PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Kako da vaš vrt najduže cveta i najatraktivnije izgleda, uz ovu prelepu biljku (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 17.8.2023

Petunija je svojim šarmom i cvetanjem od proleća sve do prvih mrazeva osvojila  ceo svet, pa je nazivaju kraljicom vrta. Uz savete kako da petunije na vašoj terasi ili u dvorištu obilno cvetaju sve do prvih mrazeva, pogledajte i zanimljiv VIDEO 

 

Petunija potiče iz Južne Amerike, a svojim šarmom osvojila je ceo svet, pa je neretko nazivaju kraljicom vrta. Postoji mnogo sorti petunija, uključujući jednobojne, dvobojne i šarene varijacije. Takođe, postoje različite veličine i oblici cveta, omogućavajući vam da izaberete onu koja najbolje odgovara vašem ukusu i prostoru.

 

 

Ako tražite nezahtevnu biljku, koja raznobojno cveta od proleća do jeseni, petunija je pravi izbor


U zavisnosti od uslova uzgoja i sorte, petunija može cvetati od proleća pa sve do prvih mrazeva u jesen. Ova izdržljivost i trajnost čine je popularnim izborom za ukrašavanje terasa, bašta i balkona.

 

 

 


Pogledajte i ove savete za uređenje vrta:

Čarobna transformacija: biljke koje preporučuju pejzažne arhitekte za uređenje vašeg dvorišta (PRE I POSLE)

Uradi sam izazovi 2023. za najlepše dvorište u kom se uživa


 

Cvet petunije je neizostavan deo mnogih vrtova i uređenih prostora, u koje unosi šarenu lepotu i dugotrajno cvetanje. Njeni različiti oblici, boje i veličine pružaju neograničene mogućnosti za kreativno uređenje.

 

 

 

4 zlatna saveta za negu petunije, kako da cveta dugo i obilno

 

Petunija nije preterano zahtevna biljka. Veliki je ljubitelj sunca, jer je sunčeva svetlost ključ za njenu lepotu. 


Obratite pažnju na ove detalje, ako želite da uzgajate petunije:


Svetlost - tokom proleća držite na svetlom, sunčanom mestu. Kada krenu letnje vrućine, premestite saksije u polusenoviti deo dvorišta ili balkona. Ako birate mesto za sadnju, najbolje da to bude istočni ili zapadni deo dvorišta.

 

Voda -  petunije vole redovno zalivanje, ali ne preterano obilno. Najbolje ih zalivajte rano ujutru, odstajalom vodom. Nemojte kvasiti listove i cvetove.

 

Čišćenje i nega - redovno uklanjajte stare cvetove i listove koji su počeli da gube boju, jer tako pravite prostor za nove cvetove i jačate biljku. Obratite pažnju na biljne vaši, koje često napadaju petuniju, pa je preventivno tretirajte odgovarajućim sredstvima.

 

Prihrana – da biste izvukli maksimum iz svojih biljki, koristite đubrivo na bazi fosfora i kalcijuma, jednom u dve nedelje. Možete koristiti tečna sredstva koja se stavljaju u vodu za zalivanje, samo pazite da su saksije dobro drenirane.

 

 

Različiti oblici, boje i veličine petunije pružaju neograničene mogućnosti za kreativno uređenje. Možete je saditi u saksijama, visećim korpama, cvetnim lejama ili uz ivicu puta.


Pogledajte i ovaj interesantan jednostavan način kako da napravite dekorativni toranj od petunija


VIDEO 

 

 

Tekst: Redakcija Kuće stil
Fotografije: Redakcija Kuće stil