PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kako ispuniti san: Fantastična kamena kuća za odmor među maslinama (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 28.10.2022

Tradicionalna kuća izvedena na moderan način, udobna i atraktivna, ispunila je želje porodice koja je tražila svoj mir. Ovaj fantastičan projekat kamene kuće na Peloponezu potpisuje arhitekta Ivana Luković, poreklom iz Srbije.

 

Arhitekta Ivana Luković već dugi niz godina u svom atinskom birou stvara izuzetne projekte, o čemu svedoče brojne internacionalne nagrade i priznanja koje je dobila. Jedan od novijih projekata sa Ivaninim potpisom, Peloponnese Rural House, lepotom i jednostavnošću svog izraza, pridobio je pažnju svetske javnosti.

Povratak životu u prirodi, kroz renoviranje starih ili izgradnju novih seoskih kuća, postao je svetski trend, a moderan čovek traga za formom koja će zadovoljiti savremene potrebe a, isto tako, neće ugroziti prirodno okruženje, već će se, na autentičan način, uklopiti u njega. Sve to, i mnogo više, omogućila je svojim stanarima ova kamena kuća ​na Peloponezu.

 

Pod pritiskom urbanog života, petočlana porodica poželela je svoj mir, mesto za odmor u zdravom i prirodnom okruženju. Selo Klamia na Peloponezu na 430m nadmorske visine, sa pogledom na zaliv Korint, osamljeno medju maslinjacima, bilo je idealna lokacija za njihovu novu vikendicu 

 

 

Izazovan teren, sa padom od 6m visinske razlike, uticao je na oblikovanje objekta, koji je sa ulične strane u formi neupadljive prizemne kuće koja se uklapa u seoski ambijent, a sa dvorišne strane se razvija u atraktivnu dvospratnicu sa vrtom.

 

 

 

Inspiracija za primenu prirodnih materijala, kao što je reciklirani lokalni kamen, potiče od poljoprivrednih kamenih objekata, karakterističnih za ruralne predele Peloponeza. Dopunjen novim kamenom i primenjen na savremeni način, uz igru sunčeve svetlosti i senki, on stvara razigranu fasadu raskošne teksture.

 

 

Kuća je izgrađena po savremenim standardima bio-klimatske arhitekture i locirana u zdravom okruženju i kao takva, idealna za beg iz urbane sredine.

 

Ulaz u kuću, sa ulične strane, rešen je blagom rampom. Na ovom nivou, pored garaže, u kući se nalazi prostor dnevne zone – dnevna soba sa modernim kaminom, trpezarija i kuhinja, otvorenog plana. Visoka klizna vrata povezuju prostor sa spoljašnjom platformom, terasom sa idealnim pogledom na noćno nebo ili plavi horizont.  

 

 

 

Sa terase se konzolnim, transparentnim, betonskim stepeništem spušta direktno u vrt.

 


Pogledajte i ove fantastične kamene kuće za odmor:

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)

Kamena kuća u Istri dizajnirana za uživanje svih čula 


 

 

Na donjem, dvorišnom, nivou nalaze se prostorije za odmor i relaksaciju, spavaće sobe sa pratećim toaletima, koje imaju direktan izlaz u vrt.

 

Visoki prozori pokriveni su drvenim žaluzinama, a perforacije u betonskoj ploči omogućavaju dotok snopova prirodnog svetla, obezbedjujući posebnu atmosferu privatnom prostoru.

 

 

Enterijer je sveden, sa bazičnim nameštajem jednostavnih formi i materijala, sa notom manastirskog asketizma. Kontrast svetlih boja zidova i tamnog aluminijuma prozora, kombinacija tekstura prirodnog kamena, maltera i OSB ploča, geometrijska harmonija oblika i prozračnost celog prostora daju osećaj mira i udobnosti, baš kakav se i očekuje od ovakve kuće za odmor

 

 

 

Prožimanje osnovnih materijala – kamena, betona i drveta, u linearnim formama, sa pažljivo osmišljenim detaljima i neočekivanim upadima snopova svetlosti, stvorili su dinamičan prostor, kompaktan uprkos izazovima terena, sa dovoljno privatnosti i jakom povezanošću sa spoljašnjim ambijentom.

 

 

VIDEO

 

 

PLAN

 

Osnova gornjeg nivoa

Osnova donjeg nivoa

Presek

 

Projekat: Ivana Luković

Fotografije: Athina Souli

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil