PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Jedna od najlepših ikad: Vila u Brazilu sa raskošnim spiralnim stepenicama, obmotana drvenom mrežom (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 7.4.2023

Luksuzna vila sa bazenom u Brazilu, napravljena od stakla i kamena, ističe se od ostalih neverovatnom, originalnom drvenom mrežom na fasadi. Prostrana unutrašnjost, snažno povezana sa spoljašnjim prostorom, akcentovana je raskošnim, centralno postavljenim, spiralnim stepenicama.

 

Na jugu Brazila, nedaleko od grada Curitiba, na nadmorskoj visini od 950m i sa najhladnijom klimom u Brazilu, nalazi se ova luksuzna vila sa bazenom, u čijem enterijeru i eksterijeru dominira drvo, upotrebljeno na neuobičajen i efektan način.

 

Projekat kuće pravougaone forme, na prostranom placu sa bazenom, potpisuje lokalni arhitektonski biro Marcos Bertoldi Arquitetos.

 

 

 

Drvo, staklo i kamen uneli su dinamiku i razigranost u jednostavnu, pravougaonu formu kuće

 

Kuća se nalazi na prostranoj, čistoj parceli sa blagim nagibom. Prednja, ulična fasada okrenuta je ka istoku, a dvorišna ka zapadu, što je omogućilo maksimalnu iskorišćenost sunčevog svetla.

Jedan od zahteva klijenta je bio da kuća i dvorište budu što više povezani, kako bi se dobio prostor bez stroge granice između spoljašnjeg i unutrašnjeg.

 

Shop the look: dizajnerske sofe i komadni outdoor baštenskog nameštaja. 

 

Iz armirano betonske konstrukcije u suterenu, uzdižu se dva gornja sprata u čeličnoj konstrukcij, sa tankom, elegantnom nadstrešnicom na nivou prvog sprata. Savremeni metalni ramovi velikih raspona, omogućili su kontinualnost prostora u unutrašnjosti, kao i upotrebu staklenih i drvenih fasadnih panela.

 

Na bočnim stranama kuće, prepuštena ka dvorištu, postavljena su dva zida od rustičnog kamena, koja definišu prelazni prostor između unutrašnjosti kuće i bazena.

 

Shop the look: raskošni originalni tabureti 

 

Stakleni zidovi drugog sprata obmotani su fantastičnom drvenom rešetkom, koja celoj kući daje karakterističan izgled. Paneli od drvenih letvica u kosom slogu, osim svoje estetske funkcije, služe i kao delimična zaštita od sunca koja u unutrašnjosti stvara neprekidnu igru svetlosti i senki.

 

 


Pogledajte i ove izuzetne kuće:

Moderna kuća od kamena inspirisana tradicionalnom arhitekturom 

Mediteranska kuća u sinergiji sa prirodom (PLAN)


 

Raskošan enterijer u drvetu i koži, fleksibilan je i prilagodljiv različitim upotrebama

 

Na samom ulazu u kuću, posetioce dočekuje plitki bazen u dekorisan u azijskom stilu, mesto predaha uz igru svetlosti koja, kroz krovne i bočne rešetke, pada pod različitim uglovima na mirnu površinu vode.

 

 

Hodnikom, čiji su zidovi prekriveni drvenim zidnim oblogama, stiže se do prostrane dnevne sobe, otvorenog plana, koja se nastavlja na dvorišni plato pored bazena.

 

Shop the look: fotelje od punog drveta i kože 

 

Kao skulptura u egzotičnom prostoru, uzdižu se markantne drvene spiralne stepenice, potpuno dominirajući enterijerom. Centralno postavljene, stepenice vode do gornjeg sprata i spavaćih soba.

Osnova sprata je povučena u odnosu na prizemlje, ostavljajući tako prostor za dvostruku visinu grandioznog prostora dnevne zone.

 

 

U prizemlju je smešteno nekoliko prostorija za sedenje, uključujući formalnu trpezariju, prijemnu sobu i ležerniju porodičnu sobu. Ovi prostori mogu biti otvoreni i kombinovati se jedan sa drugim, ili zatvoreni, skrivenim kliznim vratima pune visine koja odgovaraju završnoj obradi drvenih zidova, čineći ih tako praktično nevidljivim.

 

 

Kuhinja je modernog dizajna, sa kuhinjskim ostrvom, oplemenjena zelenilom i kamenom u enterijeru.

 

                                                                   

Na spratu se nalazi master spavaća oba i još tri spavaće sobe, sa svojim kupatilima.

 

 

Okrenute ka uličnoj fasadi, manje sobe iza drvene rešetke imaju uvučene, privatne terase za odmor i uživanje.

 

 

Ceo enterijer gornjeg nivoa u vezi je sa drvenim omotačem kuće i neprestano se menja, u zavisnosti od svetla i senki koje se stvaraju po unutrašnjim površinama.

Noću, kada se unutrašnja svetla probijaju kroz drveni ram ka spolja, cela kuća zasija i kao da postane svetlosna skulptura pod zvezdanim nebom.

 

 

PLAN

 

 

Casa Thomé Beira da Silva

Projekat: Marcos Bertoldi Arquitetos

Fotografije: Leonardo Finotti

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil