PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Pergole koje plene dvorištima i terasama širom sveta (VIDEO TUTORIJAL)

  • Objavljeno:
  • 4.8.2021

Vaša bašta bi trebalo da deluje kao produžetak vašeg doma, pa zašto joj ne biste poklonili i pergolu? One su odličan način da prostor za sedenje zaštitite od sunca ili mu obezbedite veću privatnost, a ujedno su i savršen način da celo dvorište učinite atraktivnijim.

 

Šta su pergole?

 

Pergola je u osnovi baštenska struktura postavljena na stupce, sa natkrivnim elementom. One se mogu postaviti na sred bašte, preko staze ili uz zid kako bi zasenčila prostor za sedenje, a idealna je i za velike terase koje nemaju nadstrešnicu. Ukoliko ste ljubitelj biljaka, odlične su za puzavice, vinovu lozu, visteriju ili pak orlove nokte koji mogu da se šire po njima i pružaju hlad dobrodošlice na sunčanom mestu.

 

 

Čista geometrija, trezvena elegancija i preciznost udružuju se u pergoli kako bi se odvojio i razgraničio prostor višestruke koristi poput prostor za sedenje u društvu, radna zona, prostor za opuštanje ili pak natkrivni prostor za ručavanje. Kombinacije su razne, a pergole se prilagođavaju zahtevima svakih kuća, ali i barova, restorana ili terasa. U prostorima poput urbanog potkrovlja i u kombinaciji sa dnevnim nameštajem pergole stvaraju kompletno okruženje koje poziva da se istopite u njemu, uživajući na otvorenom u slobodi i intimnosti.

 

 


Povezane vesti:

12 trendova za uređenje bašte koji će vaše dvorište pretvoriti u raj za uživanje
4 najčešće greške prilikom uređenja dvorišta


 

Vrste pergola

 

Pergole se mogu instalirati na tri različita načina: usidrene, samostojeće i zidne. Usidrene opcije su pričvršćene za tlo u dvorištu sa cementom ili kolcima, zidne opcije se pričvršćuju na spoljašnjost kuće i protežu se preko terase sa dve noge koje pružaju podršku na drugoj strani. Ako tražite neko nezavisnije rešenje, samostojeće pergole mogu se postaviti na bilo koje područje, sa platformom i po potrebi premestiti.

 

Pergola Gandia Blasco, Modul 6 prodaje Enviro DesignConceptStore
 

Materijali za pergolu

 

Prilikom odabira pergole treba imati u vidu celokupni izgled dvorišta kao i budžet sa kojim raspolažete. Drvena pergola je klasičan izbor, koji vašem prostoru daje rustični stil. Jedna od opcija drveta uključuju pergole od kedra, koje su otporne na vremenske prilike, plesni i štetočine, dajući vam izdržljivu, prirodnu strukturu za vaš vrt.

 

 

Metalne pergole ulepšavaju vaše dvorište sa modernijim izgledom i pružaju dugotrajnu izdržljivost. Preostali dostupni materijal koji se najmanje koristi uključuju plastiku koja kombinuje stilski izgled sa otpornošću na rđu i trulež i pristupačniji je cene.

 

Pergola Gandia Blasco, Modul 2, Enviro DesignConceptStore
 


Povezane vesti:

Kancelarija u dvorištu? Da, to je novo najpoželjnije mesto za rad od kuće!


 

Karakteristike i dodatni element za zaštitu od sunca

 

Neke pergole dizajnirane su sa rešetkastim krovovima, a nude delimičnu hladovinu. Ako želite opciju kompletne zaštite od sunca, strukturi možete dodati pokrivač za pergolu. Neki čak dolaze sa već pričvršćenim nadstrešnicama za pergolu i podesive su za zaštitu od sunčevih zraka tokom bilo kog dela dana.

 

 

Kao dodatna ideja, vašoj pergoli možete dodati i stilske zavese koje se povlače sa strane.

 

Pergola Gandia Blasco, Modul 6 sa zavesom i pokretnom nadstrešnicom možete pronaći u Enviro DesignConceptStore
 

Kako napraviti pergolu

 

Ukoliko biste se odlučili za opciju ‘’Uradi sam’’ pre nego da je kupite, pergola se relativno lako pravi u zavisnosti od vrste, stila i izgleda koji želite da postignete. Primer moderne i jednostavne pergole koju možete napraviti je sa stubovima od bora. Dimenzije zavise od veličine pergole koju želite da napravite, a biće vam potrebni:

 

- 8 stubova od bora

- 4 kose vezivne grede za stubove

- 4 držača za stubove koji će biti fiksirani u zemlju

- Nadstrešnica za pergolu potrebne dimenzije (po želji sa sistemom rolovanja)

 

A kako se ovi elementi stvaraju u jednu divnu i modernu pergolu pogledajte u video prilogu koji sledi.