PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Savremena vikendica na Fruškoj gori

  • Objavljeno:
  • 17.11.2020

Na blago nagnutom terenu sa kojeg se otvara pogled na Frušku goru i istoimeni nacionalni park, smeštena je kuća koja nudi odmor za dušu i telo, u modernom prostoru, na korak od prirode.

 


Moderno uređenje potkrovlja u Dobanovcima

 

Pogledajte kako je studio Modelart Arhitekti od neiskorišćenog tavana kuće u Dobanovcima kreirao perfektno uređen, prijatan i svetao životni prostor.

 


 

Projekat "Kuće Rašović" od 250 kvadrata realizovan je ove godine u mestu Rakovac kod Beočina, zahvaljujući novosadskom studiju za prostorni dizajn Modelart Arhitekti.

 

 

Jugoistočna orijentacija kuće sa prostranim otvorenim terasama i pogledom iz dnevne sobe na prirodno okruženje, kreira jedinstven umirujući ambijent.

 

 

Osnovni izazov za arhitekte bio je da se na najbolji način iskoriste postojeći temelj i podrum za već započeti objekat.

 

 

Iznad postojećeg podruma dobijena je velika terasa na koju se nadovezuje dnevni sadržaj u kući, čime se naglašava povezanost kuće sa prirodnim okruženjem.

 

 

Tome doprinose i velike staklene površine, koje pružaju dobru osvetljenost, pogled i vezu sa terasama.

 

 

Jedan od ciljeva je bio i da se očuva postojeće drveće, pa je u kontekstu toga i deo grane isečene sa obližnjeg drveta, koja je pretvorena u viseći luster iznad trpezarijskog stola.

 

 

Na ovaj način je deo prirodnog ambijenta unesen u enterijer.

 

 

Osnovni cilj bio je da boravkom u zatvorenom prostoru korisnici osećaju snažnu povezanost sa prirodnim okruženjem.

 

 

Potkrovlje kuće je dvostrano orijentisano: sa jedne strane ka prirodi, a sa druge strane ka Novom Sadu, tako da se u istoj prostoriji doživljava kontrast dveju strana, čime su iskorišćene prednosti lokacije.

 

 

Sa ulične strane kuća je svedena i čista, bez suvišnih detalja, jer su ka ulici smeštene tehničke i pomoćne prostorije.

 

 

Ako vam se svideo ovaj projekat, obavezno pogledajte originalnu adaptaciju kuće za odmor u podnožju Stare planine i modernu kuću za odmor u Alibunaru koje je uradio isti studio. 

 

Autori: K. Radovanović, D. Mitov, J. Mitov

Saradnici: M. Vučić, A. Pavlović

Foto: Dušan Petković