PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 inspirativnih kuhinja koje su oduzele dah u 2021. godini

  • Objavljeno:
  • 16.2.2022

2021. godina je došla i prošla, ali ipak je ostavila nešto čudesno iza sebe. Neprikosnoveni enterijeri osvojili su svet svojom kreativnošću – dnevne, spavaće sobe pa čak i kupatila. Međutim, ono što je najviše ostalo zapaženo jeste dizajn kuhinja, a mi vam predstavljamo one najatraktivnije koje su najviše zapale za oko.

 

Spoj modernog i istorijskog

 

Kao dokaz da rustično i moderno mogu koegzistirati u jednom prostoru, predstavljamo vam kuhinju Pitsou Kedem Architects studija. Arhitekte su bez izvinjenja unele čiste linije kuhinjskih elemenata pored rustičnog zida i na taj način napravili kuhinju koja mami sve poglede.

 

Moderna kuhinja otvara se ka centralnom dvorištu koje ujedno služi kao trpezarija na otvorenom, a u saglasnosti je sa modernim outdoor nameštajem. Zahvaljujući velikoj površini, arhitekte su na kuhinjskom ostrvu pored sudopere dodali i veliki ugradni šporet, koji je san svakog ljubitelja kuvanja.

 

 

Foto: Amit Geron

 

Nasuprot starim zidinama kojima je okružena, kuhinja je upotpunjena modernim mat, crnim elementima i metalik sanitarijama.

 

 

Saznajte kako izgleda kombinacija 300 godina starog zdanja i modernog enterijera.

 

 

Mermerni snovi

 

Nije tajna da mermer unosi osećaj luksuza u svaki enterijer. Međutim INT2 Architecure studio je sa ovim materijalom želeo da postigne nešto mnogo više od samog luksuza.

 

Na prvi pogled kuhinju naglašava crno-bela paleta boja. Budući da vlasnici vole da kuvaju, ideja je bila postaviti na zid kuhinje ploču otpornom na prskanje ulja. I naravno kao pravi umetnici, arhitekte se nisu zadovoljile uobičajenim pravougaonim oblikom ploče, već su oštrinu ublažile zaobljenim uglovima i celu priču naglasili ugradnjom mermerne ploće u plitku nišu.

 

 

FOTO: INT2 Architecure

 

Odabirom mermera za ovu namenu, arhitekte su pored funkcionalnosti napravile jedno umetničko delo budući da su u preostalim prostorijama kombinovali klasični stil sa oštrim minimalizmom. Rezultat? Neodoljiva i bajkovita atmosfera u kojoj bi svako želeo da živi.

 

Crnim kuhinjskim elementima su dodati bakarni detalji, koji pored mermera pružaju laganu i savremenu atmosferu.

 

 

Pogledajte kako izgleda celokupan enterijer koji spaja klasični stil sa minimalizmom

 

 

Crno-beli dizajnerski svet

 

Inspirisan istančanim stilom modne ikone 20. veka Koko Šanel, dizajnerski studio ArtPartner Architects kreirao je enterijer dostojan njenog imena. Štaviše, služeći se klasičnom paletom boja, različitim teksturama pločica i finalnih obrada kuhinjskih ormara sama kuhinja dobila je svoj puni, stilski sjaj.

 

 

Foto: ArtPartner Architects

 

Tamnu paletu kuhinje arhitekte su razbile sa elementima u beloj boji: barske stolice i trpezarijski sto koji se nastavlja na crno kuhinjsko ostrvo - popularnim dodatkom u 2021. godini.

 

Atraktivne visilice u industrijskom stilu bacaju svetlost na prostor za ručavanje, dok je diskretnim LED lampama osvetljen prostor za pripremu različitih obroka. Pročitajte više o Koko Šanel enterijeru koji odiše stilom

 

 

SHOP THE LOOK: moderne visilice na dugačkim kanapima.

 

 

Kuhinja poput laboratorije

 

Imajući u vidu jednostavan dizajn, arhitekta Vladimir Stajić kreirao je kuhinju koja oslikava karakter urbanog muškarca. Za kuhinju iskorišćen je zid koji se proteže od antrea do prozora i oblikovan je kao multifunkcionalna celina koja sadrži i kuhinjske elemente, ali i trpezarijski sto koji se ponaša kao i kuhinjski sto. Prostor je definisan sa nekoliko crnih, akcentovanih elemenata koji nose u sebi celu estetiku kuhinje.

 

 

FOTO: Višnja Jovanović

 

Petrolej-plava boja u sjajnoj obradi i elegantne mesingane ručice u kombinaciji sa sjajnim belim pločicama odaju osećaj poput stilske laboratorije. Kuhinja je dopunjena tamnim zidnim svetiljkama, minimalističkim satom atraktivnom plafonskom lampom zlatne boje, što je dodatno čini umetničkom kompozicijom koja je u savršenom skladu sa visokim sivim pomalo rustičnim trpezarijskim stolom sa barskim stolicama. Saznajte kako izgleda kompletan enterijer koji je poput umetničkog dela.

 

 

SHOP THE LOOK: barske stolice od punog drveta.

 

 

Eklektična kuhinja enterijera na Banovom brdu

 

Unknown arhitektonski studio je zapanjio svakoga svojim kreacijama. Međutim ono sa čime su dodatno oduševili jeste dizajn kuhinje u stanu na Banovom brdu. Eklektika je prava reč koja je opisuje i to sa razlogom. Koristeći elemente koji su na pogled različitog stila, arhitekte su stopile u jednu stilsku celinu čineći je pravim umetničkim delom.

 

 

FOTO: Relja Ivanić

 

Svaki element ima svoju ulogu. Kompozitni materijali na kuhinjskim pločama, iako tamni i glatki, odabranim dezenom i završnom obradom stvaraju percepciju dubine. Izrezbareni kuhinjski elementi doprinose industijskom stilu, dok upotreba LED traki unosi osećaj luksuza. Dodatno prostor je vizuelno proširen sa staklenim vratima metalnog rama.

 

 

Pogledajte kako izgleda kompletan eklektičan enterijer stana ma Banovom brdu

 

Tekst: Redakcija Kuće stil