PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

6 načina da oživite prirodu u svom domu i posle leta

  • Objavljeno:
  • 6.9.2021

Jesen stiže, a da biste benefite prirode nastavili da osećate i povezujete se sa njom, predstavljamo vam šest sjajnih saveta kako da prirodu u kojoj ste boravili tokom leta unesete i u svoj dom.

 

Sam pogled na zelenilo prirode pomaže nam da se osećamo opuštenije i smirenije, što pogoduje i našem fizičkom i mentalnom zdravlju. Međutim kako jesen polako kuca na vrata i hladniji dani dolaze, to znači da će se i naš boravak u prirodi postepeno smanjivati. Kako ne bi potpuno izgubili kontakt sa njom tokom hladnijih meseci, predstavljamo vam nekoliko saveta kako da najbolje unesete biljke u stan i priredite sebi produženo iskustvo borakvka u prirodi.

 

1. Priroda u spavaćoj sobi

 

Biljke su savršen način da unesete lepotu prirode u spavaću sobu i oplemenite ovaj prostor. Dodatna je pogodnost što neke biljke deluju kao prirodni prečišćivači vazduha, poput Lavande, Zelenog ljiljana i Aloe vera, čineći ih savršenim biljkama za spavaću sobu i za bolji san. Pokušajte obesiti ove biljke na plafon, staviti na zid, ili iznad kreveta. Spavanje pod biljkama čini da se osećate kao da kampujete ili da ste na odmoru.

 

 

2. Podne biljke

 

Pored klasičnih saksijskih i podne biljke donose mnogo prednosti kao dekorativni element, uključujući niz boja i tekstura na koje se može računati. One su ujedno i sjajan način da vaš dom obiluje prirodnim osećajem. Za najbolji užitak, podne biljke je potrebno staviti pored dvoseda ili u fotelji u kojoj često boravite.

 

Međutim, ne možemo zanemariti dizajn enterijera stoga kada odlučujete gde ćete definitivno postaviti podnu biljku, uverite se da veličina i razmera biljke imaju smisla u prostoriji. Primera radi podna biljka koja je neizmerno viša od nameštaja može delovati kao da zauzima previse prostora. Ako ste u malom stanu, razmislite o podnim biljkama koje sede nisko od zemlje i visoke su do metar. Ali jedan od najvažnijih faktora biranja pozicije podnih biljaka bez koga ne možete jeste da li na tim mestima postoji odgovarajuće osvetljenje.

 

 


Povezane vesti:

8 inspirativnih ideja za uređenje doma biljkama

10 biljaka koje treba imati u spavaćoj sobi za bolji san


 

3. Biljke na zidovima i viseći vrtovi u enterijeru

 

Postoji mnogo zabavnih i kreativnih načina za unošenje biljaka u različita područja vašeg doma. Stoga najbolji savet da osećaj prirode potpuno prenesete u stan jeste kombinacija biljaka na zidu i plafonu. Ne samo što ćete biti bliže prirodi i imati osećaj da ste u šumi već ćete imati zidnu i plafonsku umetnost koja ne zauzima mnogo mesta, idealnu za stanove manjih kvadratura.

 

Izvor: Plantroost

 

Drugi elementi prirode u enterijeru:

 

Iskoristite druge aspekte prirode za dizajn enterijera, poput školjki, malih ili većih grana, kamenja i peska koje možete pronaći u malim zen baštama. Grabljenje peska i kreiranje dizajna sa kamenjem odličan je način za oslobađanje od stresa. Takođe, jedan od načina uključivanja naturalističkog dizajna enterijera u stan jesu i zvuci. Vodeni elementi kao što su fontane i akvarijumi ne samo da opuštaju, već i zvuk vode koja teče može poboljšati zdravlje i smanjiti stres.

 

4. Negujte začinsko bilje u kuhinji

 

Za razliku od vaze sa cvećem, biljka može dugotrajnu udahnuti život u vašu kuhinju ili trpezariju. U ovim prostorijama možete ubaciti slično bilje kao i u ostalim prostorijama, ukoliko postoji potrebno osvetljenje, ali prilikom odabira biljke imajte na umu i visoke temperature koje se stvaraju u kuhinji tokom kuvanja. Takođe još jedan interesantan način da unesete prirodu i svežinu u domu jeste i gajenje začinskog bilja. Začinsko bilje ne samo da će ulepšati prostor, već će vašem kuvanju dodati novu svežinu.

 

Saznajte kako da napravite ovaj začinski kutak u svom domu

 


Povezane vesti:

Kako da napravite lekovitu baštu u kući?

Estetika zelene oaze enterijera na Novom Beogradu


 

5. Koristite grupu blisko razmaknutih biljaka kao fokusnu tačku u prostoriji

 

Ponekad je više zapravo više. Možete napraviti grupu svojih omiljenih biljaka u jednom delu prostorije, ali tajna leži u tome da se biljke ne moraju slagati jedna sa drugom, što će pospešiti osećaj prirode u vašem stanu. Obično što je veća raznolikost to će kompozicija izgledati bolje.

 

 

6. Biljke koje rastu vertikalno

 

Iskoristite kolica za piće ili konzolni sto kako bi napravili vertikalnu baštu u domu, koje će izgedati kao prirodni vodopad i dati vašem prostoru dubinu. Savršene biljke za ovaj tip ozelenjavanja su puzavice, jasmin ili paprat u saksiji. Takođe možete postaviti male paprati ili puzavicu na svoj radni sto kako bi doneli osećaj prirode tokom rada od kuće.