PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Porodična kuća ispod zemlje: Energetski efikasna oaza među divljim cvećem (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 23.2.2024

Potpuno integrisana u prirodu, kuća sa zelenim krovom i drvenom fasadom, ukopana je šest metara ispod zemlje, što je doprinelo njenoj boljoj energetskoj efikasnosti. Zahvaljujući staklenom liftu i stepenicama, omogućen je prodor svetlosti u unutrašnjost kuće.

 

Holandski studio WillemsenU projektovao je ovu atraktivnu kuću u Ajndhovenu, delimično ukopanu u zemlju, koja se potpuno uklopila u okruženje.  

Prikladno nazvana The House Under the Ground, odnosno Kuća ispod zemlje, dizajnirana je za mladi par kao oaza za odmor, koja ne narušava prirodu, već naglašava njenu raskoš i lepotu.

 

 

Kuća sa zelenim krovom, ukopana je šest metara ispod zemlje i potpuno integrisana u pejzaž

 

 

Po rečima autora, glavna inspiracija bila je topografija lokacije, koju čini livada na obodu zaštićenog prirodnog rezervata, sa malim razlikama u visini i izuzetno bujnom vegetacijom. Ideja je bila da se kuća maksimalno integriše u pejzaž, i da poigravajući se sa vizurama, naizmenično zaklanja i otvara pogled na rezervat.

 

 

Deo kuće koji je vidljiv iznad zemlje definisan je zaobljenim oblikom svoda, koji je se stapa sa pejzažom. Njega pokriva karakteristična, bujna vegetacija sa puno livadskog cveća.

Konstrukcija kuće je od betona livenog na licu mesta, dok su vidljive fasade obložene vertikalnim drvenim daskama. Upotreba drveta inspirisana je materijalima karakterističnim za šupe i ambare u ovom području, i koristi se unutar i izvan objekta.

 

 

Kući se pristupa sa ivice parcele, stazom između divljeg cveća, koja vodi do hodnika usečenog u padinu i obloženog korten čelikom.

 

 

Na ulazu se velika vrata otvaraju prema prostranoj trpezariji i kuhinji sa veličanstvenim pogledom.

 

 

Svod zakrivljenog krova usmerava pogled ka prostoru koji vodi do podruma.

 

 

 

Energetski efikasna kuća  organizovana je oko centralnog staklenog lifta, kroz koji svetlost dopire u unutrašnjost

 

Programski, kuća je organizovana oko centralnog prostora, u kom se nalazi stakleni lift. Ovaj lift donosi svetlost u prostorije ispod zemlje i istovremeno osigurava da će kuća biti pristupačna za invalidska kolica u budućnosti.

 

 

Zeleni krov  ima otvore  iznad prostora stepenica i lifta, omogućavajući tako da svetlost prodire duboko u kuću, a pritom i pruža impresivni pogled na nebo, uokviren zelenilom.

 

.


Pogledajte i:

Spektakularna porodična kuća sa fasadom od ogledala koja se stapa sa šumom (PLAN)

Moderna umetnost ili kuća za odmor: Kuća u obliku metalne cevi u Rusiji (VIDEO)


 

Na prvom nivou ispod zemlje nalazi se dnevna soba iz koje se izlazi  na terasu okruženu divljim cvećem.

 

 

Utopljen u zelenilo, ovaj kutak za uživanje  u potpunoj je harmoniji sa okolnom prirodom. 

 

 

Spavaći deo smešten je na još jednom nivou ispod, šest metara ispod nivoa zemlje.

 

 

Svetle boje u enterijeru prate transparentne materijale, koji se koriste  kako bi omogućili prodor dnevnog svetla na najniži sprat.

 

 

Delimično ukopavanje kuće pomoglo je da se postigne visok energetski učinak, da poveća termalna masa i stvori konzistentno unutrašnje okruženje koje je hladno leti i toplo zimi. Za zagrevanje se koriste toplotne pumpe.

 

 

 

PLAN

Osnova prizemlja

Osnova -1 i -2

Presek

 

 

Projekat: WillemsenU

Fotografije: Rob van Esch i Stijn Poelstra

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil