PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

 

Skrivene kuće kao savršeno utočište za kreativce

  • Objavljeno:
  • 18.4.2021

Arhitekte, pisci, umetnici i drugi kreativci pronašli su savršeno mesto koje podstiče njihovu kreativnost. Daleko od buke, u srcu prirode, idealno za najbolje trenutke inspiracije.

 

Špansi studio "Mar Plus Ask" osmislio je jedinstvene "maslinove kuće" skrivene u planinama Tramuntana na ostrvu Majorka. U pitanju je kompleks od nekoliko kuća koje predstavljaju tiho utočišće za sve kreativce koji žele potpunu slobodu, spokoj i savršene uslove za rad.

 

 

Ove kuće okružuje šuma maslina stara više od hiljadu godina, koja predstavlja i najupečatljiviji deo okruženja. Upravo to je bio razlog da ove kuće dobiju naziv "maslinove kuće".
 


Povezane vesti:


 

 

Svaku kuću odlikuju niz glatkih i kosih površina koje podsećaju na one koje viđamo u pećinama, a to je jedna od karakteristika autentičnih objekata na najvećem španskom ostrvu.

Još jedna upečatljiva karakteristika su zidovi, pod i plafon obojeni isključivo u ružičastu nijansu, koja je odabrana od strane stručnjaka iz "Mar Plus Ask" jer je komplementarna bledo zelenoj nijansi donje strane lista masline.

 

 

Svaka kuća sastoji se od dve osnovne prostorije. Prva je spavaća soba sa upečatljivim minimalističkim dizajnom, bez ijednog detalja koji bi ometao kreativni proces stvaranja.

 

 

Druga prostorija je nalik kuhinji, sa osnovnim priborom za kuvanje, jednostavnim stolom za ručavanje i sudoperom čiji je slivnik formiran od stena.

 

 

 

Otvorenost ove prostorije ka prirodi istaknuta je do te mere da ova "kuhinja" više podseća na terasu jer je velikim otvorom povezana sa okolnim pejzažom.

 

 

Imajući u vidu da su ove kuće potpuno odsečene od uobičajene infrastrukture, za kuvanje se koriste plinske boce i peći na drva, dok se voda doprema iz obližnjeg izvora.

 

 

Jedna od kuća delimično je podignuta na postojećoj kamenoj terasi, koja tokom vrelih letnjih dana obezbeđuje prijatniju temperaturu i stimulativnije uslove za rad.  

 

 

Ove kuće postale su izuzetno popularne u krugu arhitekata, pisaca i umetnika u Španiji jer pružaju sve ono što je potrebno kreaticnima na putu do njihovog umetničkog dela. A to je pre svega mir, autentičan prirodan ambijent i odsustvo svih elemenata koji odvlače pažnju.   

 

 

 

Ako vam se svideo koncept ovih kuća, obavezno pogledajte i 7 najboljih kuća za beg u prirodu

 

   

 

Foto: Piet Albert Goethals