PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Inspiracija za potkrovlje: Umetnički enterijer stana u Litvaniji (DETALJAN PLAN)

  • Objavljeno:
  • 18.6.2021

U Trakaju, na jugoistoku Litvanije kreiran je enterijer koji je savršen za mladi bračni par. Ovaj originalni prostor otvorenog karaktera kombinuje umetnički izraz sa romantičnom atmosferom.

 

Na jugoistoku Litvanije, u gradu Trakaj, poznat po istoimenom zamku iz 14. veka, kreiran je umetnički enterijer u potkrovlju zgrade, koji potpisuje arhitektonski studio Rimartus. Ovaj prostor napravljen je na 102m2 za mladi bračni par, a fokus studija bio je funkcionalno i univerzalno formiranje prostora uz osvrt na industrijski dizajn i romantičnu atmosferu.

 

Ceo prostor je redizajniran i odiše crno-belom paletom boja, dok su toplije nijanse kao romantičan dodir uvedene akcentima, poput nameštaja, rasvete ili krovnih greda. Većinu slobodnog prostora arhitekte su ostavile za buduće potrebe i samoostvarenje domaćina.

 

 


Pročitajte još:

Crno bela kuća koju će i roditelji i deca obožavati

Spoj industrijskog minimalizma i funkcionalnosti u stanu (DETALJAN PLAN)


 

Ono što je bio najveći izazov jeste formiranje svih funkcionalnih prostorija za život, a da pri tome stan diše kroz otvoren koncept, budući da se ceo prostor nalazi u potkrovlju zgrade. U ovome su arhitekte uspele iskoristivši visinu samog potkrovlja za dodatni prostor i tako kreirali stan na dva nivoa sa izdvojenom spavaćom sobom, kupatilom i sobom za garderobu kojoj se pristupa preko galerije.

 

 

Minimalistički uređena dnevna soba poseduje svega nekoliko komada nameštaja. Dve fotelje, tople smeđe boje sa dizajnom sedamdesetih unose toplinu u prostor, dok crni, metalni klub sto i viseća rasveta naglašava industrijski dizajn. Romantičan dodir sa druge strane, ostvaren je kaminom, koji upotpunjuje prostor i čini ga toplim i ugodnim mestom za boravak.

 

 

U prostoru ispod galerije nalazi se kuhinja sa trpezarijom, sa stolom u vidu kuhinjskog ostrva i podesivih barskih stolica.

Prostor je podeljen u dva umetnička izraza. U trpezarijskom delu dominiraju svetlije boje, naznačene belom mermernom pločom u kombinaciji sa drvetom u antracit sivoj boji. Za kuhinjski deo, sa druge strane, arhitekte su se odlučile na izverziju, pa je tako crna boja dominantna, a svetli akcenat stavljen je na radnu ploču. Romantičan dodir dobijen je sa sijalicama toplije nijanse žute boje, koje su istaknute ne samo u kuhinji, već i kroz celi dom. 

 

Viseća lampa sa sijalicom tople nijanse ukrašava kuhinjsko ostrvo

 

Iz dnevne sobe se takođe vidi platforma preko koje se pristupa prostoriji za garderobu sa svetlarnikom. Za ogradu mezanina korišćena je metalna mreža sa okvirom koja doprinosi industrijskom stilu. Pod gornje platfrome je isti kao i na donjem nivou, a napravljen je u celosti od laminata u sivoj boji. Krovne grede su restaurirane da bi se ojačala konstrukcija, a njihova prirodna boja je zadržana kako bi doprinela toplini doma. Industrijski stil u stanu pojačan je i starom ciglom zidova, ofarbanom u belu boju.

 

 

 

Spavaća soba se nalazi na prvom nivou. Uzglavlje kreveta je, kao i noćni stočić pored njega manje visine, kako bi prostor usled kosine krova vizuelno delovao viši. Sa gometrijskim oblikom lustera i detaljem u vidu crno-bele slike soba je dobila umetnički izraz.

 

SHOP THE LOOK: Luster u industrijskom stilu, Barske stolice, Visilice crne boje

 

 

Iz spavaće sobe ulazi se u kupatilo, dok se toalet nalazi pored njega, a pristupa mu se iz hodnika. Dizajn kupatila se nadovezuje na dizajn enterijera celog stana sa toplom bojom drveta i belim sanitarijama kao i pločicama, dok je crni akcenat ostavljen na gredama, držačima za četkice i prekidačima.

 

 

Pristup toaletu iz hodnika

 

Plan stana

 

 

Foto: Andrius Stepankevičius