada izrađenih u prirodnoj koži – atraktivne fotelje i sanduka za posteljinu.

 

 

Shop the look: kreveti sa kutijom za odlaganje i stočići.

 

Celoj postavci doprinosi i pogled na bujno zelenilo koje okružuje kuću. Crni ramovi na staklenoj fasadi poslužili su da uokvire prirodu poput umetničke slike i učine je delom enterijera.

 

 

Kutak namenjen deci nalazi se izdvojen u kućici na drvetu. Opremljena mekanim jastučićima i igračkama i dekorisana u vedrom duhu, kućica je savršeno "skriveno" mesto koje poziva na zabavu.

 

 

 

 

 

 

Foto: Duda Porto Arquitetura