PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Wellness koji prkosi gravitaciji: izokrenuto selo u hotelu na Alpima

  • Objavljeno:
  • 20.10.2022

Zamišljena kao wellness zona poznatog hotela Hubertus, ova neobična struktura oduzima dah, bilo da ste unutar nje ili ste samo posmatrač. Pored savršenog spa ugođaja, ono što sasvim sigurno može da ponudi je i potpuna promena perspektive.

 

Za projektante studia NOA (Network of Architecture) bio je pravi izazov osmisliti proširenje hotela Hubertus u kom će biti smešteni wellness sadržaji. Nakon konzolnog bazena sa staklenim dnom koji su dizajnirali za ovaj hotel, a koji je stekao svetsku slavu, trebalo je, u istom stilu, privući i oduševiti posetioce.

 

 

U malom mestu u Tirolskim Alpima, skijaškoj destinaciji na nadmorskoj visini od 1350m, inspiracija se nalazi svuda, u neverovatnoj prirodi koja ga okružuje i živopisnim selima sa kućicama kao iz bajke. Upravo je takvo planinsko selo, koje se ogleda u vodi, bilo podsticaj arhitektama za ovaj originalni dizajn. Ceo koncept poigrava se sagledavanjem horizonta, percepcijom naopakog i različitim uglovima posmatranja.

 

Realizacija asimetrične strukture, koja se ne obazire na gravitaciju, bila je poseban izazov.

Konzolnoj wellness zoni pristupa se direktno iz glavne zgrade hotela, preko platforme izdignute 15 metara iznad tla, a put se nastavlja visećom stazom. Objekat je podeljen u više mikrostruktura, koje se nalaze iznad i ispod čelične platforme.

Impozantna čelična konzolna konstrukcija podržava platformu, kao i dva masivna čelična stuba, obložena  arišom, tako da izgledaju kao stabla drveća.

 

 

Objekat je kapaciteta 27 ljudi i vizuelna podela je takođe i u tretmanu privatnosti – gornji nivo je sa spa sadržajima  otvorenijeg tipa, dok je donja zona intimnija i zatvorenija.

 

 

Na gornjem nivou, koji se nalazi iznad platforme, u regularno okrenutim kućicama, smeštena su dva bazena, panoramski tuševi i svlačionice.

 


Pogledajte još projekata studio NOA

Planinska vila koja krije čaroban enterijer 

Magičan hotel u dolini jabuka 


 

 

U donjem nivou, nalaze se dve saune, tuševi i treći otvoreni panoramski bazen.  

 

 

Naopako okrenuti krovovi su omogućili su smeštanje tehničkih instalacija, kao što je sistem za prečišćavanje vode, a dali su i mogućnost kaskadnog sedenja u saunama.

 

 

Sa osećajem lebdenja na 20m iznad tla, wellness centar omogućava panoramski pogled od 360 stepeni, i potpuno uživanje u očaravajućoj prirodi, na kojoj je stalni fokus. Tako su i materijali birani radi što boljeg uklapanja u okruženje, fasadni aluminijumski paneli su braon boje, a i enterijer je u zemljanim tonovima, u stilu u kom je urađen i ceo fantastičan hotel 

 

PLAN

 

 

 

 

 

 

Projekat: noa*

Fotografije: Alex Filz

Tekst: redakcija Kuća Stil