PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderna kuća sa spektakularnim pogledom na jezero (Plan)

  • Objavljeno:
  • 24.6.2022

Na Severu Škotske nalazi se moderna kuća u obliku mosta,čija staklena fasada pruža spektakularni pogled na morsko jezero i zeleni krov je povezuje sa okolnom prirodom.

 

Duboko na Severu Škotske, u oblasti Kylesku, Assynt, ušuškano u omanjoj dolini sa širokim pogledom na morsko jezero i brdovite proplanke, prostire se imanje ’’Cnoc Nan Caorach’’ na oko 120 ari sa modernistički rešenom kućom i propratnim pomoćnim objektom.

 

 

Ovo dramatično okruženje umiruju svedene linije glavnog objekta od oko 200 kvadratnih metara iz kojeg se pruža neverovatan pogled koji u zavisnosti od godišnjeg doba, kupaju sunce ili poznati škotski vetar.

 

 

Oba objekta su autorsko delo škotskog arhitekte Endija Vajta (Andy Whyte)  koji živi na relaciji Škotska - Crna Gora i u obema zemljama ima svoje arhitektonske studije Lucid architecture, tako da nije slučajnost da je baš na ovom projektu angažovao i saradnike iz Crne Gore - arhitekte Ivu Petković i Ivana Rakčevića koji su uz sugestije autora grafički upotpunili njegove ideje.

 

 

Ovo mikro imanje, koje je inače trenutno u prodaji, pruža mogućnost korisniku da stvori sebi novi dom, ima svoju privatnost i mir, a opet bude u dobroj povezanosti sa obližnjim selom i ostatkom zemlje poznatom turističkom rutom ’’North Coast 500’’ tako da se slobodno može reći da projekat u stvari karakterišu multifunkcionalnost, jednostavnost i lepota življenja što dokazuje i svojom sposobnošću metamorfoze

 

Autorova ideja vodilja je bila povezanost tj. ’’stvaranje mosta’’ što se može naslutiti i pri prvom pogledu na stambeni objekat. Cilj je bio da se ne naruši specifični pejzaž, a da se povežu i na neki način pomire oštre linije koje je priroda stvorila i jednostavna, a opet specifična linija samih objekata. Skulpturalnim rešenjem glavnog objekta zapravo se upotpunio karakteristični ambijent.

 

Prva prostorija sa kojom se susrećemo u stambenom delu je ulazni hol koji praktično deli dnevnu zonu i zonu za odmor. 

 

 

Shop the look: udobne foteljice i okrugli klub sto od punog drvetaENVIRO DesignConceptStore 

 

 

Shop the look: dizajn police u kombinaciji drvo-metal, fotelja zaobljenog naslona Bruna 

 

Dok se sa jedne strane laze radna soba, biblioteka i dnevni boravak koji je povezan sa kuhinjom i trpezarijom.

 

 

Shop the look: moderne stolice sa rukonaslonom, moderne visilice.

 

Sa druge strane prolazimo kroz odlično organizovan deo za odmor sa tri spavaće sobe, pripadajućim kupatilima, kao i ostalim pomoćnim koridorima koji povezuju ovaj segment sa ostatkom objekta. Još jedna od specifičnosti vezana za rešenje ovakvog tipa objekta je i u tome što su zbog lakšeg prilaza i jednostavnije komunikacije sve prostorije na istom nivou.


 

Enterijer otvorenog plana, rešen je modernistički sa zanimlivim detajlima. Od materijala su najviše korišćeni kamen kao i drvo koje oplemenjuje prostor i elegantno se nadovezuje na preostale moderne i savremeno obrađene materijale.

Vrlo je bitno spomenuti i karakterističan ’’zeleni krov’’ stambenog objekta koji se pojavljuje kao bitan nosilac ahitektonske fabule i koji upotpunjuje povezanost kuće sa prirodnim okruženjem.


 

Velika staklena platna na zapadnoj strani čine da korisnik bude i deo enterijera i deo eksterijera jer preko stakala ovih dimenzija spoljašnjost je pozvana unutra i čovek predstavlja neotuđeni deo prirode.

 

 

Drvo kao glavni materijal pojavljuje se  i u rešavanju pomoćnog objekta tj. radionice/studija jer je ovde upotrebljeno kao njegova fasada, dok je završna krovna obrada pocinkovani lim tako da je jednim arhaičnim potezom zapravo stavljena tačka na i.

 


Ako vam se svidja ova kuća, pogledajte i:

Jedinstvena kuća fantastičnih prizora

Zadivljujuća kuća/most nad kanadskom šumom


 

Iako je ovaj objekat osmišljen da bude u neku ruku sporedni, njegovo rešenje to sigurno nije jer se u njemu nalazi dnevni boravak sa kuhinjom, trpezarijom, kao i spavaćom sobom i kupatilom, dok je drugi, zaseban prostor predviđen  da bude radionica ili atelje.

 

Plan pomoćnog objekta:

 

Lepota dodatnog objekta nije samo u njegovoj interesantnoj spoljašnjoj obradi, već i u dualitetu njegove funkcije. On može biti i pomoćni objekat, a može se koristiti i potpuno autonomno, ne zaviseći od glavnog stambenog objekta, tako da je celokupni projekat još jednom dokazao svoju multifunkcionalnost i jedinstvenost, a  specifična pozicija i ambijent lepotu ovog mikro imanja.

 

Plan kuće:

 

Tekst: Dipl. arh. Jelena Dimitrijević, Kuća stil

Foto: Ewen Weatherspoon