PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Jednospratna kuća za porodicu sa elementima tradicionalne srpske kuće (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 6.9.2023

Moderna porodična kuća u predgrađu Beograda, inspirisana je arhitekturom tradicionalne srpske kuće. Sa fasadom od opeke kombinovane sa staklenim površinama, prepuštenim krovom i velikim terasama, ova kuća pruža komfor udobnog života i mogućnost parkiranja čak četiri automobila u garaži.

 

U blago zatalasanom pejzažu Grocke, kuća izgrađena po projektu Ateljea Vladislav Lalicki pravo je stilsko i vizuelno osveženje, koje prati kontekst beogradskog predgrađa, praveći poveznicu između graditeljskog nasleđa i potreba savremenog života.

 

 

Moderna porodična kuća u Beogradu inspirisana je elementima tradicionalne srpske kuće

 

Prema rečima autora, forma kuće pozajmljuje elemente tradicionalne srpske kuće i transponuje ih na nove uslove života i nove materijale, uzimajući u obzir i vrednosti i iskustava moderne u projektovanju ovog tipa objekata.

 

 

Arhitektonsku kompoziciju kuće čini više jednostavnih kubičnih elemenata, uklopljenih u dinamičan ali uravnotežen sklop. Kompaktna forma odaje utisak stabilnosti i postojanosti, važne karakteristike koje povezujemo sa izgradnjom porodičnog doma. 

 

 

Kuća ima plitki viševodni krov sa naglašenim strehama.  Karakteristično prepuštanje krova sa prednje strane omogućilo je zanimljivu igru svetlosti i senki i stvaranje specifičnih mikroambijenata oko objekta.

 

 

U izgledu kuće, pažnju privlače zastakljeni uglovi, koji su doprinose snažnom prožimanju spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora a celokupnu formu kuće čine razigranom i vizuelno olakšanom. Za ovu namenu, upotrebljena je izuzetno kvalitetna aluminijumska fasadna bravarija crne boje, sa visokoselektivnim staklima sa zaštitom od sunca.

 


 


Pogledajte i ove izuzetne porodične kuće, sa detaljnim planom:

Spoj srpske tradicije i modernog izraza kuće u Banji Vrujci

Atraktivna prizemna porodična kuća za 21. vek (DETALJAN PLAN)


 

 

Kuća sa fasadom od opeke ima nekoliko prostranih terasa i garažu za četiri automobila

 

U materijalizaciji eksterijera dominira opeka, karakteristične “pikselizovane” teksture bez spojnica, uz bojene malterisane površine. Kontrast njihovih tekstura, uz umetanje staklenih površina, odredio je prepoznatljivi vizuelni karakter objekta, dopadljiv i poštovaocima tradicionalne arhitekture kao i onima koji preferiraju moderniji izraz. 

 

 

Prizemlje kuće je otvorenog plana, sa prostranim dnevnim boravkom, trpezarijom i kuhinjom rešenim u jedinstvenom tekućem prostoru. 
U prizemlju se nalazi još i  blok glavne spavaće sobe, a zasebna celina je garaža u kojoj može da se smesti četiri automobila. U podrumu su predviđene pomoćne i tehničke prostorije.

 

 

Centralnim prostorom dvostruke visine prizemlje je povezano sa spratom gde su, uz zajednički dnevni prostor na galeriji, smeštene dečije sobe sa kupatilima.


I u prizemlju i na spratu projektovane su prostrane terase, kao produženi prostor otvorenog dnevnog boravka sa širokim vizurama prema šumadijskim pejzažima.

 

Kuću tek očekuje uređenje dvorišta i okolnog terena, čime će njena lepota još više doći do izražaja.

 

 

Arhitektonski oblikujući i istovremeno edukujući, proces projektovanja porodičnog objekta usmeren je na pronalaženje kompleksnog odgovora na ljudske potrebe u postojećem kontekstu. Kuća u Zaklopači, svojom formom i funkcijom, promišljen je odgovor na želje vlasnika, a istovremeno reprezentativan objekat, beskompromisan po pitanju  glavnih arhitektonskih vrednosti i načela, u bogatom stvaralačkom opusu arhitekte Vladislava Lalickog.


PLAN

 

 

Lokacija: Selo Zaklopača, Grocka, Beograd
Spratnost: P+1
Površina objekta: 580 m² bruto


Projektni tim: AVL doo
Vladislav T. Lalicki, dia (autor i odgovorni projektant)
Jelena Milenković, Marijana Poljovka, Milena Stojković


Fotografije: Relja Ivanić
Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil