PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Arhitektonska mimikrija: Čarobna kuća sa staklenom fasadom i zelenim krovom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 27.9.2023

Moderna kuća sa panoramskim pogledom na grad, potpuno je integrisana u okruženje zahvaljujući zelenom krovu i fasadnim rešenjima od stakla i metala. Sa dvorištem koje krije vinski podrum i natkriveni bazen, ova energetski efikasna kuća slojevite arhitekture predstavlja savršen koncept savremenog stanovanja. 

 

U novoj urbanoj oblasti, nastaloj preuređenjem postojećih vrtova na strmom terenu ispod šume, smeštena je kuća nazvana Lazy house. Kuća gleda na široko područje češkog grada Zlina, poznatog po brendu obuće Bata, sa tipičnim zelenim četvrtima porodičnih kuća, u dolini okruženoj brdima i obasjanoj suncem tokom cele godine. To je suštinski arhetip kuće koja se oslanja na jedinstvenost svoje lokacije, nalik mediteranskim vilama ili kućama na litici.

 

 

Arhitekta Petr Janda i Brainwork tim, projektovali su kuću kao kompaktan objekat sa rotiranom kvadratnom osnovom, gde spoljni deo prati logiku kontura okolnih kuća, dok se unutrašnjost okreće prema dolini.  

 

 

Staklena fasada u kombinaciji sa metalnim panelima, usmerava vizure prema gradu, istovremeno čuvajući privatnost kuće 

 

Uz oblikovanje, izbor stakla i metala za fasadne materijale, kao i zeleni krov sa fantastičnom krovnom terasom, učinili su da se kuća u potpunosti integriše sa okolinom, tako da gledano iz vazduha deluje da na zelenoj parceli nema objekata.

 

 

Privatnost podržavaju fasadne membrane koje omogućavaju maksimalan pogled iznutra ka spolja, ali ga smanjuju spolja ka unutra. Za postavljanje u kontekst bašte i grada, kuća suptilno koristi mimikriju materijala.

 

 

Kuća se sastoji od niže etaže koja je ukopana u padinu i kubusa glavnog stambenog prostora na njoj, zbog čega posmatrana sa južne strane izgleda kao prizemna kuća. 

 

 

Prizma gornjeg sprata stvara dinamičan prepušteni deo iznad ulaza u garažu, dok se motiv rotacije rasporeda ponavlja sa terasom koja je usečena u volumen zgrade.  

 

 

Glavni pristup kući je sa ulice, kroz kapiju i ukopani nivo sa garažom za dva automobila. Tu se odvajaju ulazi za stambeni prostor na spratu i za gostinski apartman u prizemlju. 

 

 

Sprat kuće ima otvorene vizure iznutra prema spolja kroz severnu i južnu staklenu fasadu, dok bočne fasade štite privatnost kuće, pritom omogućavajući pogled i osvetljenost kroz prozore prekrivene fasadnom membranom od nerđajućeg čelika.

 

 

Glavna stambena zona je otvorenog plana, a raspored minimizira potrebu za hodnicima u korist stambenog prostora. Zoniranje noćnih, mirnih zona i društvenih, zajedničkih prostora kreće iz centra kućeSve zasebne prostorije su dostupne iz centralne dnevne zone, a delovi za roditelje i decu su odvojeni.  

 

 

Dnevnu zonu čini prostor kuhinje, trpezarije i dnevne sobe koja se proteže kroz celu kuću. Moderan enterijer, svedenih ravnih linija, neopterećen je detaljima i akcentovan rasvetom. 

 

 

Eksterijer od stakla i metala u kontrastu je sa dominantno drvenim enterijerom, sa velikim furniranim površinama, nameštajem rađenim po meri i parketom na podovima. 

 

 

Osvetljenje je dizajnirano kao integralni deo enterijera, baziran na kombinaciji direktnog i indirektnog svetla. Kombinovana je reflektovana svetlost sa plafona, od sočiva sa difuzionim filterima u dve boje, i direktno osvetljenje neobojenim svetlom. 

 

 

Prostor za roditelje se sastoji od spavaće sobe povezane hodnikom i skrivenim vratima do sopstvenog kupatila, a zona za decu ima dve dečije sobe između kojih je kupatilo.

 

 

Kupatila su luksuzno opremljena, u tamnim tonovima pločica i sa pametnom rasvetom u boji, koja prati ostatak enterijera. 

 

 

U okviru kupatilskog bloka nalazi se i sauna. 

 

 

Na nivou prvog sprata smešten je i radni prostor sa bibliotekom, povezan sa dnevnim boravkom i terasom kroz stakleni unutrašnji vrt. 

 

 

Zeleni krov, vinski podrum i bazen u dvorištu neodoljivi su sadržaji ove energetski efikasne kuće 

 

Poseban tematski sloj koji kompoziciono povezuje kuću sa baštom je zeleni krov kuće sa  staklenim kubusom u koji je smešten studio, blago uronjenim u površinu zelenila. Kada se posmatra iz studija, zeleni krov se doživljava kao sopstvena beskrajna livada koja se vizuelno stapa sa udaljenim baštama. 

 

 

Dodatnu vrednost projektu daju prostori predviđeni za korištenje od strane različitih generacija, zasebni prostori od kojih svaki ima svoj intimni odnos prema spoljašnjem prostoru i pogledu. Dva apartmana u prizemlju sa posebnim ulazom, mogu se koristiti za bake i deke, goste ili tinejdžere. Zapadni apartman je otvorenog plana, sa odvojenom spavaćom sobom, svojom terasom I delom bašte. 

 

 


Pogledajte i ove kuće:

Spektakularna porodična kuća sa fasadom od ogledala koja se stapa sa šumom (PLAN)

Nestvarna kuća oblikovana prema prirodi: Beli cvet u šumi (PLAN)


 

 

Dvorište prati topografiju terena i, uz minimalno vidljive izmene, puno je fantastičnih sadržaja i skrivenih uvala sa panoramskim pogledom na grad.

 

 

Vinski podrum sa skrivenim ulazom, pokriven mahovinom, skriva pažljivo čuvana vina na specijalno dizajniranim policama. 

 

 

Dominantna karakteristika dvorišta je drvena nadstrešnica ukopana u brdo, nalik prirodnoj pećini, koja pokriva prostor pored bazena. 

 

 

Bazen je pozicioniran tako da se nivo vode u njemu nalazi iznad nivoa krova kuće, pa  pogled iz bazena neometano klizi niz zelenilo koje ga okružuje. 

 

 

Kuća je projektovana sa akcentom na povezivanje arhitektonskih i prostornih kvaliteta sa dostupnim tehnološkim rešenjima i postiže parametre niskopotrošačkih do pasivnih standarda. Ovo, zajedno sa referencom na samo ime lokacije, dovelo je do naziva Lazy house. Cela kuća ima kontrolisanu ventilaciju sa rekuperacijom kombinovano sa podnim grejanjem povezanim na toplotnu pumpu. Uz ostale sisteme za postizanje energetske efikasnosti, prikuplja se i kišnica sa svih površina i skladišti u podzemnim spremnicima za navodnjavanje i druge potrebe. Bašta se zaliva automatski prema unapred postavljenom planu u zavisnosti od vremena i stanja zemlje.

 

 

Lazy House je moderna kuća sa visokim estetskim i energetskim standardima. Arhitektonski izraz koji je povezuje sa okolinom i efikasna upotreba tehnologije odražavaju potrebe savremenog stanovanja nudeći inovativan i ekološki prihvatljiv koncept. 

 

PLAN 

 

Osnova prizemlja

Osnova sprata

 

 

 

Projekat: petrjanda/brainwork 

Fotografije: BoysPlayNice 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil