PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

12 trendova za uređenje bašte koji će vaše dvorište pretvoriti u raj za uživanje

  • Objavljeno:
  • 19.7.2021

Otkrivamo vam najkreativnije trendove i rešenja za uređenje dvorišta koji će čak i najobičniju baštu pretrvoriti u fantastičnu - od barova i kuhinja, preko bioskopa, pa sve do kamina i kancelarija na otvorenom.

 

Na listi koja sledi nalazi se Top 12 trendova za uređenje dvorišta koji su preplavili svet tokom 2021. godine i koji će još dugo biti dominantni prilikom uređenja naših zelenih oaza širom sveta. 

 

1. Bar i kuhinja na otvorenom

 

Restorani i barovi su svima izuzetno nedostajali, ali mnogi su se zadovoljili stvaranjem sopstvenih. Zašto bi ovaj trend prestajao? Osim što nudi jeftinija pića i hranu, a kasnije se zatvara, kuhinja i bar na otvorenom pružaju i zgodnu opciju za one dane kada su bašte u u kafićima potpuno pune. Kuhinja i bar na otvorenom nije samo rezervisana za veće posede i sunčaniju klimu, oni su takođe odličan način da pretvorite svoje dvorište u zabavni prostor i najbolje iskoristite raspoložive kvadrature tokom cele godine.

 

 


Povezane vesti:

Napravite letnji Marfijev bar


 

2. Kamini

 

Kao još jedan element koji doprinosi luksuznom osećaju u bašti ili vrtu, kamini dozvoljavaju da se u dvorištu funkcioniše tokom svih godišnjih doba. Otvoreni kamini su svakako najbolji mogući izbor, a možete se zabaviti izborom pločica i drugih elemenata, a što je najvažnije – time obezbeđujete uslove da na otvorenom uživate tokom većeg dela godine.Kamin, Llar Burner 3, Gandia Blasco možete naručiti u ENVIRO DesignConceptStore.

 

3. Baštenski nameštaj od ratana

 

Još jedan veliki trend baštenskog nameštaja ove godine su ugaone sofe i fotelje od ratana. Ratan se ponovo vratio na velika vrata, a prema istraživanjima zainteresovanost za ovaj nameštaj porasla je za 500% tokom poslednjih 12 meseci.

 

 

4. Pica pećnice

 

Roštilj nikada neće pasti u zaborav kada je uređenje dvorišta u pitanju, ali je zasigurno dobio svoju konkurenciju – pećnica za picu. Pandemija je od svih nas napravila kuvare i ovog leta smo spremni da prihvatimo domaće pice pečene u kamenu. Napravljeni da traju, odlični za zabavu, a takođe su i sjajni grejač za hladnije mesece.

 

Foto: Flickr

 

5. Kancelarije u dvorištu

 

Nakon godinu dana rada od naših domova, većina kancelarija još uvek nije otvorena, a svi očajnički želimo promenu pejzaža i neko vreme na otvorenom. Stoga su kancelarije u bašti postale pravi hit u svetu, a potražnja za ovim projektima porasla je za 174% tokom prošle godine.

 

 

6. Bioskop na otvorenom

 

Karantin je primorao mnoge ljude da naprave sopstvenu zabavu i učine svoje prostore multifunkcionalnim, a jedna stvar koja je okarakterisala 2021. godinu je bioskop na otvorenom. Potražnja za baštenskim projektorima porasla su za fascinantnih 400%.

 

 


Povezane vesti:

4 najčešće greške prilikom uređenja dvorišta7. Baštenski nameštaj sa novim dizajnom

 

Zajedno sa trendom bioskopa na otvorenom, svoj porast u potražnji su dostigle i garniture sa novim i udobnijim dizajnom. Održavanje udobnosti i opuštanja postalo je najvažnije u doba pandemije, zato su stilska, a istovremeno i udobno tapacirana sedišta postala najvažniji trend pri uređenju dvorišta.

 

Kolekcija outdoor nameštaja ISLA, Enviro DesignConceptStore


Outdoor/indoor kolekcija nameštaja LILLI, ENVIRO DesignConceptStore


8. Livadski izgled bašte

 

Ovogodišnji trend dozvoljava biljkama i travi da izgube na urednosti, ali da im se ne dozvoli da preuzmu potpunu prevlast. Stalno opterećenje košenjem, skraćivanjem i šišanjem bašte postepeno je dovelo do ovog trenda, ali u poslednje vreme čitav koncept je eksplodirao. Ideja je kreirati fleksibilnije prirodno okruženje u kojem ćemo se više sjediniti sa prirodom, a koje će u isto vreme pružiti prirodnije sklonište svim velikim i malim bićima.

 

 

9. Tepisi u bašti

 

Tepisi na otvorenom su luksuzni dodatak baštama i čini se da mnogi ljudi žele da se pridruže ovom trendu. Ne samo što doprinose luksuzu, tepisi takođe predstavljaju neizostavni element kreiranja dnevne sobe na otvorenom.

 

 

Kolekcija outdoor/indoor tepiha, tekstila i sofa Garden Layers, Enviro DesignConceptStore

 

10. Zeleni krovovi

 

Zeleni krovovi su odlični za životnu sredinu i savršeni za one koji rade iz kućnog prostora. Njihove prednosti uključuju apsorpciju zagađujućeg ugljen-dioksida i pomoć u sprečavanju lokalizovanih poplava upijanjem kišnice. Kako biste postavili zeleni krov budite sigurni da potražite savet profesionalca za obezbeđivanje adekvatne drenaže kako bi ovi krovovi bili što uspešnije kreirani.

 

Saznajte više o ovim bajkovitim zelenim krovovima u Norveškoj

 

11. Mediteranski stil

 

Tamnije drvo, masline u saksiji i zemljana paleta kreiraju vrtove inspirisane mediteranom, što je jedan od glavnih trendova za baštensku inspiraciju ove godine. Šta može biti poetičnije od dočaravanja suncem obasjanog mediteranskog stila i boravka u njemu? Mediteraski stil takođe doživljava svoj preporod u državama ’’preko bare’’.

 

 

12. Voda kao element u dvorištu

 

Takođe u svetu nastaje sve veći broj brendova koji odgovaraju na potražnju pristupačnih fontana ili česmi na otvorenom. Voda umiruje um, a samim tim i telo pa nije uopšte iznenađujuće što je ovaj element postao trend u doba tokom pandemije.