PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

Izgrađena za 1 dan: neverovatna mobilna kuća od kontejnera napravljena za uživanje u prirodi (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 26.1.2023

Jednostavna kućica sa velikom terasom, sasvim je dovoljna za uživanje u okolnoj prirodi. Još kada ju je moguće seliti u različita okruženja, kao ovu mobilnu kuću napravljenu od kontejnera, onda je to pun pogodak! Kuću od kontejnera je moguće izgraditi za 1 dan.

 

Ljubav prema prirodi i putovanjima, uz mogućnost rada na daljinu, ohrabrila je par mladih ljudi da razmišljaju o alternativnom prostoru za stanovanje, mobilnom i lako adaptibilnom u različitim sredinama. U saradnji sa Adamom Wiercinski i wiercinski-studiom, nastalo je originalno rešenje kuće napravljene od dva transportna kontejnera.

 

Ova neobična kuća trenutno se nalazi u Poznanju, u Poljskoj, a vlasnici planiraju da je sele prvo u šumu, a zatim i na vodu. Najveća prednost ovog tipa objekta upravo i jeste njegova mobilnost, mogućnost da prati promene i kretanja u životu svojih vlasnika.

 

 

Kuća za stanovanje se sastoji od dva teretna transportna kontejnera, dimenzija 12 x 2,5 m i visine 2,9 m. Delimično je postavljena na već postojeći kontejner, koji sada služi kao skladište za baštensku opremu. Zbog nagnutog terena i pogleda, gornji kontejneri su smaknuti za polovinu svoje dužine, stvarajući tako sa jedne strane veliku terasu okrenutu prema obližnjoj reci, a sa druge, bliže nivou zemlje, snižava visinu ulaza. 

 

 

Karakteristična fasada od  debelog trapezastog lima ostavljena je u svom izvornom obliku i ofarbana u tamno zelenu boju, uz koju se objekat u potpunosti uklapa u okolinu. Prozori, jednostavne kvadratne forme, postavljeni su tako da isprate unutrašnji raspored i funkcije.

 

 

Ova mobilna kućica, predviđena je da svojim stanarima omogući život u prirodi preko cele godine, pa je u skladu sa tim i opremljena i izolovana.

 


Pogledajte i ove kuće, idealne za uživanje u prirodi:

Mobilna kućica i kancelarija za rad u prirodi 

Oaza lepote: samoodrživa kuća u Samoboru (PLAN) 


 

Konstruktivnim rešenjem spajanja dva kontejnera, obezbeđeno je 54 m2 korisne površine i 24 m2 prostora među zelenilom na terasi.

 

 

Unutrašnji prostor se sastoji od dnevnog boravka sa kuhinjom, kutka za rad, spavaće sobe i kupatila. Opremljen je krajnje jednostavno ali funkcionalno, upotrebom pretežno prirodnih materijala.

 

 

Zidovi i plafon su izolovani i potom obloženi šperpločom od breze, materijalom koji se odlično uklopio u ceo koncept. Plafon je spušten, da bi se sakrio spoj dva kontejnera, i tako dobijena visina plafona iznosi 2,6m.

 

 

Kontejneri su u potpunosti proizvedeni i pripremljeni u proizvodnoj hali, dok su njihov transport i montaža na placu trajali samo  jedan danUnutrašnji završni radovi izvedeni su na licu mesta.

 

 

PLAN

 

Projekat: wiercinski-studio, Adam Wiercinski

Fotografije: Oni Studio

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil