PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Transformacija vikendice na Fruškoj gori u kuću za stanovanje (PRE I POSLE)

  • Objavljeno:
  • 22.3.2024

Vikendica na Fruškoj gori, uz vešte intervencije, transformisana je u porodični dom. Zatvaranjem terase dobijena je nova dnevna zona, a preostali prostor je veoma efikasno iskorišćen. Veza između starog i novog očuvana je zadržavanjem kamena u delu fasade.

 

Vikendica građena osamdesetih godina dvadesetog veka na obroncima Fruške gore, nedavno je dobila svoj novi izgled i funkciju. Prema projektu arhitekte Svetlane Mojić Džakula i studija Salt & Water, a prema željama njihovog klijenta, ova šarmantna vikendica transformisana je u kuću za stanovanje.

 

 

H2 Preobražaj i proširenje: kako je vikendica transformisana u porodičnu kuću

 

Vikendica od 60m2 zahtevala je osveženje i proširenje, kako bi postala udoban dom za svakodnevni život. Znalačkim  intervencijama na postojećem objektu, projektanti su uspeli da prostor optimalno iskoriste i dobiju atraktivnu, modernu kuću.

 

 

Ključni momenat transformacije bilo je pretvaranje postojeće terase u novu dnevnu zonu.  Tako je na prostoru nekada otvorene terase sada smešten dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom i ulazna zonu. Novi prostor sa puno puno prirodne svetlosti i fantastičnim pogledom na obronke Fruške gore, osmišljen je da bude dovoljno ušuškan i tokom hladnijeg perioda godine.

 

 

 

Od terase je napravljena nova dnevna zona, a u okviru stare kuće smeštene su četiri sobe i kupatilo

 

Forma kuće je takva da se prirodno nadovezuje na padinu na kojoj se nalazi i uklapa u postojeći ambijent. Zahvaljujući produženoj blagoj kosini krova, dobijena je terasa na kojoj, u prijatnom hladu, može da se uživa u lepoti prirode, a vrlo jednostavno, pomeranjem kliznih portala, terasa se povezuje sa dnevnim boravkom.

 

.


Pogledajte i:

Atraktivna prizemna kuća sa odvojenom garsonjerom, nastala renoviranjem stare kuće i garaže (PRE I POSLE)

Spoj modernog i tradicionalnog: Proširenje kuće za porodicu sa puno dece (PLAN)


 

U noćnoj zoni, koja se nalazi u gabaritima stare kuće, smeštene su tri spavaće sobe, radna soba i kupatilo. Prostor je efikasno organizovan, nudeći udobnost i funkcionalnost svakog kvadratnog metra, što je bilo i očekivano, s obzirom da je studio Salt & Water prvenstveno poznat po dizajnu enterijera jahti, i odlično se snalazi sa organizacijom malih prostora.

Donji nivo iskorišten je za garažu i podrumske prostorije.

 

 

Nova fasada od drveta i stakla upotpunjena je kamenom koji je karakterisao staru vikendicu

 

 

Želja klijenta bila je da dobije savremen dom, uklopljen sa prirodnim okruženjem. Vođeni tom idejom, projektanti su na postojećem delu objekta zadržali kamen karakterističan za lokalni pejzaž, dok su novi delovi kuće oblikovani od stakla, drveta i sa detaljima u antracit boji. Ova kombinacija materijala donosi spoj savremenog stila i tradicionalnih elemenata, stvarajući harmoniju između kuće i okoline.

 

 

Pored uspešne transformacije vikendice u moderan dom, projekat je inkorporirao principe održivog dizajna. Odabir materijala, efikasnost prostora i fokus na prirodnom osvetljenju doprineli su ekološkoj održivosti objekta.

 

 

PLAN

 

Osnova prizemlja

Osnova suterena

 

Presek

 

Projekat i vizuelizacija: Salt & Water

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil