PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Moderno potkrovlje sa galerijom i drvetom, kao pravom senzacijom (VIDEO)

  • Objavljeno:
  • 21.10.2022

 

U potkrovlju, modernog i svedenog enterijera, u kom dominiraju prirodni elementi i materijali, svoje mesto pronašlo je i jedno stablo, koje kao skulptura povezuje prostor, ali i konstantno podseća na zanemarenu prirodu koja je svuda oko nas.

 

Arhitekte iz italijanskog QOS Studio radili su restauraciju napuštene građevine u gradu Asti (Piedmont, Italija) Nekadašnje skladište, sa kraja XIX veka, bilo je oslonjeno na srednjevekovnu kuću u istorijskom centru grada. Ovim projektom, trebalo je uskladiti staro i novo, pronaći balans između istorijskog nasleđa i modernih standarda stanovanja.

 

Davide Querio, glavni projektant, za naš portal kaže da ga je veliki, prazan prostor inspirisao da stvori harmoničnu, neutralnu celinu u kojoj će ostaviti vidljivo ono što čini tradicionalno nasleđe. Drvo je tu sa idejom da unese prirodnost i toplinu, a istovremeno da posluži kao element koji povezuje pod i tavanicu. Kao neobičan detalj, drvo je postalo simbol celog projekta potkrovlja nazvanog Tree Loft.

 

Umetnuto stablo kao skulpturalna konekcija sa prirodom

 

Potkrovlje je enterijerski rešeno u dva nivoa, na donjem nivou se nalaze dnevna soba, kuhinja sa trpezarijom, garderober i toaleti, a na galeriji je spavaća soba, iz koje se izlazi na terasu.

 

Harmonija betonskog poda i drvene tavanice u kuhinjskom delu

 

 

Sistemom kombinovanih providnih i neprovidnih kliznih vrata prostor kuhinje i trpezarije odvojen je od dnevne sobe. Plafon ispod galerije obložen je drvetom u metalnom okviru.

 

Toplina prostora postignuta korišćenjem cigle u enterijeru

 

Izbor arhitekata bio je da u enterijeru koriste samo nekoliko materijala, i da to budu prirodni materijali, vidljivi, i pažljivo ukomponovani. Dominantni su drvo, metal i beton, a u prostoru dnevne posebnu toplinu daje ogoljeni zid od cigle.

 

Zadržane drvene krovne grede ofarbane su u belo

 


Pogledajte i ova interesantna potkrovlja:

Moderno potkrovlje koje odiše pravim senzacijama

Inspiracija za potkrovlje: Umetnički enterijer stana u Litvaniji (DETALJAN PLAN) 


 

Do galerije, na kojoj je spavaća zona, dolazi se konzolnim metalnim stepenicama . Tanke, elegantne forme, diskretno osvetljene, u kontrastu sa zidom od cigle na koji su oslonjene, one su još jedan upečatljiv detalj ovog neobičnog prostora.

 

Metalne konzolne stepenice, još jedna skulptura u prostoru

 

Pronalazeći lepotu u jednostavnosti i linearnosti, autori su stvorili udoban i opuštajući moderan stan, pun topline, skrivenih prostora i originalnih detalja.

 

 

PLAN

Projekat: QOS Studio, Davide Querio

Fotografije: Nicola Lorusso

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil