PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Fantastičan primer: Kako je na mestu stare kuće napravljena moderna planinska kuća sa očaravajućim pogledom

  • Objavljeno:
  • 30.12.2022

Jednostavna i nepretenciozna, iako jedina kuća u svom okruženju u zaštićenom planinskom području, ova planinska kuća sa velikim staklenim površinama,odiše mirom i harmonijom. Prateći prirodu, u koju se savršeno uklopila svojom čistom formom i drvenom fasadom, iznutra je kao neoslikano slikarsko platno koje podseća na lepotu ali i prolaznost trenutka.

 

U netaknutoj prirodi planine Krkonoše, na 150 km od Praga, češki arhitekta Zdeněk Fránek sa svojim studiom Fránek Architects, dizajnirao je za prijatelje, mladu porodicu ljubitelja prirode i umetnosti, modernu porodičnu kuću. Zahtevi investitora podrazumevali su sofisticiran pristup prostoru, uz neobičan i čist dizajn.

 

 

Projekat je urađen prema gabaritima stare kuće, koja je tu stajala od davnina. Uz stroge uslove regulacije zaštićenog područja i odgovornost prema prirodi, kuća je dobila svoj, može se reći arhetipski oblik. 

 

 

Kuća se nalazi na kosom terenu, tako da ima dva ulaza, jedan na gornjoj etaži, gde se nalazi pristupni put i parking, a drugi, dvorišni, na nivou prizemlja.

 

 

Volumen klasične kuće sa dvovodnim krovom kombinovan je sa staklenim površinama, koje fasadu čine interesantnom i razigranom, a otvaraju očaravajući pogled ka nepreglednim planinskim prostranstvima.

 

 

Neočekivana zakrivljenja i stakleni kubusi koji prosecaju krov unose dinamiku u ceo prostor dok istovremeno optimizuju njegovu osvetljenost i akustiku.

Osim armiranobetonskog nivoa suterena, kuća ima drvenu konstrukciju a drvena fasada  je od lepljenih letvica ariša.

 

 

Potpuni mir, izolovanost i usaglašenost sa prirodom čine ovo mesto idealnim za rad, odmor i meditaciju , povezivanje sa sobom i svetom oko sebe.

 


Uživajte i u ovim planinskim ambijentima:

Najlepše kuće i enterijeri, kao iz zimske bajke  

Planinska kuća iz snova: Tradicionalna bajka sa modernim pečatom  


 

Enterijer kuće iznenađujuće je čist i beo, uključujući podove i zidove. Kao neoslikano platno, koje čeka umetnika.

 

 

Snažna povezanost sa pejzažom prisutna je u svim prostorijama, zahvaljujući velikim staklenim površinama. 

 

 

Pročišćen u formi i neutralan u koloritu, ovakav enterijer omogućava stanarima neometan protok misli i okrenutost ličnim senzacijama.

 

 

Na najnižem, delimično ukopanom, nivou smeštene su spavaće sobe sa kupatilima. Sa ove etaže se direktno pristupa dvorišnom platou sa bazenom.

Na gornjoj etaži su prostori za dnevni boravak, kuhinja, kao i master spavaća soba.

 

Svi nivoi su povezani drvenim spiralnim stepenicama. Drvo u enterijeru  daje neophodnu toplinu i u kombinaciji sa belom karakterističnu atmosferu harmonije i mira.

 

 

Prostor ispod kosina krova, galerijskog tipa, mirno je skrovište i kutak pogodan za igru i opuštanje.

 

 

 

Po rečima arhitekte, ovakve, čiste enterijere zahtevaju snažne ličnosti sa jasnom predstavom o svom pravcu i vrednostima koje njihova porodica predstavlja. Eksterijer takvih kuća karakteriše umetnička lepota, lepota starenja i uranjanja u prirodu. Ona izražava neku vrstu harmonije sa univerzumom, shvatanje da ništa ne traje večno, ali i neponovljivost i nezamenljivost sadašnjeg trenutka.

 

Fascinantna lepota prirode, u svim godišnjim dobima, nepresušan je izvor inspiracije.

 

 

PLAN

 

Projekat: House in Krkonoše

Autor: Fránek Architects

Fotografije: Petr Polák

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil