PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Zimska bajka u staklenoj kolibi: Fantastična rekonstrukcija stare planinske kuće

  • Objavljeno:
  • 1.12.2022

Fantastičnom rekonstrukcijom stare planinske kuće, zadržan je njen tradicionalan duh, a staklenim proširenjem i modernim rešenjem enterijera napravljen je iskorak iz postojećih okvira i potpuno povezivanje sa okolnom prirodom.

 

Planinska koliba stara 130 godina dobila je svoj novi život, zahvaljujući nesvakidašnjem projektu rekonstrukcije i proširenja koji su uradili Mjölk architekti.

Više od veka, dug je vremenski period, ispunjen brojnim promenama koje nosi razvoj čovečanstva. Vođeni tom idejom, češki tim arhitekata želeo je osavremeni staru vikendicu, ne umanjujući njenu postojeću lepotu i autentičnost.

 

Očaravajuća priroda u okruženju, neverovatna jutra i cvrkut ptica neodvojivi su deo celine koju podrazumeva planinska kuća, tako da je plan rekonstrukcije težio da integriše prirodu i transparentnim proširenjem kuće iskorači u nju.

 

 

”Bilo je od suštinske važnosti da kolibi ne oduzmemo njenu nematerijalnu dušu, miris drveta i hladnoću kamenih blokova. Zadržali smo šta smo mogli. Ono što je ostalo, upotpunili smo novim kvalitetom koji ne teži da se takmiči sa prošlošću”, reči su autora projekta.

 

Obnova starog dela vikendice obuhvatila je zamenu i dogradnju drvenih konstruktivnih elemenata, novu obradu obodnih zidova nordijskim arišom i novi krov od šindre.

 

 

Proširenje je izvedeno čeličnom konstrukcijom na monolitnoj betonskoj podlozi, sa staklima bez okvira velikog formata.

Ova lagana, transparentna struktura staklenog proširenja uokviruje deo dnevne zone koja kombinuje modernu kuhinju i puno slobodnog prostora za druženje i opuštanje.

 

 

Peći, obložene keramikom, centralno su mesto dnevne zone, oko kog se odvijaju sve aktivnosti. Sjajni plafon obložen mesingom odražava svaku promenu spoljašnjeg ambijenta, a mesingani detalji u kontrastu sa betonskim površinama, doprinose posebnoj atmosferi u enterijeru.

 

 

 

Ekstenzija je na nešto nižem nivou od postojećeg prizemlja, pa je i dnevna zona kaskadno rešena. Par stepenika deli modernu kuhinju od trpezarije koja je zadržala duh tradicionalne kolibe.

 

 

 


Pogledajte i ove kuće i enterijere koje predstavljaju pravu zimsku bajku:

 

Zimska idila u planinsko elegantnom enterijeru

Bajkovita kuća u švajcarskim Alpima


 

Sprat je ostao u postojećim gabaritima, ali je takođe dobio svoju modernu verziju. Do njega se stiže metalnim stepenicama sa drvenim gazištima, pored impresivnog okruglog svetlarnika koji osvetljava ceo prostor o otvara pogled prema nebu.

 

Tamo gde daske prvobitnog poda nisu mogle da se zadrže, postavljen je stakleni pod. Zastakljeni elementi koji zamenjuju drvo, povezali su unutrašnji prostor na neočekivan način.

 

 

Gornji nivo je zona za spavanje – tu su smeštene četiri spavaće sobe i kupatilo. Svaka od njih je suptilna kombinacija materijala, pre svega drveta i stakla, pune svetlosti i originalnih detalja i komada nameštaja.

Velika dečija spavaća soba je ujedno i igraonica, gde se sve dečje aktivnosti mogu pomeriti, ukoliko je napolju loše vreme.

 

 

Nedaleko od kuće, postavljena je neupadljiva sauna, kao zaseban objekat, zimi uronjen u sneg, i spreman da pruži potpunu relaksaciju i doživljaj boravka na planini.

 

 

PLAN

 

Projekat: Mjölk architekti

Fotografije: BoysPlayNice

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil