PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Čarobna transformacija: biljke koje preporučuju pejzažne arhitekte za uređenje vašeg dvorišta (PRE I POSLE)

  • Objavljeno:
  • 2.2.2023

Kako urediti dvorište, na koji način koristiti različite materijale i koje biljke izabrati da biste stvorili svoju zelenu oazu, pogledajte na primeru fantastičnog preuređenja zapuštenog dvorišta koje je izveo nagrađivani londonski studio.

 

Ova bašta od 650 kvadratnih metara u jugozapadnom Londonu bila je dugo veoma zapuštena, sa neodržavanim zelenilom i puno stabala u lošem stanju. Vlasnici su želeli da stvore moderniju, savremeniju baštu sa kaminom, prostorom za sedenje i terenom za boćanje.

 

Kompletan plan preuređenja napravio je Charlotte Rowe studio, nagrađivani tim stručnjaka iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture, sa bogatim portfoliom projektovanja i uređenja dvorišta i zelenih površina različitih vrsta.

 

Njihov pristup podrazumeva da dvorište koje se uređuje treba da prati ukus i potrebe vlasnika, da bude povezano sa enterijerom kuće i uređeno jednostavno i elegantno, sa jakim strukturalnim elementima. Da bi se to ostvarilo, neophodno je i dobro poznavanje i pravilan izbor biljaka za sadnju.

 

 

Dvorište počinje popločanim terasastim delom, od engleskog krečnjaka, koji preseca horizontalni vodeni element, okružen oblacima ošišanog šimšira, a na čijem je kraju kocka od poliranog granita, koja je fokusna tačka ovog dela dvorišta. Na popločanom delu smeštene su ležaljke za uživanje u suncu i pogledu.

 

Stepenice vode do glavne bašte sa velikim travnjakom i terenom za igru, na kom su zasađena prelepa visoka stabla vrste Amelanchier, iz familije ruža, osvetljena noću i omeđena nizom drveća graba, Carpinus betulus, orezanim i oblikovanim u pravougaonu formu. 

 

 

Višeslojna zelena ograda prikriva visinu stepenica i potpornih zidova, a kamene klupice postavljene su u hladu novog drveća.

 

 

Na dnu stepenica, smeštena je delimično natkrivena terasa, u vidu drvenog lenjikovca sa kaminom. Pokrivena pergolom  i zaštićena okolnim zelenilom, idealno je mesto za odmor i druženje. Baštenski nameštaj je rađen po meri od tikovine, sa jastucima od materijala otpornog na vremenske uslove.

 


Pogledajte i:

BesplatnI programi koji će vam pomoći da kreirate svoj vrt 

Roštiljanje i letnja kuhinja: kako napraviti omiljeni kutak u bašti 


 

 

Izbor sadnica vođen je i paletom odabranih dominantnih boja boja – zelene, krem i boje limete, pa su na spisku odabranih biljaka i  lex crenata, Hebe angustifolia parviflora, Myrtus communis Tarentina, Parrotia persica, Fraxinus angustifolia, Osmanthus heterophyllus, Carpinus betulus.


 

Dvorište Wimbledon West PRE I POSLE uređenja

 

Projekat uređenja

 

Funkcionalno zoniranje dvorišta i pravilan izbor sadnica najvažniji su koraci kod uređenja dvorišta, i za njih je dobro imati stručnu podršku. A kako nakon toga održavati i negovati biljke vam može pomoći neka od modernih aplikacija za baštovanstvo.

 

Projekat i fotografije: Charlotte Rowe

Tekst: Redakcija Kuće stil