PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

6 zlatnih pravila za negu sobnih biljaka zimi

  • Objavljeno:
  • 10.1.2023

Tokom hladnijeg vremena biljkama koje držite u kući je potrebna pravilna nega, kako biste im pomogli da prežive boravak na suvom vazduhu i manjak svetlosti. Zato pročitajte ovih 6 zlatnih pravila za negu sobnih biljaka zimi.

 

1. Osvetljenje

 

Zimi treba voditi računa o potrebama biljaka za prirodnom svetlošću i jer im to u zatvorenom prostoru najviše i nedostaje.

 

S obzirom na to da većina biljaka koje uspevaju kod nas traže mnogo svetlosti, saksije postavite bliže prozorima, ali ne uz radijatore. Kaktusi zahtevaju dosta svetlosti tokom cele godine. Da bi na proleće procvetali, tokom zime ih ne treba zalivati, osim ako je u stanu veoma toplo.

 

 

2. Vazduh

 

Kako bi biljke bolje podnele boravak na suvom vazduhu zbog grejanja, koristite ovlaživače vazduha. Biljkama ćete pomoći da prežive i ukoliko ih budete prskali vodom ujutru i uveče.

 

3. Temperatura

 

Nmojte naglo menjati temperaturu u prostoriji u kojoj su biljke. Idealna temperatura za držanje cveća je između 15 i 20 stepeni Celzijusa. Kad provetravate prostoriju, cveće mora biti sklonjeno od promaje.

 

 

4. Đubrenje

 

Biljkama preko zime nije potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvetanje, poput ciklame, azaleje, kaktusi… Takođe, da bi biljka mogla lepo da raste odstranite suve listove i uvele izdanke redovno.

 

5. Zalivanje

 

Kada je o zalivanju reč, većinu biljaka u stanu zalivajte toliko da im zemlja ne bude suva. Bolje podnose i suvu, nego natapanje vodom. Većina biljaka tokom zime ulazi u period mirovanja pa stoga ne zahteva veću količinu vode.

 

 

Ukoliko je temperatura u prostoriji viša od 25 stepeni, onda je biljkama potrebno nešto više vode.

Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju treba zalivati na dva-tri dana. Redovno orošavanje prijaće drvetu života, bendžaminu i paprati, ali ne i ljubičici.

 

Najbolje je da za zalivanje ne koristite hladnu vodu, već zagrejanu do sobne temperature.

 


POVEZANE VESTI

8 Inspirativnih ideja za uređenje doma biljkama

Čuvarkuća moćan lek u saksiji


 

 

6. Presađivanje

 

Tokom zime biljke miruju, tako da ne bi bilo dobro baviti se presađivanjem. Ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, nabavite novu zemlju i saksiju broj veću od prethodne.

 

 

Tekst: redakcija Kuće stil