PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderno uređenje potkrovlja u Dobanovcima

 • Objavljeno:
 • 14.9.2020

Pogledajte kako je arhitektonski studio Modelart Arhitekti neiskorišćeni tavan kuće u Dobanovcima transformisao u perfektno uređen, prijatan i svetao životni prostor.

 

"Kuća u Dobanovcima predstavlja projekat adaptacije tavanskog u stambeni prostor. Veliki izazov je bilo prilagoditi postojeću konstrukciju novoj nameni, a pritom održati tradicionalni izgled, i ne narušiti postojeći kontekst i ambijent", navodi se iz studija.

 

 

Glavni arhitekti i osnivači studija "Modelart Arhitekti" Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović, u okviru ovog projekta uredili su ukupnu površinu od 166 kvadratnih metara.

 

 

Po želji investitora, osim podne konstrukcije, ojačana je i krovna konstrukcija, čime su stvoreni uslovi za ugradnju 28 krovnih prozora.

 

 

Na taj način je od mračnog i neuređenog tavana stvoreno zdravo, funkcionalno i udobno potkrovlje.

 

 

Centralni deo potkrovlja zauzima prostran dnevni boravak sa povezanom kuhinjom. Iz te dnevne zone prelazi se u privatne prostorije koje su smeštene sa oba kraja kuće.

 

 

Sa jedne strane nalazi se glavna spavaća soba sa kupatilom, dok se na drugom kraju nalazi manja spavaća soba sa izdvojenim prostorijama za rad i dnevne aktivnosti, garderober i još jedno kupatilo.

 

 

U izdvojenom delu potkrovlja do kojeg se dolazi zasebnim stepenicama nalazi se još jedna spavaća soba.

 

 

Jednu od glavnih uloga u uređenju i transformaciji prostora imali su brojni krovni prozori, čiji su tip i pozicija odabrani detaljnom analizom količine dnevnog svetla i optimalne prirodne ventilacije potkrovlja.

 

 

U dnevnoj sobi centralnu poziciju zauzimaju tri krovna prozora koji se, zahvaljujući rasklopivoj konstrukciji, pretvaraju u krovnu terasu.

 

 

Osim obilja dnevne svetlosti, rasklopivi prozori obezbeđuju i lepši pogled ka dvorištu.

 

 

Foto: Stefan Ivković

 • POVEZANI ČLANCI

 • photo

  Projekat Koko Šanel: Enterijer koji odiše stilom

  Inspirisan večnim i istančanim stilom modne ikone 20. veka Koko Šanel, dizajnerski studio ArtPartner kreirao je enterijer dostojan njenog imena. Oslobođen svih komplikovanih i nepotrebnih detalja – baš poput modnih kreacija Koko Šanel, ovaj enterijer odiše prefinjenim stilom i elegancijom.

  Saznaj više

  Photo

  Rimski luksuz u Dubaiju

  Na mestu čija je tradicija istkana od sunca, mora i dragocenih bisera, nikao je još jedan dragulj Dubaija - rajska destinacija za one koji su u potrazi za mirom i privatnošću jednog ostrva, udobnošću privatne vile, i luksuzom koji krasi besprekoran italijanski stil.

  Saznaj više

  photo

  Novo ruho planinske vile iz 30-ih godina prošlog veka

  Renoviranjem klasičnog šalea u francuskom ski centru Meribel, arhitekte "Agencije Amevet" pokazale su kako se uživanje u planinskoj kući s pogledom na blještave snežne vrhove može dovesti do savršenstva.

  Saznaj više

  photo

  Renoviranje stana: Sofisticiran ambijent koji zaslužujete

  Renoviranje stana je dug i ozbiljan projekat koji, uz dobru pripremu i planiranje budžeta, za rezultat ima enterijer izvanredne estetike i funkcionalnosti. Bez obzira na to da li je vaš dom velike ili male kvadrature, jako je važno da pre upuštanja u ceo proces procenite pun obim posla.

  Saznaj više

  photo

  Glamur malog prostora u Beogradu na vodi (DETALJAN PLAN)

  Projekat i dizajn savršenog multifunkcionalnog prostora od svega 30 m² koji se lako može transformisati iz radnog u životni prostor, potpisuje Tijana Lalović, diplomirani dizajner enterijera. Pogledajte detaljan plan ovog funkcionalnog stana.

  Saznaj više

  photo

  Moderan skandi enterijer od 35 kvadrata

  Mali stan u okolini Stokholma je uz pomoć savremenih ideja i snalažljivih odluka postao pravi primer kako se prostor od 35 kvadrata može preurediti u prijatno mesto za život.

  Saznaj više

  photo

  Duh Češke na Tašmajdanu

  Od koga se bolje mogu naučiti tajne piva nego od onih koji umetnost njegovog spravčjenja gaje vekovima. Čuvena češka kraljevska pivara Krušovice ima počasno mesto u restoranu OUR Pub.

  Saznaj više

  photo

  60 kvadrata ispunjenih vedrinom

  Ako bi se utisak o ovom prijatnom stanu u Sankt Peterburgu sveo na nekoliko reči, to bi bile: neformalnost, prozračnost, lakoća, jednostavnost i – obilje svetlosti, toliko dragocene tokom dugih zimskih meseci u "severnoj Veneciji".

  Saznaj više

  photo

  Top trendovi u uređenju enterijera 2021.

  Skladna i opuštajuća atmosfera u domu? Da, svakako! Dom koji pritom podstiče živost i dobro raspoloženje? Još bolje, zar ne? Otkrivamo vam kako da postignete upravo takav efekat pomoću efektnih komada nameštaja jer upravo spoj spokojstva i živosti karakteriše sve trendove u uređenju enterijera koji će obeležiti 2021. godinu.

  Saznaj više

  photo

  Povratak oblih linija

  Sada, više nego ikad ranije, imamo potrebu da kreiramo opuštenu i bezbrižnu atmosferu unutar naših domova. I upravo je to razlog zašto uređenje enterijera nameštajem, tepisima i rasvetom oblih linija doživljava veliki povratak na svetsku dizajn scenu.

  Saznaj više