PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bela planinska kuća

  • Objavljeno:
  • 9.3.2021

Pogledajte kako je studio Artem Babayants Architects na originalan način odgovorio na zahtev klijenta i projektovao atraktivnu kuću koja povezuje čoveka sa prirodom.

 

 

U Rusiji, na obali Crnog mora, nalazi se grad Soči koji je, iako poznat po Olimpijskim igrama 2014. godine, još više je poznat po svojim parkovima, prirodi i prelepoj arhitekturi iznikloj u 20. veku. Možda je baš i ovaj skup okolnosti, kao i pošumljeni Nacionalni park uticao da se u blizini ovog grada rodi jedan specifičan i nadasve atraktivan projekat moderne planinske kuće.

 

Studio Artem Babayants Architects je prišao na poseban način rešavanju projektnog zadatka i na 273 kvadratna metra projektovao kuću koja povezuje čoveka sa prirodom.

 

Minimalistička šumska bajka

 

Arhitektura je deo nas, kao što smo i mi njen neodvojivi segment. Povezati estetiku i funkcionalnost i stvoriti novi vid harmonije je bio glavni zadatak. Savremeni materijali su upotpunili ovu šumsku bajku.

 

 

Iako se ponekad govori da minimalizam implicira odsustvo udobnosti, u ovom projektu je zapravo pokazano da minimalizam i te kako može da bude udoban i pitak – počevši od fasade, sve do enterijera.

 

Savremeni materijali koji su korišćeni za fasadu, naglašavaju vertikalu krova i još više akcentuju monumentalnost koji ovaj objekat nosi sa sobom. Iako izdužene osnove, naglašena vertikala kosog krova, koja je morala biti takva zbog svoje funkcionalnosti, daje odličnu protiv težu podužnom rasporedu prostorija te se i na taj način, sa dvostrukom spratnom visinom postiže harmonija oblika.

 

 

 

U ovakvom tipu enterijera se može shvatiti šta je i zašto nam je potrebna primenjena umetnost. Ovakav prostor ima dovoljno vazduha, pruža nam slobodu i daje novi smisao reči komfor.

 

U skladu s prirodom

 

Dobitna kombinacija u arhitekturi je uvek bila kombinacija kamena i drveta. Kamen kao hladan materijal, teže obradiv, ali i dugotrajniji, stoji u naizgled kontra položaju toplom materijalu kao što je drvo. Kao treći materijal koji se često priključuje ovom dvojcu i pravi savremeni het-trik je metal.

 

 

Jednostavnost metala, zaintrigiranost i specifična obrada kamena, kao  i razigranost teksture drveta i dalje definitivno intrigira stvaraoce i korisnike u isto vreme. Jednostavno čini se, ali ne i monotono.

 

 

Svedeni tonovi se uvek mogu upotpuniti određenim kolorističkim detaljem. Ono što se vidi u prirodi, nalazi se u ovom enterijeru. Beli tonovi predstavljaju vazduh. Boja kože fotelja - zemlju. Sivi tepih

koji se naizgled stapa sa obradom podova i granitnom keramikom, kao i tonovi od kojih je sačinjena rasveta su ponikli iz vatre, a zelena boja koja se nazire u detaljima predstavlja vodu i život.

 

 

Sublimacija materijala i boja pokazuje da je ova kuća po meri čoveka. Prati ga, njegov život, tokove misli i živi sa njim.

 

 

 

SHOP THE LOOK: Tepih, Rasveta, Fotelja

 

Dipl. arh. Jelena Dimitrijević

Foto: Studio Artem Babayants Architects