PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

8 inspirativnih ideja za uređenje doma biljkama

  • Objavljeno:
  • 1.2.2021

Tokom hladnijeg doba godine više vremena provodimo unutar svojih domova, stoga vredi uložiti malo više truda kako bi oplemenili svoj enterijer i učinili ga prijatnijim i zdravijim mestom za život.

 

Najlepši način da to postignete je pomoću biljaka i zato ne čudi podatak da je tokom proteklih meseci – usled pandemije i većeg zadržavanja u kući, zabeležena rekordna prodaja sobnog cveća u svetu. Da bismo vam pomogli u odluci, pripremili smo osam inspirativnih ideja i praktičnih saveta na osnovu kojih i vi možete da uredite svoj zeleni kutak.

 

1. Mesto za relaksaciju i dobar san

 

Pogled na zelenilo biljaka ima pozitivan uticaj na otklanjanje stresa, stoga će vam pomoći da se opustite i obnovite energiju. Zato je idealno mesto za spavanje udoban – i naravno trendi, kutak ispunjen biljkama, u kojem ćete moći da se udaljite od svakodnevice i u potpunosti relaksirate.

 

Ovaj šarmantan kutak za spavanje, uređen u rustično industrijskom stilu, opremljen je egzotičnim saksijskim biljkama – palmom, anturijumom i filodendronom, koje dominiraju prostorom zahvaljujući bujnosti i veličini.

 

SAVET: Kako da negujete biljke tokom zime

 

 

2. Zelena oaza za opuštanje

 

Evo jedne sjajne ideje ako vam je potreban izdvojen kutak za čitanje knjige, meditaciju… Okružite se visokim biljkama poput palmi koje će vam obezbediti mirno i privatno mesto zaklonjeno od pogleda.

 

SAVET: Upotrebite moderne saksije istog dizajna koje možete uskladiti sa pomoćnim stočićem. Efektna rasveta doprineće atraktivnosti, a nezaobilazan element je udobna dizajnirana fotelja koja će zaokružiti celu postavku.

 

 

3. Mobilna pozornica  

 

Za one koji vole izazove uradi sam projekata, ovo je idealan način da oplemene dom uz jedan atraktivan i unikatan detalj. Pomoću samo jedne palete ili daske na točkičima možete napraviti postolje koje će mamiti pogled i dodatno istaći lepotu svih vaših biljaka!

 

SAVET: Dekorateri preporučuju da se biljke grupišu. Postiže se bolji estetski utisak nego da su biljke "rasute" po prostoru.

 

Foto: Remade

 

4. Rad od kuće u umirujućem okruženju

 

Zelena boja prija ljudskom oku, deluje opuštajuće i ublažava stres i umor. Ima li onda boljeg mesta za vaše biljke od kućne kancelarije? Ovaj radni kutak ukrasile su brojne biljke među kojima su lirasti fikus, putujuće drvo, adam, dracena, peperomija, kaktus rhipsalis, kineski dolar, a mi vam savetujemo da toj kolekciji dodate i spatifilum.

 

Ne samo što će ulepšati vaš radni prostor divnim belim cvetovima, spatifilum pozitivno utiče na zdravlje jer apsorbuje negativna zračenja koji emituju televizijski i kompjuterski ekrani.

 

SAVET: 8 biljaka koje efikasno prečišćavaju vazduh u vašem domu

 

Foto: leblogdebigbeauty.com

 

5. Nostalgični šarm asparagusa i knjiga

 

Neka nežni slapovi biljke asparagus kreiraju zeleni zid i oplemene prostor vaše dnevne sobe. Asparagus najbolje uspeva ako ima dovoljno prostora da se raširi jer njegove grane mogu da dostignu dužinu i do dva metra. Stoga su visoke police dobar izbor ako želite negovanu biljku i bujno zelenilo u domu.

 

 

6. Duh egzotike i putovanja

 

Uz širok izbor od preko 1700 poznatih vrsta kaktusa, zašto ne biste odabrali upečatljive primerke koji će jasno pokazati vašu kreativnost i ljubav prema ovim spektakularnim biljkama? A ako volite i egzotične enterijere, pored kaktusa odaberite predmete od krzna i kože koji će uneti duh Divljeg zapada u vaš dom.

 

SAVET: Pogledajte kako da pravilno gajite kaktuse

 

Foto: thegirlwiththegreensofa.com

 

7. Za savršen muški ambijent

 

Jedna, ali vredna! Upečatljiva, visoka biljka savršeno će se uklopiti u dom savremenog muškarca koji obraća pažnju na estetiku enterijera. Pružiće dramatičan efekat enterijeru i poslužiti kao fokalna tačka prostora.

 

Predlažemo vam nekoliko biljaka koje dosežu visinu iznad jednog i po metra: juka, filodendron, palma, lirasti fikus, dracena, bambus, strelicija (rajska ptica).

 

 

8. Biljke na platnu

 

Za one kojima je izazov da biljke održe u životu ili dosta vremena provode van doma, savetujemo da odaberu biljke koje nikad ne treba zalivati, a uvek su besprekorno lepe i zelene!

 

SAVET: Ako pak niste odustali od živih biljaka, otkrivamo vam 5 načina da zalivate biljke dok ste na putovanju.

 

Foto: nordicwallart.com