PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Revolucionarni beskonačni bazen u koji se ulazi kroz dno

  • Objavljeno:
  • 10.6.2019

Kupanje u centru Londona uskoro će biti nezaboravno iskustvo. Projekat nazvan Infinity London predstavlja prvi bazen na svetu koji će imati beskonačne ivice sa svih strana, a ulazak će biti moguć kroz  –  tunel.

 

Dizajniran za krov nebodera, beskonačni ili infinity bazen omogućiće plivačima da uživaju u neometanom panoramskom pogledu na grad. Bazen može da primi 600.000 litara, a biće izrađen od jedne vrste pleksiglasa.

 

Osim transparentnih stranica, bazen će imati i providan pod kroz koji će posetioci odozdo moći da posmatraju talasanje vode i uživaju u svetlosnim efektima dok se sunčevi zraci prelamaju kroz vodu i padaju na zidove i pod atrijuma.

 

 

Takav, do sada neviđen koncept donosi i veliki izazov – kako će plivači ući u bazen. Pristup bazenu sa spoljne strane neće biti moguć da se ne bi remetio dizajn, stoga umesto spoljašnjih stepenica kreatori bazena predviđaju spiralne stepenice koje se rotiraju i uzdižu kroz vodu.

 

"Tokom rada na projektu suočili smo se sa velikim tehničkim izazovima, a najveći je bio kako pristupiti bazenu", otkriva jedan od dizajnera bazena i tehnički direktor Alex Kemsley.

 

 

"Rešenje do kojeg smo došli inspirisano je vratima na podmornici i upareno sa rotirajućim spiralnim stepenicama koje bi se izdizale iz poda u uglu bazena kada bi neko želeo da uđe ili izađe. To morate da zamislite kao cev unutar cevi: prva seče put kroz vodu i kreira vazdušni tunel, a druga donosi stepenice sve do nivoa vode", objašnjava Kemsley.

 

U bazen će biti ugrađen anemometar koji meri brzinu strujanja vazduha. U slučaju jačeg vetra, kompjuterski kontrolisan sistem regulisaće nivo vode da se ne bi prosipala. Za grejanje vode koristiće se rešenje koje štedi energiju, odnosno biće upotrebljena otpadna energija od sistema za regulaciju toplote vazduha u zgradi.

 

 

"Ovo je potpuno revolucionaran bazen i način gradnje i pomalo podseća na nešto iz Džejms Bond filmova", zaključuje Kemsley.

 

Gornji spratovi zgrade sadržaće hotel s pet zvezdica, stanove, luksuzne prodavnice, spa centar. Bazen će biti dostupan stanarima i gostima hotela i velnes centra, ali ne i široj javnosti.

Početak gradnje bazena planiran je za sledeću godinu, a projekat je kreirala kompanija Compass Pools.

 

 

Foto: Compass Pools