PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Oaza lepote: samoodrživa kuća u Samoboru (PLAN)

  • Objavljeno:
  • 3.12.2021

Porodična kuća za odmor u Samoboru koja obuhvata sto dvadeset kvadratnih metara je vanserijski primer moderne arhitekture i ekološke svesti. Naime, ova  kuća, smeštena u prirodu i distancirana od gradskih gužvi, nema priključak na komunalnu infrastrukturu. U slavu samoordživosti!

 

Ova kuća za odmor predstavlja reinterpretaciju tradicionalne kolibe na veoma efektan i estetski upečatljiv način ali u isti mah oličava važne gestove svojih autora iz studija Urbane ideje. Arhitekte iz ovog uglednog studija projektovale su zdanje od Porotherm blokova u tradicionalnoj formi kolibe sa kosim krovom nagiba od 45 stepeni. Finalni rezultat je jedinstvena kombinacija savremenog i tradicionalnog.

 

Ova kuća između vinograda  ima priključak na struju, ali ne i za vodu i kanalizaciju.

 

Fasada od biber crepa, od kojeg je sačinjen i krov, daje vikendici vrlo poseban, minimalistički izgled koji nimalo ne odudara od okoline. Zabatne zidove arhitekte su obložile sibirskim arišom. To potvrđuje da su autori radeći na osnovnoj ideji uzeli u obzir katakteristike samog podneblja kako bi sve bilo skladno i u saglasju.

 

 

Zahvaljujući velikim prozorima enterijer se otvara prema bogatom okruženju i povezuje sa njim. To i jeste sve češća potreba savremenog čoveka koji teži povratku prirodi i njenoj obnavljajućoj i regenerišućoj energiji.

 

 

Budući da se nalazi u vinogradarskom okruženju u blizini Samobora zamišljena je i realizovana kao samoodrživa jedinica. To zapravo znači da je projektovana tako da sakuplja kišnicu i prečišćava otpadne vode. Tako se uz kuću nalazi rezervoar za kišnicu, kapaciteta 12.000 litara, kao i biološki prečistač otpadnih voda.

 

 

Da nebi remetila lepotu ambijenta spoljna jedinica toplotne pumpe sakrivena je o ogradici od drveta.

 

Podno grejanje podno na obe etaže, priprema tople vode i hlađenje rešeni su toplotnim pumpama. ”Takođe, s obzirom na pomalo zabačenu lokaciju, esencijalno je bilo opremiti kuću odgovarajućim sistemom kotrole i zaštite“, napominju autori.

 

 

Enterijer je podeljen na dnevnu zonu u prizemlju i noćnu pod kosinama krova. Prizemlje deli stepenište od kovanog gvožđa sa gazištima od hrastovine. Na taj način open space dobija dva segmenta - kuhinju sa trpezarijskim stolom i dnevni boravak.

 

 

U gornjem delu smeštene su dve spavaće sobe sa kupatilom. Dok je pogled iz dnevne zone, zahvaljujući impozantnoj staklenoj površini u potpunosti otvoren prema lepotama prirode i spektakularnom pejzažu, u noćnoj je redukovan i ograničen na zvezdano nebo kao asocijaciju na san i spokoj.

 

 


Srodne vesti

Sjajna vikendica za mir i relaksaciju
Skrivene kuće kao savršeno utočište za kreativce


 

Stilski, ambijent obiluje modernim detaljima, vrlo je savremen i, što je za objekte ovog tipa jako važno - komforan i udoban. Tome svakako doprinose tople boje i obilje svetlosti.

 

Autor teksta: Milan Nikolić

 

 

PLAN KUĆE I PODACI:
Autori projekta: Urbane ideje doo
Godina izgradnje: 2021
Samoodrživost: toplotna pumpa,rezervoar za kišnicu,biološki prečistač otpadnih voda
Površina: 130 m2