PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Magičan hotel u dolini jabuka

  • Objavljeno:
  • 30.7.2020

U južnom Tirolu, u oblasti poznatoj po tradicionalnom uzgajanju jabuka, arhitektonski biro noa* – network of architecture renovirao je Apfelhotel Torgglerhof, kreiravši modernu oazu za sva čula koja je ujedno zadržala sav šarm i karakter istorijskog hotela.

 

Nazvan upravo u čast široko rasprostranjene voćke koja krasi padine okolnih brda, Apfelhotel je kroz nekoliko faza renovacije dobio novi velnes centar, restoran i 18 novih apartmana za goste, raspoređenih u tri trospratna objekta koji se skladno uklapaju u ruralno okruženje.

 

 

Posebna pažnja prilikom dizajniranja objekata posvećena je očuvanju karakteristika i šarma "farmerske kuće". Njihova fasada spaja tradiciju sa modernom estetikom, dok su krovovi sa blagom kosinom preuzeli arhitektonski stil iz svog okruženja.

 

 

Fasada je s namerom ostavljena u tamnim tonovima kako bi zadržala karakter tradicionalnih ambara. Iskorak od tradicije načinjen je dizajnom 3D zidne dekoracije od drvenih greda u formi rombova, koja nepogrešivo pruža objektu modernu notu.

 

 

Priroda i karakteristike regije igraju važnu ulogu u dizajnu enterijera: prirodno drvo, metal i pleteni materijali upotrebljeni su za dekorisanje svih prostorija hotela, ne samo gostinjskih soba.

 

 

 

Luksuzne viseće ležaljke krase prostrane terase apartmana, a u sličnom stilu opremljen je i prostor ispred glavnog velnes objekta.

 

 

Centralni ukras ruralnog hotelskog kompleksa je velnes zona koja arhitekturom i bujnim zelenilom više podseća na modernu luksuznu baštu. Zeleno srce hotela, čiji deo čini i sauna izgrađena u obliku jabuke, neprimetno se utopilo u okolnu prirodu.

 

 

Jedan od najatraktivnijih delova kompleksa, nova zgrada spa centra, zapravo nema severnu fasadu jer je objekat skriven ispod prirodnog zelenila i ne može se razlikovati od terena. Najveći deo spa centra, nazvanog Brunnenhaus (kuća izvorske vode) prekriven je slojem zemlje i biljaka, formirajući tako naizgled prirodno brdašce koje se utapa u pejzaž.

 

 

Ulaz u spa čini zakrivljeni betonski zid koji zaseca brdašce, sa glavnim ulaznim vratima izrađenim od starog drveta i dekorisanim istom romboidnom šarom koja krasi fasadu apartmana.

 

 

Nasuprot tome, južna strana velnes zone – sa fasadom od stakla i čelika, otvorena je i svetla. Nad širokim prozorima nadvija se čelična nadstrešnica koju će krasiti mirisni cvetovi jasmina. Inspiracija za ovaj praktičan i dekorativan element fasade potekla je od potpornih struktura koje se koriste na modernim plantažama jabuka.

 

 

Unutrašnjost spa centra krasi fontana sa pijaćom vodom, napravljena od prirodnog kamena, i otvoreni kamin koji se nalazi u prostranom foajeu, koji dalje vodi ka tuševima, svlačionicama i sobama za masažu.

 

 

Atraktivan indoor/outdoor bazen proteže se jednim delom u unutrašnjosti spa centra i prolazi kroz staklenu fasadu ka spoljašnjem prostoru.

 

 

Na gornjem nivou smeštena je finska sauna, dizajnirana tako da zaintrigira sva čula. Zakrivljene drvene letvice i široke prozorske površine uokvirile su direktan pogled na polje pod stablima jabuke.

 

 

Prolaskom pored 40 godina stare žalosne vrbe, dolazi se do glavne zgrade hotela, mesta odakle je sve poteklo. Hotelski restoran je proširen paviljonima koji gledaju na kompleks.

 

 

 

Arhitektura hotela kreirana je tako da izgradi čvrstu vezu sa ovim jedinstvenim mestom, poveže se sa prirodom i njegovom istorijom, ali zadrži sopstveni identitet kroz originalan dizajn.

 

 

Foto: Alex Filz