PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

5 sjajnih načina da uredite dom u bojama godine

  • Objavljeno:
  • 16.4.2021

Unesite boje koje nose poruku sigurnosti i nade u vaš dom, poručuju stručnjaci iz čuvenog Instituta za boje “Pantone” koji su umirujuće sivu i jarko žutu proglasili bojama godine 2021.

 

Boje godine skladno se kombinuju i lepo leže na različitim površinama, nameštaju, aksesoarima, rasveti. Pogledajte naše predloge kako da na najbolji način primenite boje Ultimate Gray i Illuminating u vašem enterijeru.

 


Boje godine 2021.

 

Krajem svake kalendarske godine, institut Pantone predstavi boju koja će obeležiti celu narednu godinu. Nakon "klasične plave" koja je vladala tokom 2020. godine, u 2021. godini zablistaće dve boje koje nose poruku sigurnosti i nade.


 

1. Dodajte boju kroz detalje

 

Ako volite često da pravite promene u enterijeru ili niste sigurni kako će se nove boje uklopiti u vaš prostor, najbolje je da ih prvo primenite na detaljima. Započnite sa malim novinama poput nove umetničke slike, dekorativnih predmeta – vazni, činija ili pak cvetnog aranžmana u nijansama žute. To je najjednostavniji način da primenite Pantone boje, bez većih zahvata u enterijeru, a ipak ćete ostvariti željeni efekat.

 

2. Unesite toplinu pomoću tkanina u bojama godine

 

Odaberite materijale u nijansama sive i žute boje kako biste doprineli da soba deluje udobnije i prijatnije. Topli tonovi odaju osećaj dobrodošlice, naročito u prostorijama poput dnevne i spavaće sobe. Prebacite mekani prekrivač preko kreveta, poređajte jastučiće preko sofe ili uokvirite prozore baršunastim zavesama u kombinaciji žute i sive boje.

 

 

Slika 1. i 2. tepih Canevas (Gan), 3. tepih Ply

 

Moderni tepisi osim dodatnog komfora i topline, pružaju novu lepotu prostoru. Kombinacija aktuelne boje i moderne forme je idealan recept za dizajn koji će savršeno odgovarati savremenom enterijeru. Asimetrična forma i kombinacija svetlih i tamnih nijansi sive i žute boje na ručno tkanom španskom tepihu Canevas, ostavljaju zaista impresivan utisak.

 

Tepih Canevas (Gan)

 

3. Boje godine na većim površinama

 

Ultimate Gray je neutralna i vanvremenska nijansa koja je svakako savršen izbor za veće površine poput zidova. Siva je odlična boja za pozadinu u prostoriji jer će se na njoj lepo istaći atraktivni komadi nameštaja ili pak stolarija u efektnoj Illuminating žutoj boji. Siva se skladno kombinuje sa širokom paletom drugih boja, što će vam olakšati eventualno menjanje nameštaja – ukoliko se vaš ukus tokom vremena promeni.

 

 

Za one odvažne koji se ne plaše da na površinama zidova primene boje u punom tonu, predlažemo da jedan zid ofarbaju žutom bojom. To je sjajan način da se vizuelno izdvoji taj deo prostorije i kreira na primer prijatan kutak za čitanje.

 

 

U modernim enterijerima u kojima dominira metal i beton, monohromni prostor možete "razbiti" toplom žutom bojom na metalnim elementima. Živopisna žuta je promenila izgled hladnih metalnih stepenica i u potpunosti transformisala prostor.

 

 

4. Efektne boje na rasveti

 

Verovatno vam rasvetna tela nisu prva asocijacija ako hoćete da unesete boju u enterijer, ali ove prelepe visilice danskog dizajna pokazaće vam kako se jarka boja može primeniti u prostoru na jedan savremen, elegantan i nenametljiv način.

 

Moderne visilice u Illuminating žutoj boji jednako će se dobro uklopiti u prostor kuhinje i trpezarije, kao i u ambijent dnevne ili spavaće sobe.  

 

Moderna visilica Asteria

 

5. Nameštaj u aktuelnim bojama

 

Siva, boja čvrstih temelja koja asocira na stabilnost i postojanost, savršen je izbor za krupnije komade nameštaja poput modularne sofe Alcazar na kojima će zablistati detalji u jarko žutoj boji poput dekorativnih jastučića ili prekrivača.

 

Modularna sofa Alcazar

 

Siva i žuta boja krase i module Mangas – sofe i taburee, koji se spajaju u bezbroj kombinacija kako bi kreirali prostor za sedenje idealan za vaš enterijer. Spoj ovih vedrih boja na nameštaju provereno će doneti vedar osećaj topline i pozitivne energije u vaš dom.

 

Modularan nameštaj Mangas