PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Napravite začinski kutak u domu

  • Objavljeno:
  • 28.4.2020

Otkrivamo detaljno uputstvo kako da napravite lični kutak ukusa koji će pleniti aromom i živopisnim izgledom u enterijeru vaše kuhinje ili trpezarije.

 

Potreban materijal za izradu začinskog kutka:

 

• Farba za zidove sa efektom table / Magnetna farba

• Tegle, posude, boce ili metalne kutije

• Držači (opciono)

 

Uputstvo za izradu začinskog kutka:

 

Tabla

 

Da bi se dobio efekat table preko cele površine zida, najbolje je koristiti dekorativnu farbu za zidove enterijera. Danas se na tržištu mogu pronaći:

 

1. Chalk Board boja koja se proizvodi u dosta nijansi. Nanosi se na zid i omogućava da se po zidnoj površini piše kredom. Napomena: pre nanošenja ove boje zid je potrebno izgletovati i prešmirglati.

 

2. Piši-briši boja koja zidove pretvara u table na kojima se piše raznobojnim markerima, a briše tkaninom.

 

3. Magnetne boje za zidove, potrebno ih je naneti vise puta kako bi efekat magneta bio postojaniji. Kako bi se efektu magnetne površine dodala i mogućnost za pisanje, dovoljno je preko magnetne farbe premazati klasičnu boju za školske table ili piši-briši boju. Na ovaj način, dobija se dvostruko dekorativna površina, gde se bez dodatnih eksera mogu kačiti predmeti, magneti, natpisi na zidnu površinu enterijera.

 

Gde kupiti: Farbare Roma, Uradi sam, Okov.

 

Farbu za zid na kojem možete da iskažete svoju kreativnost ili organizaciju, veoma lako možete da napravite i sami, a detaljno uputstvo i potreban materijal pronađite u linku ispod.

 

 

Okrugle kutijice za začine

 

Gde kupiti: IKEA, Home Plus

 

Kako učvrstiti: Postoji vise mogućnosti njegovog pričvršćivanja za površinu:

 

Na magnetnom bojom obojenoj podlozi, dovoljno je uzeti lagane metalne kutije (IKEA) — neke od ovih začinskih posuda su već predodređene za magnetne površine.

 

Ukoliko je površina bez efekta magneta, predlog je da se zasebni magneti ili magnetna šina (IKEA, OKOV, URADI SAM), postave na taj način da vama bude najpre pristupačno, a zatim i da svojim rasporedom bude dekorativno i kreativno za dalji raspored začinskih kutijica.

 

Staklene boce

 

Staklene boce i teglice, kao i posude za čuvanje određenih namirnica, otvorene ili zatvorene (sa poklopcem).

 

Gde kupiti: Ikea, Vero Jumbo, Home Centar

 

Kako učvrstiti:

 

1. Najbolje i najlepše je da se za ovakav projekat kupe namenske staklene boce sa držačima za kačenje, ili napraviti držače za takvu namenu koji će ujedno i estetski upotpuniti vašu dekoraciju. Ukoliko ove dve opcije nisu moguće, uvek se možete poslužiti držačima koji postoje u asortimanu kupatilskog aksesoara… prefarbajte ih, pronađite staklene posude odgovarajuće veličine, i pozicionirajte na zidu.

 

2. Takođe, staklene posude se mogu se učvrstiti raznim dekorativnim kanapima i minijaturnim zakačkama, ukoliko mobilnost tog predmeta nije neophodna.

 

 

Aromatični zid sa začinima najbolje je postaviti u kuhinji, tako da vam bude na dohvat ruke kada kuvate. Pogledajte gde je začinski zid postavljen u ovom modernom jednosobnom stanu za mlade.

 

 

U okviru serijala tekstova "30 stvari za koje do sada niste imali vremena" svakoga dana objavljujemo po jednu ideju kako da kvalitetno ispunite život u kućnoj izolaciji. Ako ste propustili prethodne priče, obavezno pročitajte i tekstove:

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Unapredite produktivnost uz pomoć boja​

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Iskoristite sjajne trikove za uređenje malog stana

30 stvari za koje do sada niste imali vremena: Uredite kuhinju po prolećnim trendovima

Svi tekstovi

 

Foto: Int2Architecture