PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kuća za odmor dizajnerke enterijera, holistički povezana sa pejzažom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 11.11.2022

Na strmom terenu prirodnog rezervata Češki raj, fizički i vizuelno uklopljena u pejzaž, vikendica dizajnerke enterijera, rađena prema njenoj zamisli, kroz staklene zidove otvara se prema okruženju i prelepim neograđenim prostranstvima.

 

Češki raj, ili Bohemian Paradise, je zaštićeno pejzažno područje na severu Češke udaljeno oko 50km od Praga, rezervat prirode i kulturno blago ispunjeno veličanstvenim šumama, dvorcima na vrhovima brežuljaka i neobičnim vulkanskim stubovima koji podsećaju na šumu od kamena.

Porodična kuća u Rašovki nalazi se na južnoj padini grebena, na nadmorskoj visini od 600m, na kosom terenu sa predivnim pogledom na pejzaž boemskog raja.


 

Dizajnerka  Iveta Zachariášová, koja je i koautor projekta, sa svojom porodicom je kupila poslednju slobodnu građevinsku parcelu u Rašovki, sa jasnom vizijom kuće za odmor  

kakvu želi da na njoj izgradi. Prijatelji, arhitekte iz Ateljea SAD su njene originalne ideje uobličili u projekat kuće, beskompromisno ih realizujući, ponekad i, kako sami kažu, uprkos statici i logici.
 

Neometan pogled i integracija unutrašnjih prostora u pejzaž bili su glavni motivi koji su pokretali proces projektovanja kuće. Pejzaž je otvoren, prohodan, i u njemu dominiraju cvetne, neograđene livade. Parcela je u padu, tako da je donji nivo objekta 4,5 m ispod nivoa puta. Osnova kuće je pravougaonog oblika, veličine 22,5 x 7 m orijentisana dužinom uz severnu ivicu parcele, gde se nalazi pristupni put. Deo krova zgrade je stoga prilazni, namenjen parkiranju vozila. Vitki volumen kuće se ukoso urezuje u strmu padinu puta, a greben se spušta u baštu.

 

 

Veći deo objekta je pokriven dvoslojnim limenim krovom sa promenljivim nagibom od 43° do 30°, koji prati funkciju unutrašnjeg prostora.

Fasada je od portugalske ekspandirane plute, postavljene u vertikalnim trakama različite širine, što potencira, inače horizontalnu, linearnost objekta.

 

 

Glavni ulaz je na zapadnoj strani i do njega se dolazi spoljnim stepeništem uz kameni zid obrastao puzavicama. Pored ovog ulaza iz dvorišta, spavaćoj sobi na gornjem nivou se može pristupiti direktno sa parkinga.

 

Kompaktni volumen kuće otvoren je ka istočnom zabatu, gde je stakleni zidpovučen  i postavljen pod uglom. Ovim se maksimizirala otvorena, staklena površina i formirala natkrivena terasa. Ugao, bez ugaonog stuba, formiran je kliznim portalima koji otvaranjem, stambeni prostor preko terase u potpunosti povezuju sa baštom.

I svi ostali stambeni prostori u prizemlju, uključujući kupatilo, takođe se otvaraju ka spoljašnosti kroz zastakljene otvore na južnoj strani.

 


Pogledajte i ove kuće u prirodi:

Porodična kuća za moderno stanovanje i uživanje u prirodi (DETALJAN PLAN) 

7 najlepših kuća za beg u prirodu 


 

 

Spoljašnje popločanje je od starog, krupnog granita ružičaste boje, karakterističnog za ovaj lokalitet. Tako je nastao i ceo projekat - uz poštovanje lokalne tradicije, istorije, materijala i okoline.

Dnevni prostor , na donjem nivou, sadrži otvorenu kuhinju, trpezariju i neformalni prostor za sedenje, koji su svi orijentisani ka dolini iza zastakljenog zida na jugu.

 

 

U prostoru dvostruke visine, dominira francuski viseći kamin od livenog gvožđa koji objedinjuje različite funkcije otvorenog prostora.

Ceo enterijer karakteriše svetlost, prostranost, čistoća linija i umerena upotreba boja.

Pored dnevne zone, u prizemlju su smeštene i tri spavaće sobe, toaleti, kupatilo, garderoba i pomoćne prostorije.

 

 

Kombinacija pregradnih zidova od omalterisane cigle i fasadnih zidova i plafona od armiranog betona doprinosi izgledu u industrijskom stilu dizajna.

Iznad ulaza u dnevnu sobu, nalazi se stepenište koje vodi na galeriju od dva reda smaknutih profila, prepolovljene širine, kako bi se uštedelo na prostoru. prostor ispod njih koristi se kao otvoreno skladište za drva za ogrev. Na galeriji se nalazi još jedna spavaća soba, povezana sa parkingom, a kosi krov iznad daje ovom prostoru izgled potkrovlja, sa prozorima koji probijaju nagib krova.

 

 

Velike zastakljene površine, zidovi od betona, moderan i jednostavan enterijer, metalni elementi, viseći kamin i otvorena bašta bez ograde bili su polazni koncept za projekat koji ostvaren kroz porodičnu kuću u Rašovki, holistički povezanom za pejzažom.

 

PLAN

 

 

Projekat: Family House at Rašovka

Autori: Atelier SAD [architecture], Iveta Zachariášová [interior design]

Fotografije: Alex Shoots Buildings

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil