PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Zimska idila u planinsko elegantnom enterijeru

  • Objavljeno:
  • 29.12.2021

Na očaravajućem tlu jednog švajcarskog sela, sa magičnim pogledom na jezero i planinu, izgrađena je moderna kuća čiji enterijer ne samo što doprinosi osećaju zimske idile već i redefiniše odnos između istočnjačkog i zapadnog stila uređenja jednog doma.

 

Tipično šarmantno švajcarsko okruženje obogaćeno je sa još jednom veličanstvenom planinskom vilom čiji enterijer predstavlja pravo revolucionarno blago u svetu dizajna. Zasluga ovog ispirativnog dizajna pripada arhitektonskom studiju Küchel Architects koji su redefinisali način na koji se spajaju zapadnjački i istočnjački stil dizajna enterijera.

 

Do sada nezapamćeno u Švajcarskoj, fasada ove privatne kuće, koja se prostire na 1.200 m2, napravljena je od lokalnog ariša, obrađenog japanskom tehnikom Jakisugi, koja podrazumeva spaljivanje površine drveta kako bi se zaštitila od nastajanja buđi i gljiva.

 

 

Za uređenje enterijera korišćeni su lokalni materijali poput drveta, mermera, kamena i stakla, a obrađeni su u skladu sa biološkim i ekološkim standardima. Sva oprema je specijalno dizajnirana i kako bi oslikala prirodu u kojoj se nalazi, posebno u toku zime.

 

U dnevnoj sobi, kombinuju se različite tkanine poput pamuka, veštačkog krzna i svile kako bi stanovnik uključio sva čula i potpno mogao da se opusti. Arhitekte su odlučile da dnevnu sobu kreiraju na poslednjem spratu kuće, budući da je ovde najviše naglašena otvorenost prema idiličnom pejzažu.

 

 

Shop the look: Ovalni trpezarijski sto sa drvenom ili mermernom počom i stolice TARA  Enviro DesignConceptStore.

 

U kuhinji je izražen istočnjački stil sa kombinacijom oblih i oštrih linija i prirodnih materijala, činjeći prostor uređen gotovo Wabi Sabi principom. Ono što je postao trendu u svetu, a otkriva se i u ovom enterijeru jesu skriveni kuhinjski ormari u začelju prostorije. Vrata se blagim pritiskom otvaraju, otkrivajući frižider, ali i dodatni skladišni prostor. Za potpuni užitak noću, kuhinja je ukrašena otvorenim barom.

 

 

Shop the look: Modularna ugaona garnitura Bacco i klub stočići Rotondo, Enviro DesignConceptStore.

 

 


Pročitajte još i:
7 modernih spavaćih soba u rustičnom stilu
Novo ruho planinske vile iz 30-ih godina prošlog vekaČelični prozori velikih razmera raspoređeni su tako da unose osećaj prirode u unutrašnjost prostorija bez kompromitovanja toplote u kući. U ovom delu doma, zapadnjački stil enterijera naglašen je sa belim foteljama. Dodatnu eleganciju u dnevni boravak unosi markantni metalni crni kamin i preko puta njega postavljena sofa Adda i stočić Oliver – oba modela od Flexforma. Indirektni izvori svetlosti, poput led rasvete ugrađene u plafon svakog nivoa kuće, stvaraju toplu i prijatnu atmosferu u zimskoj idili.

 

Shop the look: fotelje  sa rukonaslonom oble forme COCCOfotelje bez rukonaslona oble forme CORI

 Aktuelno:
Planinska vila koja krije čaroban enterijer
  

Gornji sprat je dizajniran kao potkrovlje, u kome se nalazi radni kutak, dok su spavaće sobe svoje mesto rezervisale u prizemlju i prvom spratu kuće. Kako u eksterijeru, tako i kroz ceo enterijer prožimaju se drvene obloge tretirane Jakisugi tehnikom, što jača sam materijal, dajući mu izgled gotovo mermerne završne obrade.

 

 

Sa svojim prirodnim materijalima i savršenom kombinacijom zapadnjačkog i istočnjačkog stila, nije ni čudo što je ovaj dom postao sinonim za mesto koje obećava pravu rekreaciju u planini bez smetnji televizije i mobilnih telefona.

 

Arhitekte projekta: Küchel Architects

Fotografije: Reto Guntli i Agi Simoes