PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Bajkovite moderne brvnare, idealno utočište za odmor u planini (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 17.1.2023

Sa sedam bajkovitih brvnara, noa* arhitekti su vratili fascinantnoj planinskoj lokaciji šarm alpskog sela. Osim udobnosti i održivosti, zahvaljujući montažnoj konstrukciji drvenih kuća, glavni dizajnerski adut su prelepe spoljne obloge od zanimljivo postavljenih blokova od punog drveta, koje po potrebi zatvaraju i prozore velikih formata.

 

Na severu Italije, blizu jedne od glavnih ski staza Južnog Tirola, gde se od sredine 19. veka nalaze turistički objekti, trebalo je proširiti smeštajne kapacitete Zallinger hotela, tako da se poboljša kvalitet i estetska vrednost, a ne ugrozi ambijentalna celina. noa* arhitekti su ovaj projekat videli kao priliku za povratak korenima i tradiciji samog mesta, tako da je njihova ideja o proširenju podrazumevala svojevrsno mirno utočište i rešenje koje neće ni na koji način narušiti fascinantno  prirodno okruženje.

 

 

Novim arhitektonskim planom, ovo  zimsko odmaralište dobilo je sedam novih brvnara i wellness zonu. Brvnare, postavljene u paru, imaju po četiri nezavisne sobe, kojima se pristupa zajedničkim koridorom, vodeći računa o privatnosti svih gostiju.

 

 

Svaka celina sa nalazi na betonskom platou i montažne je konstrukcije, tako da je uticaj izgradnje na životnu sredinu bio minimalan, i na gradilištu, i u transportu materijala. Za objekte su primenjeni karakteristični drveni zidovi, i u enterijeru i u eksterijeru, stvarajući izgled moderne kolibe 

 

 

Spoljne obloge, napravljene od blokova punog drveta koji izgledaju kao da su naslagani sa razmacima, dominantan su dizajnerski motiv. Ova struktura, koja obmotava celu brvnaru, sprečila je veliku izloženost staklenih površina, neprikladnu za planinsko okruženje, a istovremeno, dizajnirana je tako da se ploče mogu otvarati na mestima prozora, otvarajući spektakularan pogled na alpske pejzaže. 

 

Održivost, poštovanje planina i direktan kontakt sa prirodom su principi koji su odredili celokupan dizajn.

 


Pogledajte i:

Wellness koji prkosi gravitaciji: izokrenuto selo u hotelu na Alpima 

 

Prvi i najpoznatiji hotel od leda: U sobama goste očekuje nezaboravan doživljaj, a venčanje u ledenoj kapeli je prava atrakcija

 


 

 

Unutrašnjost soba je udobna i topla, sa karakterom modernog planinarskog doma. Materijali su inspirisani tradicionalnom odećom lovaca, kao jastuci sa pletenim detaljima i filcom, rasveta je opuštajuća i intimna, a boje svedene i sa koloritom preuzetim iz okolne prirode.

 

 

Pri dizajnu novih soba, relativno malih površina, pažljivo je planirano korišćenje prostora, tako da se obezbedi visok nivo udobnosti. Neke sobe imaju malu galeriju, koja se može koristiti kao soba za decu  ili kao kutak za opuštanje.

 

 

Wellness centar se nalazi na mestu nekadašnje štale, kao samostalna zgrada, metalne strukture, u kojoj se nalazi sauna sa dva velika panoramska  prozora sa pogledom na pejzaž. Prvi je orijentisan prema dolini a drugi, strmog nagiba, otvara pogled ka planini.

 

 

Unutrašnjost postojećeg, centralnog objekta u kompleksu potpuno je rekonstruisana, da bi se obezbedio prostor za restoran, lobi, salon i bar, kako za goste hotela tako i za skijaše koji su ovde često u prolazu.

 

 

Kao i u kolibama, i ovde u enterijeru dominiraju prirodni materijali koji doprinose opuštajućoj atmosferi i osećaju usmerenost ka prirodi i planinskim pejzažima.

 

 

Održiva misija projekta je izražena i u činjenici da se Zallinger odrekao klasifikacije hotela od 4 zvezdice, jer je za to bila potrebna veća izgrađena površina, a time i veći negativni uticaj na prirodu. Takođe, pokrenuli su inicijativu za onemogućivanje prilaska dolini automobilima i sa 6 okolnih hotela je izgrađen zajednički parking prostor, sa kog goste do smeštaja prevozi hotelski transport, prilagođen vremenskim prilikama.

 

 

PLAN

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil

 

Projekat: Zallinger Hotel, Alpe di Siusi, Italy

Arhitektonsko rešenje i dizajn enterijera: noa* network of architecture

Fotografije: Alex Filz