PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Bajkovita kuća u švajcarskim Alpima

  • Objavljeno:
  • 31.12.2021

Kako bi mogla da izgleda predstava o idiličnom domu u idiličnom okruženju? Odgovor je pred nama. Kuća se nalazi na bajkovitom mestu na jugu švajcarskih planina, u kantonu Grizon, u mestu Cuoc. Romantična kuća iz 1915. godine u sebi krije ne manje romantičan i ujedno otmen enterijer.

 

Restauraciju stare kuće je, uključujući i inovativna arhitektonska rešenja i uređenje enterijera, projektovao studio Kuchel Architects. Zvanični naziv zdanja je "Zuoz Patrizierhaus" i označava zdanje koje za sebe sagradio imučan pripadnik gornje klase. O značajnoj poziciji koju je Cuoc (Zuoz) i njegovi meštani imali na političkom i kulturnom polju sve do 19. veka svedoči veličanstveni izgled ovog tipičnog engadinskog sela sa impozantnim kućama, nalik malim palatama.Ranije važna tačka na putovanjima kraljeva i sedište episkopije,danas Cuoc zahvaljujući položaju odmah pored Sent Morica zauzima cenjeno mesto na mapi luksuznog turizma Engandinskih Alpa.

 

Kako bi mogla da izgleda kuća idealna za duge zime? Odgovor je pred nama.

 

 

Jer, sve je tu - toplina drveta, sofisticirane tkanine i vatra u kaminu. Pogled kroz prozor na snežne padine upotpunjuje romantičnu viziju. Kuća obuhvata 550 kvadratnih metara i zapravo je restauracija starog zdanja iz 1915.godine što projektu daje na ekskluzivnosti. Tradicionalna arhitektonska postavka je zadržana jer je na taj način sačuvana autentičnost i izvorno saglasje sa okruženjem. Fasada je obogaćena kamenom a drvo, kao okvir prozora, zastupljeno je u eksterijeru.

 

 

Međutim, tek u unutrašnjosti drvo doživljava svoj pun izraz kao najdominantniji materijal. Sve partije u enterijeru su veoma prostrane.

 

 

Uređenje je klasično ali prilagođeno modernom shvatanju luksuza. Na koji način? Odgovor je u originalnim kombinacijama.

 


AKTUELNO
Planinska vila koja krije čaroban enterijer


 

Komadi nameštaja tipični za alpske porodične kuće za odmor pomešani su sa ikonama modernog dizajna.

 

 

Shop the look: dodatnu dozu elegancije modernoj sofi pruža tapacirung od luksuznog somota.

 

Ali i sa predmetima iz različitih kolekcija savrene umetnosti. Primera radi, veoma su upečatljivi komadi italijanskog brenda Flexform. Sofa Adda i fotelja Thomas su kultni modeli koje će privući pogled svakog poznavaoca savremenog dizajna.

 

 

Sofa Adda i fotelja Thomas.

 

Efektni zeleni somot kojim su presvučeni unosi dinamiku u dnevnu zonu enterijera i stvara jak opozit svetlom tonu drveta kojim su prekriveni podovi, dobrim delom i plafoni, prozorski okviri. Među modernim detaljima, pored modernog a ne retro kamina, veoma se ističe rasveta. Reč je o inovativnim formama lampi, zidnog i plafonskog osvetljenja.

 

 

Shop the look: dizajn fotelje.

 

Ipak, sve je u odličnom balansu. Ambijent podstiče i na odmor i relaksaciju ali i na rad i druženje.

 

 

 


SRODNE VESTI
Zadivljujuća renovacija kuće iz sredine 19. veka
Spoj 300 godina starog zdanja i modernog enterijera (PLAN)


 

Deluje kao dolutao iz prošlog vremena ali je vrlo blizak iz savremene perspektive. Draž starog novo samo pojačava i ističe mu vrednost.

 

Tekst: Kuća stil

Fotografije: Reto Guntli & Agi Simoes