PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Uklesana u stenu, neverovatna kuća sa pogledom na more

  • Objavljeno:
  • 30.9.2022

Kada pomislimo na kuću na litici, zamislimo raskošnu vilu, kuću sa impresivnim pogledom na more. Međutim, arhitekti grčke kompanije OPA sa Rodosa projektovali su jedinstvenu kuću, uklesanu u stenu,  nazvanu Casa Brutale (Brutalna kuća), koja toj viziji daje potpuno novu perspektivu.

 

Iako se zaista nalazi na litici i pruža magičan pogled na more, ova kuća je zapravo uklesana u stenu i skoro u potpunosti okružena njom. Neobična struktura ne izviruje iznad zemlje – njen "krov" od vode i stakla u potpunosti je u ravni sa okolnim zemljištem. Jedina zidana fasada okrenuta je ka moru i napravljena je u staklu.

U kuću se ulazi liftom ili preko 50 stepenika koji se spuštaju ka Egejskom moru.

 

Ulazak u kuću sa nivoa zemlje, sa otvorenim pogledom na more

 

Betonske stepenice u unutrašnjosti kuće vode gore ka spavaćoj sobi, a dole ka glavnoj dnevnoj sobi. Iz dnevnih prostorija, kroz ogroman prozor od poda do plafona, pruža se pogled na more, dok se nagore pruža još neobičniji – direktno na krovni bazen. Iz bazena kupači mogu da gledaju u unutrašnjost kuće, po čijim se zidovima prelamaju treperava svetlost i senke.

 

Krovni bazen sa staklenim dnom

 


Pogledajte i ove neobične kuće:

Intrigantna kućica na slovenačkoj planini Skuta

Magična kuća na jezeru (DETALJAN PLAN)


 

Voda, svetlost i senke glavni su elementi prostrane unutrašnjosti kuće. Beton, staklo i drvo čine strukturu kuće, dok okolno zemljiše i krovni bazen pružaju zaštitu i prirodnu izolaciju.

 

 

Foto: opaworks.com