PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Kamena kuća inspirisana rekom: Moderna arhitektura na tradicionalnoj kamenoj osnovi (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 12.5.2023

Kamena kuća neobične, trokrake osnove inspirisana  tokom reke na čijoj se obali nalazi, spojila je moderno i tradicionalno, stvarajući blisku povezanost sa prirodnim ambijentom i udobno, funkcionalno okruženje za život.

 

Prateći meandre reke Sent Moris, inspirisana industrijskim, ali i poetskim nasleđem regiona, kuća nazvana Des Forges Residence izvajana je i oblikovana tako da pažljivo sledi topografiju terena, vizure i okolnu vegetaciju.

 

Do kuće se stiže 265m dugim privatnim prilazom, duž kog se pogled ka objektu postepeno otvara, stvarajući utisak da kamena kuća izranja iz šume visokih borova. Blizina zone erozije litice i stroga pravila izgradnje u tom području, u mnogome su usmerila razvoj projekta za koji potpisuju  Bourgeois / Lechasseur architects iz Kvebeka, dovodeći ih do rešenja koje je maestralan spoj modernog i tradicionalnog.

 

 

Kamena kuća sa tri krila iz kojih se pruža neverovatan pogled na šumu i reku

 

 

Smeštena na samoj ivici zone erozije, nedaleko od reke, kuća svojim neobičnim oblikom prati tok i meandre reke. Da bi se u potpunosti uživalo u pogledu, gornji sprat kuće je izdignut, sa velikim staklenim površinama, koje su u kontrastu sa kamenim zidovima prizemne etaže.

 

 

Kuća ima trokraku osnovu, sastoji se od tri krila koja se u osnovi spajaju, postavljena na temelje od prirodnog kamena. Čelična konstrukcija podržava gornju etažu, koja je obložena drvenom fasadom od crne smrče.

Kombinacija materijala i boja nastala je namerom arhitekata da se projektuje slika misterioznog objekta koji lebdi među drvećem,  dok je istovremeno u interakciji sa krivinama reke.

 

 

Konzolni ispusti i stakleni zidovi na gornjoj etaži, usmeravaju poglede ka spoljnjim pejzažima, a njihova transparentnost pomera fokus na lepotu prirodnog kamena u osnovi.

 

 

Glavni ulaz nalazi se u jednom od tri kraka, i pristupa mu se kroz natkriveni otvoreni prostor, zasvođen sa sve četiri strane. Dizajn lukova je inspirisan je tradicionalnom tehnikom zidanja prirodnog kamena.  Dizajn je jednostavan i efikasan, sa ulaznim vratima od punog drveta i stakla koja se otvaraju ka centru rezidencije gde se susreću tri krila.

 

 

U prizemlju su smeštene garaža i tehničke prostorije, kao i prostori za goste, dok se do sprata, na kom su glani sadržaji, stiže monumentalnim spiralnim stepenicama. 

 

Shop the look: dizajn visilice SOAP mini od ručno duvanog kristala

 

Obloga od prirodnog kamena ulazi u enterijer preko prostora dvostruke visine, stvarajući zatvoreni blok koji razdvaja dve otvorene zone na spratu.

U ovoj zoni plafon je prekriven kedrovim letvicama bez čvorova, u trodimenzionalnoj geometrijskoj strukturi, pružajući topao i mekan kontrast crnoj fasadi. Plafonska obloga od kedra pruža se dalje kroz zajedničke prostorije na spratu, vizuelno ih povezujući međusobno, kao i sa okolnom šumom.

 

 

Drvo i kamen, u enterijeru i eksterijeru, za lepotu i toplinu prostora

 

Shop the look:  dizajnerska modularna garnitura CLOUD 

 

Enterijer je ispunjen svetlom, opremljen nameštajem svetlih boja, uz akcente crnih površina. Moderni, svedeni enterijer čistih linija, ipak nije izgubio toplinu porodičnog doma, zahvaljujući stalno prisutnom drvetu koje se pojavljuje u različitim oblicima, kao obloga, detalj ili komad nameštaja.

 

 

Prostrana bela kuhinja, bez suvišnih detalja, upotpunjena je drvenim trpezarijskim stolom sa pogledom na otvorenu spoljašnju terasu.

 

 

Pored kuhinje, u budoaru, kamin na drva je integrisan u masivni kameni zid, umirujući prostor toplim kontrastom koji pravi sa betonom, čelikom i staklom. 

 

Shop the look: Enviro moderna fotelja 

 

Iz ovog prostora, izlazi se na veliku zastakljenu terasu. Podržan čeličnom konstrukcijom u obliku slova V, ovaj velikodušno ograđen prostor pruža prekrasan pogled na reku Sent Moris, i omiljeno je mesto za okupljanje i druženje 

 

 

Spoljašnje stepenište delikatno prati jedan od ovih ugaonih okvira i vodi direktno do nivoa tla, gde se nalazi natkriveni  prostor za odmor, bez prepreka povezan sa okruženjem.

 

 

Ova moderna rezidencija se sa poštovanjem uklapa u pejzaž šume i reke, pokazujući da ograničenja lokacije, kao i kulturno nasleđe regiona mogu poslužiti kao osnova za snažan koncept koji generiše kvalitetnu, ekološki svesnu arhitekturu.

 


Pogledajte i ove moderne kuće u prirodi:

 

Spektakularna porodična kuća sa fasadom od ogledala koja se stapa sa šumom (PLAN)

Moderna kuća od kamena inspirisana tradicionalnom arhitekturom


 

 

PLAN

Des Forges Residence, Mauricie, Canada

Architects : Bourgeois / Lechasseur architectes

Photographer: Adrien Williams

 

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća stil