PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Fantastično rešenje za proširenje u dvorište: Drvene mini prizemne kuće pored bazena (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 3.3.2023

Dve identične mini prizemne kuće fantastično su proširenje, kojim se aktivnosti iz glavne kuće prenose u dvorište. Letnja kuhinja i trpezarija, prostor za vežbanje, druženje ili za goste, sada imaju svoje savršeno mesto pored bazena u prelepom dvorištu.

 

Nakon opsežne potrage za savršenim domom, vlasnici su se zaljubili u savremenu kuću na parceli u Atertonu, u Kaliforniji. Tokom godina, dopunjavali su je i proširivali, kako bi je u potpunosti prilagodili svojim potrebama. Nakon radova na glavnoj kući, želeli su da iskoriste i prostrano dvorište i opreme ga tako da mogu što više vremena da provode napolju. Osmišljavanje uređenja dvorišta, funkcionalne organizacije aktivnosti na otvorenom i projekat paviljona u kojima će se te aktivnosti obavljati, preuzeli su projektanti iz Feldman Architecture iz San Franciska.

 

Letnja kuhinja sa roštiljem i peći na drva

 

Paviljoni Atherton sastoje se od dve kućice identične veličine, visine i materijala, a različitih funkcija. Bliže bazenu organskog oblika, smeštena je prva kućica, namenjena za letnju kuhinju sa trpezarijom.

 

 

Kuhinja na otvorenom u potpunosti je opremljena  pećnicom na drva, roštiljem, frižiderom ispod pulta i velikim skladišnim prostorom. Tu se nalazi i veliki drveni sto sa klupama za ručavanje, a s obzirom na nepostojanje zidova i jasnih granica, prostor se preliva prema bazenu, gde se takođe može provoditi vreme uz hranu i druženje.

 

 

 

Prostor za vežbanje ili za goste

 

Drugi paviljon nalazi se malo dublje u dvorištu, da bi se obezbedio mir i tišina, za meditaciju i jogu kojima je namenjen. Ova kućica ima i klizne staklene zidove, tako da može služiti i kao prostor za goste.

 

 

Paviljoni su delikatno postavljeni usred postojećeg pejzaža, bogatog sekvojama i ostalim zrelim drvećem. Transparentni su i diskretni, kako bi se u potpunosti uklopili sa okolnim ambijentom.

Mir, zelenilo i šum vode, obezbedili su savršene uslove za povlačenje od spoljnje buke, odmor i meditaciju.

 

 


Srodna tema:

Moderna interpretacija tradicionalnog ambara


 

Intervencije pejzažnog uređenja povezale su dve kućice novim vodenim elementom i dekingom, koji kao da lebdi u prostoru. Pored bazena organskog oblika, paviljon sa letnjom kuhinjom deluje kao produžetak bazena  i pruža fantastične uslove za dnevni boravak na otvorenom.

 


Pogledajte još:

Čarobna transformacija: biljke koje preporučuju pejzažne arhitekte za uređenje vašeg dvorišta (PRE I POSLE) 

Izgrađena za 1 dan: neverovatna mobilna kuća od kontejnera napravljena za uživanje u prirodi (PLAN) 


 

Shop the look: ARAM, taburet i sto za eksterijer i enterijer  

 

Fasade su obmotane drvetom žutog kedra, koji pokriva svaki kraj obe strukture, formirajući drvene rešetke na prednjoj i zadnjoj strani.   Drveni paravani služe svakom paviljonu na različite načine, unoseći privatnost u paviljon za vežbu i meditaciju, a osećaj otvorenosti i transparentnost u kuhinjskom paviljonu.

 

 

Izbor materijala fokusiran je na neugrožavanje prirode, lakoću konstrukcije, kao i jednostavno održavanje. Tako su za unutrašnje završne obrade odabrani ručno gletovani malter, betonski podovi i pocrneli nerđajući čelik.

 

 

Jednostavnim, dobro osmišljenim, intervencijama celo dvorište je ostvarilo svoj veliki potencijal i postalo neodvojivi deo celine porodičnog doma. Dizajnirano da zadovolji potrebe za druženjem, ali i za osamljivanjem, savršeno je rešenje za celu porodicu.

 

PLAN

 

Osnova kuhinjskog paviljona

 

Osnova paviljona za vežbanje

 

 

Atherton Pavilions

Projekat: Feldman Architecture

Fotografije: Adam Rouse

Tekst: redakcija Kuće stil