PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Koliko kvadrata je potrebno za sreću: Održive male kuće za mali budžet (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 19.10.2023

Visokokvalitetne male kuće koje ne koštaju mnogo, a podržavaju održivost, povezivanje sa sobom i sa prirodom, odgovor su arhitekata na ubrzani, moderni način života. Male kvadrature, ali kvalitetno opremljene i funkcionalno upotrebljene, ove tipske kuće su idealno utočište za odmor.

 

 

Da li manje znači više, kada su arhitektura i dizajn u pitanju? U vremenu koje podržava prekomernu potrošnju, konzumerizam i digitalizaciju, šta zaista znači živeti kvalitetan život?

 

 

Nagrađivani arhitektonski studio i29  ponudio je svoje odgovore na ova pitanja, kroz projekte visokokvalitetnih malih kuća koje su fleksibilno rešenje u skladu sa potrebama savremenog čoveka. 


U okviru Holandske Nedelje Dizajna '23, predstavili su svoj dizajnerski koncept Câpsula, naprednu generaciju održivih malih kuća koje inspirišu nove načine kvalitetnog života. 

 

 

 

Male kuće podstiču održivost i harmoniju sa sobom i sa prirodom

 

U komplikovanoj svakodnevnici, neophodno je  održati mir i jasnoću uma. Câpsula koncept nudi superiorne male kuće, sa ne previše opcija za izbor, ali sa pažljivo unapred odabranim dizajnerskim I tehničkim rešenjima. 


U portfoliu su tri modela malih kuća, od kojih su na Nedelji dizajna predstavljene Soft Lodge i Writer's Block Hut, svaka sa karakterističnom arhitekturom i minimalno štetnim uticajem na okolinu.

 


Pogledajte i ove fantastične male kuće:

Nestvarna moderna vikendica u šumi postavljena za jedan dan (VIDEO)

Romantična drvena kuća od samo 25m2 koju bi svako poželeo (PLAN)


 

 

 

Soft Loge suptilno povezuje unutrašnjost sa velikim otvorenim prostorima i intuitivnim dizajnom podržava težnju ka ponovnom povezivanju sa prirodom, sobom i drugima. Upečatljiva staklena fasada sa efektima ogledala, i terase sa obe strane, čine da se kuća istakne u prirodnom pejzažu, da bi se potom stopila sa okolinom na iznenađujuće organski način. 

 

 

Sa 25 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora i dve velike terase, Soft Loge pruža dovoljno komfora za boravak dve osobe.

 

 

Inovativna utočišta male kvadrature, za miran boravak u prirodi i kreativan rad

 

Održivi materijali, lokalna proizvodnja i inovativna dizajnerska rešenja čine ove dizajnerske kućice iznenađujuće fleksibilnim primerom luksuznog života u malom prostoru.

 

 

Svedeni dizajn prati ideju harmonične atmosfere povezivanja sa prirodom, bez kompromisa sa udobnošću i kvalitetom opremanja enterijera.

 

 

Druga kuća, nazvana Writer's Block Hut je u potpunosti pojednostavljen koncept, malo mirno skrovište zamišljeno kao utočište u momentima kreativne blokade.  

 

 

Sa velikim prozorima i pogledom koji inspiriše, uz minimalistički, funkcionalno dizajniran enterijer ova kuća minimalnih dimenzija ima sve što je potrebno za beg u prirodu, odmor i kreativan rad.

 

 

Budućnost, kakvu smo već imali prilike da iskusimo, donosi kao imperativ postojanje održivih objekata, skromnih dimenzija a velikog potencijala za život okrenut iskonskim vrednostima, a Capsula koncept upravo nudi takva rešenja.

 

 

 

PLAN

 

 

Câpsula is a new design label by i29 architects
Strategy and copy by Alexandra Onderwater 
Art direction and design by Studioand.nl

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil