PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Ideja za primer: moderna vikendica sa fasadom od paljenog drveta na mestu stare seoske kuće

  • Objavljeno:
  • 14.10.2022

Uz brilijantnu ideju i zalaganje projektanata, na nepristupačnoj strmoj parceli, na mestu stare seoske kuće i štale, nikla je moderna vikendica, savršeno uklopljena u okolinu, koja pruža potpunu privatnost i udobnost korisnicima.

 

Prvobitna ideja arhitekata češkog biroa SENAA architekti o rekonstrukciji kuće u živopisnom selu Bukovany, na čuvenoj  vinskoj ruti u južnoj Moravi, pala je u drugi plan nakon procene stvarnog stanja objekta. Umesto toga, na mestu postojećeg objekta izgradili su modernu vikendicu od 115m2, poštujući gabarite stare kuće. Dokaz brilijantnih ideja projektanata su i dve nacionalne nagrade: Pobednik 2021 u kategoriji vikendica, Enterijer 2021.

 

 

Kuća koristi svaki deo strme parcele od 230 m2. Pored same kuće, nalazi se i ostava za bicikle, a na krovnoj terasi je bazen uvučen u padinu sa panoramskim pogledom na okolinu.

 

 

Konceptualno, vikendica se može podeliti na nekoliko delova. 

Na mestu nekadašnje kuće, u objektu tradicionalne forme od cigle, smeštene su spavaće sobe, kupatilo i toalet. 

 

 

Kao ekstenzija, u kontrastu boja i materijala, formiran je zastakljeni deo, sa čeličnom konstrukcijom.

 

 

Nekada prostor koji je služio kao štala za koze, sada je svetla i prostrana dnevna zona otvorenog plana – kuhinja, trpezarija, prostor za sedenje i za relaksaciju. 

 

 

Nadgradnja ovog dela je napravljena od drveta i u njoj se nalazi sauna sa prostorom za opuštanje

 

 

Sa gornjeg nivoa izlazi se na krovnu terasu sa ušuškanim malim bazenom, sa koje se pruža relaksirajući pogled na okolni pejzaž.

 

 


Pogledajte i ove izuzetne primere proširenja:

Renoviranje za primer: dodatnih 41m2 prelepog prostora (VIDEO) 

PRE I POSLE: Moderna nadogradnja na staroj kući 


 

Kuća je generalno tradicionalne forme, ali kombinuje, naročito u enterijeru, moderne detalje sa starim tehnikama. Tako su ručno rađene drvene tavanice dnevnog boravka postavljene u čeličnu konstrukciju, na koju se nastavljaju velike zastakljene površine. 

 

 

Malter na unutrašnjim zidovima je poliran i obojen, bez dodatne obrade. Efektno je kombinovan u enterijeru sa  prirodnim materijalima, drvetom, metalom, kožom. 

 

 

Elegantno integrisana u modernu dnevnu zonu, centralno je postavljena peć, od koje se pružaju višefunkcionalni, kaskadni podesti koji služe za sedenje i dnevni odmor u ugodno grejanom prostoru.

Svi detalji su pažljivo uklopljeni, čistih linija, i stvaraju harmoničan ambijent kuće za odmor.

 

 

Na fasadi je primenjena tradicionalna japanska tehnika paljenog drveta  i na ovaj način je obrađena cela nadgradnja saune na krovnoj terasi, što joj daje karakterističnu, tamnu boju.

 

 

Mešavina raznovrsnosti detalja i celokupnog rasporeda stvara arhitektonski doživljaj prostora i pokazuje mogućnost implementacije moderne arhitekture u istorijski kontekst.

 

 

PLAN

Prizemlje

Sprat

 

 

Projekat: Weekend House in Bukovany

Autori: SENAA architekti, Václav Navrátil, Jan Sedláček

Dizajn tim: Katerina Zabadalova, Jan Gadziala

Fotografije: Alex Shoots Buildings

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil