PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Biljke koje neće naškoditi vašem kućnom ljubimcu

  • Objavljeno:
  • 15.9.2022

Brojne vrste biljaka koje se često drže u kući mogu biti opasne po zdravlje mačaka i pasa, jer izazivaju stomačne ili kožne probleme, pa čak mogu i da prouzrokuju ozbiljna trovanja. Zato vam predlažemo 7 biljaka koje možete gajiti u domu ili u dvorištu bez brige da će naškoditi vašem ljubimcu ako ih slučajno gricne.

 

1. Gloksinija

 

Biljka raznobojnih zvonastih cvetova često krasi prozore doma i unosi vedrinu u prostor. Smatra se osetljivom biljkom, ali uz pravilnu negu biće pravi ukras doma i ne predstavlja nikakvu opasnost ako se dopadne i vašem kućnom ljubimcu.

 

Gloksiniji odgovara mesto sa puno svetlosti, ali je zaštitite od direktnih sunčevih zraka, kao i od promaje. Ako primetite da cvet gubi formu i izdužuje se, biljka nema dovoljno svetlosti, a ako je suviše svetlosti listovi se uvijaju. Biljku zalivajte svaka tri do četiri dana odstajalom vodim.

 

 

 

2. Zeleni ljiljan ili Hlorofitum

 

Popularna sobna biljka svoju atraktivnost duguje dugačkim zeleno-žutim listovima koje krase pruge. Ova biljka ima brojne prednosti zbog kojih se vrlo često nalazi u enterijerima. Osim što lepo izgleda, smatra se da zeleni ljiljan pročišćava vazduh i povećava njegovu vlažnost. Samo jedna biljka je dovoljna da prečisti deset kvadrata stana.

 

Ne zahteva mnogo brige pa je mogu gajiti i osobe koje prvi put unose biljku u kuću. Tolerišu različite temperature, ali je najbolje da održavate konstantnu i umerenu temperaturu vazduha i da je držite na mestu koje nije direktno osunčano.

 

 

 

3. Afrička ljubičica

 

Afrička ljubičica  ili Saintpaulia je izuzetno popularna cvetnica koja se vrlo često gaji u domovima jer cveta u bilo koje doba godine, a period cvetanja može da potraje i do deset meseci.

 

Iako njeno gajenje nije tako jednostavno, uz malo strpljenja nagradiće vas divnim cvetovima u ljubičastim roze ili belim tonovima. Ljubičica traži toplo i svetlo mesto, što više svežeg i vlažnog vazduha, ali vodite računa da bude zaklonjena od direktne sunčeve svetlosti i promaje.

 

 

 


Pogledajte i:

 

4 najbolje besplatne aplikacije koje će vam pomoći u gajenju biljaka

 

6 načina da oživite prirodu u svom domu i posle leta

 


 

 

4. Orhideja

 

Ako volite orhideje, možete ih slobodno staviti na spisak bezbednih za ljubimce i ukrasiti enterijer ovom izuzetno lepom biljkom. Većina orhideja cveta jednom godišnje, ali ukoliko im pružite dobru negu, možda vas obraduje svojim cvetanjem i još koji put.

 

Ova biljka raznobojnih cvetova voli jutarnju svetlost pa je treba postaviti blizu prozora u prostoriji koja je okrenuta ka istoku, ali je ne treba izlagati direktnom suncu. Biljka se zaliva tako što se jednom nedeljno potopi zajedno sa njenom saksijom u neki veći sud pun vode i ostavi 15 minuta da upije potrebnu količinu.

 

 

 

5. Bromelija

 

Ova neobična biljka ima vrlo sitne i neupečatljive cvetove, ali su zato pricvetni listovi, brakteje, izuzetno atraktivni i pružaju lepotu bromeliji. Biljka ima slabo razvijen koren pa svu vodu koju prikupi skladišti u svoje debelo lišće koje je poređano u obliku levka.

 

Gaji se u manjim saksijama i redovno se zalivaju tako da zemlja bude uvek vlažna, ali i svakodnevno prska tako da u levku od listova bude vode. Bromelije treba postaviti na toplo i svetlo mesto, zaštićeno od direktnog sunca.

 

 

 

6. Čuvarkuća

 

Oba lekovita biljka vrlo se često gaji u dvorištima i domovima zbog brojnih blagotvornih svojstava. Prepoznatljiva je po debelim mesnatim listovima punim vode i cvetovima zvezdastog oblika. Zaliva se veoma malo, kao kaktus, a ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije je potrebno zalivati.

 

 

 

7. Bambus

 

Bambus se lako uzgaja i brzo raste pa je odličan izbor za živu ogradu. Vrlo je koristan i u enterijeru jer prečišćava vazduh, a uz sve to je i potpuno bezbedan za ljubimce.

 

Upozorenje: Treba imati u vidu da ukrasna biljka Dracena senderiana, odnosno srećni bambus, koja često krasi cvetne aranžmane, zapravo nije u sredstvu s bambusom već samo podseća na njega i može prouzrokovati probleme ako je ljubimac pojede.